Обратно
23.12.2020

Шоколад – удоволствие, наслада и ползи от хапването му

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Шоколад – това е широко разпространен продукт в цивилизования свят. Той подобрява настроението, успокоява и едновременно с това енергизира. Почти не се срещат хора, които да не поглеждат към шоколада с охота и да не обичат приятния му вкус. На базата на направени единични проучвания, специалистите разкриват някои от ползите на шоколада върху човешкото тяло. И все пак остава уговорката, че са необходими по-мащабни проучвания, които да потвърдят дали употребата му реално носи полза за здравето на хората.

Как е открит така любимият ни шоколад?

Вероятно няма да се изненадате от факта, че този продукт не произлиза от Европа, Азия или Южна Америка, а идва от какаовите семена на тропическото дърво Теоброма в региона Мезоамерика. Този район се намира в южната част на Северна Америка, където е разположено днешно Мексико. След като Колумб открива новия континент, шоколадът започва да набира популярност. Той се превръща в любим хранителен продукт на милиони потребители, благодарение на своя уникален, наситен и сладък вкус.

Какви рискове крие употребата на шоколад?

Не трябва да забравяме, че нещо, което ни доставя удоволствие, може да крие в себе си и рискове. Знаем, че репутацията на шоколада не го нарежда сред най-здравословните храни. Прекомерната му употреба може да доведе до негативни последици за организма. Това се отнася предимно за млечния и белия шоколад, които съдържат нисък процент какао, множество подсладители, оцветители, мазнини и други. Отрицателните ефекти се свързват с акне, затлъстяване, повишаване на кръвното налягане и появата на диабет.

Някой по-нови изследвания и публикации на холандски медицински издания обаче носят добри новини. Авторите съобщават, че биологично активните съединения в какаото – например фенолът – могат да променят мнението на обществото към този вкусен деликатес. Направени са редица изследвания върху положителното въздействие на шоколада върху процеса на стареене, атеросклерозата и регулирането на кръвното налягане. Някои състояния като оксидативния стрес също могат да бъдат повлияни положително от тези активни съставки.

За какво е полезен шоколадът?

Носи чувството на щастие

Най-полезната съставка на сладкото изкушение, наречено шоколад, е какаото, което съдържа много антиоксиданти, минерали и фибри. Пристрастяващият ефект от него се свързва с усещането за щастие и удовлетвореност, породени от някои съставки, които увеличават нивата на ендорфин в мозъка.

Момче и момиче, които се канят да отхапят от шоколад на вечерна среща

Намалява холестерола

Употребата на тъмен шоколад без хидрогенирани мазнини може да намали нивата на лошия холестерол в кръвта. Холестеролът се наслагва по стените на големите кръвоносни съдове – артериите – и може да запуши някои от тях. Това обикновено води до фатални последици за човека. Според някои проучвания, черният шоколад в ограничени количества може за половин месец да понижи нивата на лошия холестерол. Отчитайки факта, че коронарните болести са най-големият убиец в света, приемът на шоколад може да се счете за нещо полезно.

Съвет: Когато избирате шоколад, се уверявайте, че процентът на какао в него е висок и че е от добра марка, за да имате максимална полза от антиоксидантите и флавоноидите в него.

Топи мазнините

Шоколадът може да ни помогне да отслабнем. Въпреки че звучи абсурдно заради многото калории, които съдържа, черният шоколад би могъл да помогне в топенето на мазнините, макар и в малка степен. Шоколадът с повече какао съдържа и по-голямо количество на наситени и мононенаситени мазнини и по-малко полиненаситени мазнини.

Съвет: Млечният шоколад с ниско съдържание на какао и по-високо съдържание на захар и мляко е този, който увеличава телесните мазнини. Употребата му трябва да бъде силно ограничена и под строг контрол, ако желаете да не развалите фигурата си.

Подобрява настроението

Малко момиченце, което се е омазало цялото, докато яде шоколад

Шоколадът влияе положително върху настроението. Хората, които преживяват емоционален стрес, може да понижат нивата му с приема на малко количество шоколад. Една от причините за повишаване на настроението е наличието на стимулантите кофеин и теобромин. Тези количества са много по-ниски в шоколада, отколкото в кафето, затова яденето на шоколад вечер е малко вероятно да ви държи будни нощем. Все пак за предпочитане е да не се консумират висококалорични храни късно вечер или преди лягане.

Съвет: Трябва да се вземе под внимание факта, че употребата на шоколад крие риска от пристрастяване, тъй като той може да започне да играе ролята на успокоително средство.

Засилва паметта

Учени от Харвардското медицинско училище посочват, че пиенето на две чаши горещ шоколад може да увеличи притока на кръв към онези дялове в мозъка, които отговарят за паметта и когнитивните функции. Водещата фигура в това проучване споделя, че различните дялове на мозъка се нуждаят от различна степен на енергия. Това предполага нуждата от по-голямо количество кръв. Тази връзка се нарича невроваскуларно свързване и може да спомогне за превенция на заболяването Алцхаймер.

Лабораторни открития от 2014 г. разкриват факта, че екстрактът на основната съставка на шоколада – лавадото – може да намали риска от увреждане на нервните пътища, което увреждане е характерно за болните от Алцхаймер. Предполага се, че същият този какаов екстракт успешно забавя появата на когнитивен дефицит, който пък е причина за развитието на деменция.

Съвет: Сравнението между обикновен шоколад и черен шоколад показва, че богатият на какао тъмен шоколад е с по-висока концентрация на антиоксиданти.

Рискът от употребата на шоколад и предпазни мерки

Освен редицата ползи за здравето, шоколадът може да бъде и вреден за организма. За да понижим рисковете, може да се насочим към продуктите с по-високо съдържание на какао и да проверяваме какъв вид мазнина включва шоколадът. От друга страна, дори употребата на 70% черен шоколад трябва да бъде ограничена поради високия калориен прием. Тъй като 100 грама шоколад съдържат приблизително 600 калории, следва да внимаваме с количествата и да прибягваме по-рядко до него. Но ако не превръщаме това удоволствие в ежедневие, спокойно можем да похапнем шоколад по празници и специални поводи!

Още по темата