Обратно
6.12.2021

Как да подготвим семейния бюджет за коледните празници?

Автор:
Vivus.bg

Празниците могат да бъдат много забавни, нооо и много стресиращи. Това е период, в който всеки очаква да получи подарък и същевременно иска да зарадва семейството си. Всички магазини се стремят да предоставят максимално разнообразие от артикули, с които да привлекат купувачи. Изобилието от оферти както във физическите магазини, така и онлайн, кара хората да пазаруват доста неща, които понякога се оказват напълно ненужни. Едно от най-хубавите неща, които можете да направите, за да прекарате празниците с минимален стрес, е да си създадете бюджет и да се придържате към него. Създаването на план за разходите за празниците ще облекчи стреса. И ще гарантира, че няма да се „окопаете“ в дългове за година напред. Има много варианти как да спестявате пари за празниците. Най-важното обаче е да сте наясно с какви суми разполагате и да не утежнявате семейния бюджет за коледните празници с повече харчове, отколкото можете да си позволите.

Калкулацията е доста сложна, особено ако имате деца, защото няма как да се разминете без подарък. Ако малчуганите са във възраст, в която все още вярват в Дядо Коледа, сметката става още по-сложна. Е, когато децата ви са големи и не вярват в Добрия старец, това не значи, че няма да им направите изненада. Така че започнете планирането отрано. А в редовете по-долу ще намерите малко добри практики относно това как да наместите бюджета си така, че хем да ви останат пари за дните след Коледа, хем да зарадвате любимите хора с хубави подаръци, хем да подредите вкусна празнична трапеза.

Задайте си точен лимит на семейния бюджет за коледните празници

Преди да се впуснете в пазаруване, знайте точно с какви пари разполагате. Да си представим за примера, че сте в тричленно семейство с двама работещи родители и едно дете. Имате две заплати, които общо правят Х лева. НО! Това не е сумата, с която разполагате за харчене. От приходите извадете регулярните разходи за комунални услуги, транспорт, храна, джобни пари, такси за детска градина или джобни за училище и т.н. Вижте какво ви остава. Ако сумата не ви е достатъчна, значи трябва да започнете да пазарувате по-отрано. Много семейства пренасочват покупката на подаръци за предния месец, вместо да го оставят за последния момент.

Подготвяне на семейния бюджет за коледните празници

Как точно да си съставите бюджет за коледните празници?

Да, не е приятно да се ограничавате, но ако не искате да останете без пари в периода между коледните празници и следващата заплата, планирайте разходите. Съставянето на бюджет не е трудно, особено ако предварително знаете какво точно ще купите или вече сте започнали да си набавяте хранителни продукти за трапезата, или пък сте купили подаръците още през ноември. Съставете си списък и определете за кой подарък колко пари може да отделите. Ако детето иска играчка за много пари, но вие няма как да му я купите, защото това е целият ви бюджет за пазаруване – намерете по-евтин заместител. Пазарувайте според възможностите си, а не според това какво бихте искали да имате.

Когато бюджетирате, не пропускайте да се информирате за таксите за доставка, ако пазарувате онлайн например. Дори да са няколко лева, ако направите поръчки от различни сайтове, общата сума може да бъде сериозна.

Както споменахме и по-рано - не забравяйте да включите в крайния списък с разходи и ежедневните такива – транспорт, комунални услуги, джобни пари. Това са регулярни разходи, които задължително трябва да предвидите при планиране на вашия бюджет за коледните празници.

Знайте точно кога да кажете СТОП

Не си позволявайте да се отпускате и да харчите твърде много. Един от начините да сте подготвени и да заделите пари за празниците е да си направите фонд „Коледа“. В него можете да започнете да заделяте определена сума, която след това да изхарчите. Ако искате фондът ви за коледните празници наистина да работи, ще се лишите от някои дребни покупки. Ако редовно купувате дребни подаръци, прекратете тази практика. Определете си дадена сума, която всеки месец да отделяте, за да ползвате за посрещането на празниците. Не се отпускайте и следете какви разходи правите. Използвайки този метод, няма да натоварвате заплатата си в края на годината и ще имате готови пари, за да посрещнете тези страхотни празници.

Ако имате такъв фонд, предназначен за коледните празници, не е нужно да го използвате докрай. Все пак наличието му би ви помогнало да се ориентирате в наличните средства. Ако сте си поставили лимит от 100 лева за пазаруване и това се вписва в семейния бюджет за коледните празници, без да му пречи или да ви вкарва в задължения по кредитни карти или други заеми например – придържайте се към него.

Спирането с харчовете е особено трудно, когато около вас непрекъснато валят промоции, оферти и изгодни предложения. Всеки един търговец ще ви кара да си мислите, че неговото предложение е най-доброто, най-изгодното и единственото по рода си. Ако искате да имате пари и да държите бюджета си под контрол, е най-добре обаче да знаете кога точно да кажете СТОП и да прекратите покупките. Все пак е ясно, че спестените пари за коледните празници са ви коствали лишаване от други неща. Не е нужно да изхарчите всичко, което сте приготвили. Това важи не само за празниците, но и по принцип, когато пазарувате.

Приоритизирайте на кого ще правите подаръци

След като вече знаете семейния бюджет за коледните празници, го разделете на две части, за да ви е по-лесно. Едната отива за подаръци, другата – за празничната трапеза. Когато предварително сте наясно какво ще поднесете на семейството за празника, започнете поетапно отрано да се снабдявате с основните продукти, когато има промоция на тях в магазините. Така докато в обръщение във веригите излязат традиционните ошав, сухи чушки, свинско месо, сушени плодове и т.н., ще ви остане съвсем малко за пазаруване.

Направете кратък списък с подаръците и вижте на кого ще купувате и какво. Ако имате 100 лв. бюджет за подаръци за всички, помислете каква трябва да бъде средната стойност на всеки един подарък. Ако не ви задоволява, изключете някой от списъка или вземете подаръчни комплекти, които са на изгодни цени. Всички деца обичат да рисуват, така че ако имате много малчугани в списъка, можете да им вземете нещо евтино, но пък интересно. Или пък обмислете идеи за ръчно изработени коледни подаръци, за които разходът определено ще е по-малък.

Ако искате бюджетът ви за Коледа да оцелее, пропуснете МОЛ-овете и големите търговски центрове

Офертите в големите търговски центрове и МОЛ-овете определено ще ви накарат да прескочите лимита на семейния бюджет за коледните празници. Лъскавите витрини с огромни цифри, информиращи за намаление, лесно ще ви изкушат с оферти, каквито иначе не бихте се сетили дори да потърсите. А обикновено няма как да отидете в МОЛ-а и да си тръгнете с празни ръце.

Някои банки предлагат виртуални карти за плащане, които зареждате от своята банкова сметка, но с точно определена сума. Ако искате да имате пари да посрещнете и дните след празниците и това да не наруши ежедневния ви начин на живот, може да се сдобиете с подобна карта. Планирали сте да пазарувате всичко онлайн? Зареждате си картата с например 100 лв., плащате в онлайн магазините и когато парите ви в нея свършат, значи е време да спрете. Не, не посягате към дебитната или кредитната карта, защото определеният бюджет е изчерпан. Останалото би било преразход.

Спестете си екстрите

Не си позволявайте да харчите прекалено много за прекалено скъпи неща. Ако обичате хубаво вино, но пък е скъпо, ограничете се с една бутилка за специален повод. Не е нужно да пиете такива напитки всеки ден, само защото е Коледа.

Същото важи и за храната. Не се хвърляйте да купувате скъпи хранителни продукти под претекст, че е Коледа и искате да обогатите трапезата си. Макар магазините да изкушават и насърчават със стотици подбрани селекции само за коледните празници, помислете, че и утре пак трябва да сложите нещо на масата.

Разпродажбите по коледните празници

Е, няма как да минем без тях. Може да спестите пари от семейния бюджет за коледните празници, когато пазарувате от разпродажбите на магазини и онлайн сайтове. Ако вече сте набелязали какво точно искате да купите, изчакайте да пуснат промоция и го вземете тогава. Абонирайте се за бюлетините на магазините, от които искате да правите покупки и следете промоционалните предложения. Често търговците дават допълнителни отстъпки на клиенти, които са абонирани за техните нюзлетъри. Ако искате да спестите допълнителни пари, може да разгледате предложенията на сайтовете за отстъпки и да си изберете нужното. По време на коледните празници винаги се намират изгодни предложения и примамливи оферти.

Направете си разбивка на времето и преценете кога ще използвате семейния бюджет за пазаруване

Вече го споменахме, но все пак си заслужава да го изнесем и като отделна точка в подготовката на бюджет за коледните празници. Немалко хора изтеглят пазаруването на подаръци за ноември, вместо да обикалят преди празниците. Изберете си един ден, в който да излезете и да напазарувате набелязаните предварително подаръци. Не си позволявайте да отлагате до последния момент или да се мотаете твърде много из магазините. Все пак е добре да свършите всичко в един ден, вместо да обикаляте с часове и да не знаете какво да купите. Бързото, стегнато и разумно пазаруване ще бъде само във ваш плюс. И в плюс на семейния бюджет, който имате.

Списък с разпределение на семейния бюджет за коледните празници

Направете нещо сами за коледните празници

Изработете играчки или коледни подаръци за семейството, като използвате подръчни материали. Да, определено ще отнеме повече време, но пък ще спестите десетки левове от покупка на подаръци. Може да направите кукла от текстил за момиченцата, да приготвите сладки чантички и ранички за другите деца. Варианти има всякакви, стига да започнете по-отрано.

Можете и сами да помислите и осъществите опаковането на тези подаръци с подръчни материали – хем ще е по-ефектно, хем няма да ви струва почти нищо, освен малко творческо мислене. Чудите се какво точно да измислите? Разровете се в мрежата – има стотици идеи, които са подходящи както за начинаещи, така и за по-напреднали в ръчната изработка на подаръци. И все пак, както казахме, така ще спестите и пари от пазаруване.

Украсата вкъщи и коледните картички също могат да бъдат измайсторени с подръчни материали, с което да спестите още малко средства от вашия бюджет за коледните празници.

И все пак Коледа е семеен празник

Независимо от това какви пари ще похарчите за празниците, не забравяйте, че това е един семеен празник, на който се събирате всички заедно. Семейството е у дома, навън евентуално вали сняг, но вътре е топло, украсявате елха, играете игри…

Когато планирате семейния бюджет за коледните празници и пазарувате впоследствие, не забравяйте, че на първо трябва винаги да е семейството. Скъпите подаръци няма да компенсират липсата на време за децата ви. Вместо да хвърлите огромни суми по магазините, излезте заедно със семейството си на разходка, украсете вкъщи, сгответе си нещо вкусно, прекарайте време заедно. Все пак Коледа не е само времето на комерсиализацията и подаръците, а е основно празник на доброто и семейството.

Още по темата