Обратно
31.8.2017

Как да намерим евтини самолетни билети?

Автор:
Vivus.bg

Най-вероятно всеки човек малко или много е мечтал да посети някоя или пък няколко далечни и не чак толкова далечни дестинации. Знаем обаче, че за тази цел най-добре би било да се придвижим със самолет. Не винаги обаче могат да се намерят евтини самолетни билети. От друга страна пък по-находчивите хора винаги откриват варианти и трикове, с които да успеят да си осигурят по-добри цени за съответното пътуване. Ето и малко идеи, от които всеки може да се възползва и да си набави евтини самолетни билети.

Няколко трика за откриване на евтини самолетни билети

Един от триковете, които да ползваме, за да си намираме евтини самолетни билети, е да трием историята на браузъра си. Това се прави, тъй като ако посещаваме многократно даден сайт, е възможно цените да се вдигнат. Друг вариант, подобен на този, е да отваряме страниците за резервация на полети през режим „Инкогнито“ на браузъра си.

От значение са също времето в денонощието и деня през седмицата, в които се правят самите резервации. Колкото по-рано през деня запазваме билети, толкова по-евтини може да са те. Около полунощ и във времето до сутринта също шансът за „улавяне“ на по-евтин билет е добър. Според данни на компанията cheapflights.co.uk най-евтиният ден за резервиране на билет е вторник.

Важно е и колко време преди полета се правят резервациите. В повечето случаи около 50 дни преди заминаването е най-добрият вариант. 3 дни преди път билетите са най-скъпи. А петъците и празничните дни са най-скъпите дни за летене по принцип. Най-комфортните дни пък са дните между вторник и четвъртък, тъй като тогава я няма опашката от хора, пътуващи през уикенда.

Друга особеност е, че евтините самолетни билети в повечето случаи са между 18:00 ч. и полунощ или рано сутрин. През другото време на денонощието цените са завишени.

Директните полети от своя страна също обикновено са с по-висока цена, отколкото тези, при които има прекачвания. Тогава разбира се го има неудобството от самия престой и процеса по смяна на самолетите, но пък цената е по-добра. А освен това ако имаме отиване и връщане до някоя дестинация, понякога излиза по-евтино да използваме различни авиокомпании.

Някои самолетни компании предлагат допълнителни бонуси и намаления за членове на техните програми за лоялност. Така че ако знаем, че ще пътуваме често с конкретна такава компания, винаги е добре да влезем в клуба на лоялните им клиенти. Друга хитрина за намаляване на цената е закупуването на пакет – например самолетен билет + хотел + кола под наем. Всякаква комбинация е възможна. Все пак в крайна сметка важното е да си направим сметката кой вариант би ни бил най-изгоден за осигуряването на евтини самолетни билети.

Сравняване на офертите на различни авиокомпании за намиране на евтини самолетни билети

Има специално разработени сайтове, които служат като търсачки за намиране на самолетни полети и сравняване на цените им. Като освен че могат да бъдат намерени тези полети, то може да се направи и търсене по различни критерии. Билетите могат да бъдат сортирани по цена, по продължителност на полетите, по брой спирки от една до друга дестинация, по авиокомпании и прочие. Тези търсачки улесняват изключително много търсещите евтини самолетни билети и като цяло търсещите самолет, с който да се придвижат до конкретна дестинация.

Търсачките осигуряват гъвкавост на резултатите, датите и възможностите за пътуване. Ето и някои от тях, които със сигурност биха били повече от полезни:

  • Momondo
  • SkyScanner
  • Kayak
  • TripAdvisor Flight Finder
  • Hipmunk
  • Esky

С помощта на тези удобни търсачки намирането на евтини самолетни билети определено не би било трудно. Самото намиране на оферти е повече от лесно. Необходимо е да се въведат началната и крайната точка на пътуване. След това трябва да се изберат дати на отиване и на връщане (или дата само на отиване, ако е еднопосочен полет) и да се избере броят на пътниците. Следващата стъпка е да се изчака, за да се покажат резултатите и накрая вече да се разгледат предложенията.

Как се образува цената на самолетните билети

Донякъде странно, донякъде не, но цените на билетите от дадена точка до дадена дестинация не са еднакви по време на цялата година. Основният фактор, който влияе на ценообразуването, е търсенето и предлагането. Колкото повече желаещи да посетят някоя дестинация има, толкова повече расте и цената. Това означава, че дори всеки един ден от годината може да предлага различни цени.

Конкуренцията между различните авиокомпании, които предлагат една и съща дестинация като услуга, също влияе върху крайната цена. Много по-важно е самолетът да се напълни, отколкото това на какво разстояние ще трябва да прелети. А колкото по-пълен е самолетът, толкова повече комфорт и удобства трябва да предлага той, за да привлича вниманието на още повече пътуващи.

Килограмите също са много важни. Редовно при полетите се измерват килограмите на пътниците заедно с багажа им. Всеки самолет има лимит на това колко полезен багаж може да прекарва. Затова и обикновено теглото на багажа ни е лимитирано. Затова и обикновено ниско тарифните превозвачи искат всеки чекиран багаж да бъде допълнително заплатен.

Моментната цена на горивото също е от значение. Да, тя не се променя рязко и ако си купуваме билет за дата близко във времето, цената на горивото няма да е дала голямо отражение. Ако обаче си купуваме билет за далечна дата, то цената на горивото определено би се отразила върху това колко ще ни струва или колко вече ни е струвал даден билет.

И още малко съвети за намиране на евтини самолетни билети

Намирането на най-изгодни оферти винаги е по-лесно, ако се абонираме за информационните имейл съобщения (нюзлетъри), които авиокомпаниите изпращат. Абонирайки се за тези нюзлетъри, можем да следим за актуални промоции, отстъпки и специални оферти директно на имейла си.

Ако ненадейно „изскочи“ някоя примамлива оферта на добра цена, не трябва да се замисляме. Трябва директно да се възползваме от нея, тъй като обикновено тези предложения се изчерпват много бързо.

Трябва да се възползваме максимално от ниско тарифните авиокомпании. Да, там има ограничение на багажа, но пък в същото време цените са доста примамливи. А и започват да летят до все повече и повече места.

Видимо е, че наистина има много трикове, които да ни осигурят евтини самолетни билети. Ако мечтаете за определена дестинация, следвайки тези съвети, спестяването на някой лев е в кърпа вързано. Готови ли сте за излитане?

Още по темата