Обратно
11.12.2019

Какъв бюджет да подготвим за предстоящите коледни празници?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

По отношение на подготовката, всички приемат предстоящите коледни празници сериозно. Те са важно семейно събитие и повод да се срещнете с близките си и да се насладите на домашния уют. Празниците обаче изискват определена финансова подготовка. Много хора подхождат безотговорно към тези празници и месец януари вместо да е време за радост от началото на новата година, се превръща в месец на угризения на съвестта и необходимост да се пести и ограничава бюджетът. Доста нарастваща тенденция е тегленето на бърз кредит за празниците, за да се посрещнат спокойно и приятно те. Нека видим за какво да сте подготвени за Коледа и как да подходим, за да не ни изненадат разходите.

Храна за предстоящите коледни празници

Разбира се, не може да не започнем от най-важното на този празник – хубавата храна. Ако живеете в града, ще трябва да подготвите стабилна сума от около 200-300 лева над нормалното, ако считаме само храната. Тази сума, разбира се, варира според семейството. Ако имате голямо семейство и трябва да нахраните повече гърла по време на идващите коледни празници, сумата ще нарасне. Основните разходи за храна през този период са за свинско месо, салати, сладки неща, плодове, ядки, алкохол, безалкохолни напитки. Що се отнася до храната, статистиките показват, че българинът отделя средно 300 лева за Коледа. Вие може да не подхождате толкова разточително обаче. Хубава вечеря може да се приготви и за по-малко пари. Един вариант, който може да разгледате, е използването на ваучерите ви за храна – ако от работа ви дават ваучери, сега е моментът да ги оползотворите, още повече, че вероятно те бъдат изтекли догодина.

Ако живеете на село, купуването на прасе е закон. Угоени прасета се намират за цени между 500 и 700 лева. Ако държите сами да заколите и сготвите прасето, то тази сума трябва да ви е под ръка. Това не важи за хората, които си отглеждат сами прасета.

Какво са коледни празници без подаръци?

Вторият голям разход, който ви очаква, е купуването на коледни подаръци. Тук бюджетът ще зависи от това какво ще подарявате. Ако искате да подарите последен модел смартфон, то 1000 лева е минималната сума, която трябва да подготвите. Но това е подарък, чиято цена няма как да бъде снижена.

Ако искате да подарите нещо ценно на тези коледни празници, не е задължително да изхарчите такава голяма сума. Може би ще се спрете на дрехи или козметика. Тук спокойно може да се ограничите с бюджет от 300 лева. Именно това е сумата, която българинът средно харчи за подаръци по Коледа.

Подаръци под елха по повод коледни празници

Ресторант

Някои хора искат да разнообразят Коледата и да не я отбелязват вкъщи. Коледна вечеря в ресторант е първият вариант, за който се сещате. Такава вечеря ще ви струва между 100 и 200 лева, като тази цена е само за предварително подготвеното меню. Разбира се, ако се поровите, може да откриете както по-бюджетни предложения, така и много по-скъпи такива. Имайте предвид, че тази цена е само за една вечеря, а коледните дни за цели три.

Има няколко плюса на този вариант на посрещане на коледни празници. На първо място е предварително подготвеното и пълно с храна меню – очакват ви предястие, супа, салата, основно ястие, питие, десерти, гарнитури, безалкохолни напитки, топли напитки (кафе, чай) и всичко това, като правило, подлежи на договаряне за вас. Няма да се притеснявате за изготвянето на вечерята, всичко ще бъде свършено вместо вас, стига да може да платите. Другите плюсове са възможността за коледна програма и специалните предложения за деца.

Други хора пък непременно държат на това сами да приготвят коледната трапеза и в този случай ресторантът неминуемо не само, че е минус – той дори не е вариант. Освен това няма да има гледане на коледни филми и вероятно ще е по-шумно от домашната обстановка. Затова всичко е според предпочитанията ви!

Промоции по време на коледни празници

Да, „специалните коледни оферти“ могат да се считат за цял отделен разход в семейния бюджет, защото ако нямаше намаление върху тези продукти, вероятно нямаше да ги купите. Замислете се – едва ли имахте нужда от онези обувки, които се предлагаха с 50% отстъпка на миналогодишните коледни празници, но все пак ги купихте! Безспорно е, че човек се поддава на подобни оферти, а в този коледен период е особено податлив на промоции и „супер предложения“. В това няма нищо лошо, стига да не бърка в джоба ни прекалено силно. Статистиките показват, че голям процент от хората купуват различни неща на промоции в моловете, като сумите, изхарчени за тях, достигат 300 лева и нагоре.

Онлайн пазаруване

Онлайн пазаруването може да се отчете като още един „специален“ разход по време на коледни празници. Особено що се отнася до покупката на подаръци и най-вече на техника. Онлайн пазаруването се отличава от пазаруването в молове и магазини с това, че е много по-лесно и доста по-примамливо. Една онлайн оферта има по-голям шанс да бъде успешна благодарение на своята достъпност. Освен това редовните онлайн потребители знаят за специалните предложения, които следват „черния петък“ от края на ноември. Много онлайн магазини удължават промоциите си и през декември и те незабелязано се преливат с коледните предложения.

Обща сума, нужна за идващите коледни празници

Общата сума, която ще похарчите за предстоящите коледни празници варира сериозно според това къде живеете и какво сте се наканили да подарявате. Българинът може да похарчи между 200 и 1000 лева специално за Коледа, като на национално ниво тези суми достигат внушителни размери.

Опциите са налице

Ако решите да прекарате хубава, но не прекалено разточителна Коледа и да подарите нещо на роднините и близките си, спокойно може да се вместите в 200-300 лева. Това е напълно достижимо.

Ако обаче смятате да отбележите празника с размах и да впечатлите роднини, близки, любими и приятели със скъпи подаръци, изискана храна и музика, то вие отивате към похарчването на 1000 или повече лева.

Не забравяйте най-важното!

При всички положения не забравяйте да поддържате добро коледно настроение, да сте щастливи с близките си и да усетите духа на празника максимално. Как ще го посрещнете – зависи от вас. Все пак помнете, че трябва да подходите умно към разходите си. Идва и Нова Година, а след това ще трябва да се върнете към обичайното си ежедневие.

Още по темата