Обратно
30.3.2020

Какво е дигитален портфейл?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Благодарение на ползването на дигитален портфейл, вече можем да плащаме безконтактно чрез своя телефон. Въпреки че в България този начин на разплащания все още не е особено разпространен, той добива все по-голяма популярност паралелно с възможността хората да пазаруват онлайн.

Какво представлява един дигитален портфейл?

Дигитален портфейл може да притежава всеки, който използва смартфон. Всъщност дигиталният портфейл представлява най-модерният метод за разплащане, който вече се е утвърдил в глобален мащаб. Вашият смартфон се използва като портмоне, което означава, че не се налага да носите със себе си пари в брой, дебитни или кредитни карти. Както за iOS, така и за Android съществуват редица приложения, чрез които можете да изтеглите безплатно и да използвате дигитални портфейли. От тази услуга можете да се възползвате и в много от банките. След изтеглянето на приложението е необходимо да въведете данните на вашата кредитна или дебитна карта, за да можете да осъществявате моментални разплащания с виртуалния си портфейл.

Как този дигитален портфейл улеснява живота ви?

Ако се налага да плащате за нещо, можете да извършите това плащане изключително лесно през телефона си по всяко време на денонощието и независимо дали през делник или в почивен ден. Избирате абоната, посочвате сумата и след натискане на бутона, парите са прехвърлени по неговата сметка.

Благодарение на този дигитален портфейл пазаруването става изключително бързо и лесно. Нещо повече – вие сами определяте сумата, с която да разполагате във вашия смартфон, което означава, че не цялата сума от дебитната ви карта автоматично отива в дигиталното портмоне. Това увеличава вашата сигурност.

Удобство в ежедневието

Ако сте в магазина и трябва да плащате на касата, вече няма нужда да вадите пари в брой. Просто доближавате вашия смартфон до ПОС терминал, който автоматично ще изтегли необходимата сума. След заплащане можете да прегледате цялата информация за извършените плащания за справка.

Някои допълнителни функции на дигиталните портфейли са напомнянето за плащания по кредити, аларма за закъснения в плащането и други.

Какви са предимствата на един дигитален портфейл?

Във физическия портфейл съхранявате вашите лични документи, пари и дебитни карти и при евентуална загуба или кражба трябва да възстановявате всички тези важни неща. За разлика от това, дигиталният портфейл предлага по-добра защита, тъй като при кражба на телефона, крадецът трябва да пробие няколко защити – кода на телефона, ПИН кода и други, за да стигне до вашия дигитален портфейл. На всеки, който е решил да използва своя смартфон за мобилно банкиране или като портфейл, се препоръчва да използва биометрична защита, т.е. пръстов отпечатък, за да направи телефона си още по-сигурен при кражба.

Допълнително предимство на дигиталния портфейл е спестяването на много време. Чрез него операцията по заплащането става бързо и удобно, като имате възможност да пазарувате стоки онлайн. Това ви спестява обикаляне по магазините, чакане на опашки и т.н.

Пестене и прозрачност

Нещо повече, този тип плащания спестява пари, тъй като услугите им са доста по-евтини от тези на банките. Дори самите банкови институции днес използват дигитални портфейли, за да намалят разходите си. Така транзакцията през дигитален портфейл ви излиза двойно по-евтино, отколкото ако плащате през банков клон.

Още едно предимство е прозрачността, която ви предоставя този онлайн дигитален портфейл. В него можете да проследите историята на всичките си плащания и за какво сте изразходвали тези пари, което ще ви помогне да водите контрол на бюджета си.

Кои са някои от най-добрите дигитални портфейли?

Apple wallet

Може би това е най-популярният американски дигитален портфейл, чрез който можете да правите и плащания на ПОС терминали. За да го притежавате, трябва да имате по-нов модел на Apple, като защитите телефона си с пръстов отпечатък. Дигиталният портфейл работи с iCard, Revolut, Monese и Phyre, като таксите са същите, каквито на банковата карта.

Phyre

Този дигитален портфейл ви позволява да плащате на ПОС терминал, да извършвате безплатни парични преводи към останалите потребители на Phyre и да се възползвате от картите за лоялност, които могат да бъдат дигитални и не е необходимо да ги носите със себе си в джоба си. Phyre изисква предварително да прехвърлите пари от банковата си сметка в портфейла, тъй като това не става автоматично. С този дигитален портфейл можете да носите и физическа карта, която вече може да се използва и за Apple Pay. Ползването на услугите на Phyre за плащане в България не се таксува, както и зареждането на портфейла с пари.

Garmin Pay

Особеното на този мобилен портфейл е, че работи през смарт часовници, които имат функция за плащания. По този начин можете да носите парите си със себе си, дори когато сте на разходка, тичате или извършвате друга дейност на открито и да разполагате с тези средства, когато намерите ПОС терминал или безконтактен АТМ. Някой часовници изискват активиране на плащането чрез ПИН код. Този дигитален портфейл работи с карти MasterCard.

iCard

Когато се регистрирате за iCard, получавате персонален IBAN, чрез който можете да активирате вашия портфейл. Той също трябва да се зареди предварително чрез превод от банка, партньори на iCard, които са FastPay и OMV, или чрез банкомат, приемащ картата. Възможно е и издаването на физическа карта, която е валидна и за Apple Pay. Системата не таксува плащания в рамките на България, но тегленето от АТМ ще ви струва един лев.

А1 wallet

Мобилният оператор „А1 България“ прехвърли партньорството си от iCard на Phyre, с което предоставя възможност на потребителите на A1 wallet да зареждат в този портфейл предварително необходимата сума от банкова карта или чрез банков превод, без да дигитализират банковата си карта. За да използвате приложението, го свалете от Google Play и след автоматичното му инсталиране на смартфона, следвайте инструкциите за активиране. Услугите, които този дигитален портфейл предлага, включват парични трансфери, плащане на ПОС терминал и дигитализиране на карта за лоялност. Портфейлът може да се зарежда до 12 месеца безплатно, след което трябва да плащате по 20 стотинки на теглене. Наличен е и Premium план без всякакви такси, който струва 5,99 лв. на месец.

Още по темата