Обратно
16.6.2020

Как да поддържаме здрави зъби?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Зъбите ни са най-здравата част от тялото, но също така изискват и особена грижа. Най-вече защото те са под постоянна атака от храна и напитки. Поддържането на здрави зъби е ключово и за цялостното здраве на тялото ни. Зъбите са също така ключова част от визията ни – нашата усмивка има силата да очарова или отблъсква. Ето някои от най-ефективните начини да запазите вашите зъби здрави.

Мийте своите зъби!

Да, звучи банално, но е истина. Миенето на зъбите поне два пъти на ден предпазва от образуването на кариес и поддържа зъбите ви свежи, защитени и, разбира се, бели. Може да използвате различни пасти за зъби в зависимост от нуждите на вашите зъби. Ако имате чувствителни зъби, за вас има специални пасти. Ако пушите или пиете много кафе, за вас са създадени пасти, които премахват петната от тези дейности. Единствено с постоянство ще поддържате зъбите си здрави. Важното е да си създадете правилния навик на миене на зъби – сутрин след ставане и вечер преди лягане. Вечерното миене на зъби е особено важно, защото вие цял ден сте консумирали храна.

Правилно миене на зъби

Не е достатъчно просто да си миете зъбите. Мийте си зъбите умно, а не просто със случайни движения. Опитайте се да достигнете до по-трудно достъпните зони на зъбите. Правилното миене ще ви помогне да увеличите ефективността от миенето в пъти. Голяма част от бактериите се намира именно в труднодостъпните места на вашите зъби. На пазара се предлагат различни четки за зъби, които са със специален дизайн, който да достигне до тези места.

Не прекалявайте с триенето с четката на своите зъби

Колкото и да е хубаво миенето на зъбите, не трябва да прекалявате с него. Ако прекалявате и триете зъбите с четката си прекалено бързо и силно, вие може да изморите емайла на зъбите си. Правете нежни движения и не бързайте с миенето на зъбите след хапване на сладко. Ако наскоро сте яли нещо сладко, то изчакайте около час преди да си измиете зъбите, защото киселинните храни омекотяват емайла ви и така увеличават риска да го нараните.

Ходете на зъболекар

Посещавайте заболекаря си профилактично веднъж на няколко месеца. Това ще предотврати неприятните изненади и ще ви спести изключително много главоболия що се отнася до здравето на вашите зъби. Зъболекарят ще може да идентифицира проблеми, които на вас могат да ви убягнат. Не се страхувайте от диагнозите му – по-добре да си лекувате зъбите навреме, отколкото да го направите, когато има усложнения. Посещението на зъболекар може да се асоциира със стрес, но когато си тръгнете със здрави зъби, ще сте благодарни на себе си, че сте имали смелостта да го посетите.

Разлика между неизмити и измити зъби

Избягвайте прекалено многото захар, тъй като е вредна за вашите зъби

Да, захарта е един от основните причинители на кариес. Тя е изключително агресивна в увреждането на зъбите и ако прекалявате със захарта, то не го правете, особено ако нямате изградени хигиенни навици по отношение на вашите зъби. Храни и напитки, които определено вредят на вашите зъби, са: кока-кола, шоколад, плодови сокове, сладолед, кремове, бързи храни, газирани напитки и още много други. Когато сте свикнали с похапването на сладко, е трудно да се откажете за един ден, но повярвайте – намаляването на консумацията му ще подобри не само здравето на вашите зъби, но и цялостното ви здраве.

Намалете пушенето

Ако сте сериозни в стремежа си да поддържате здрави зъби, то намаляването на тютюнопушенето е крачка, която задължително трябва да поемете. Пушенето на цигари не само причинява петна по зъбите ви и прави дъха ви лош, но също така уврежда венците ви. Ако го намалите или напълно спрете, ще са ви благодарни не само зъбите, но и редица органи в тялото ви.

Намалете алкохола

Алкохолът е друго вредно вещество, което е враг на нашите зъби. Алкохолът може да повреди емайла на вашите зъби и да увеличи риска от много сериозни заболявания в устната кухина. В комбинация с тютюнопушенето вие получавате един от най-вредните коктейли, които вашето тяло може да употреби.

Вашият език

Вашият език е доста активен при приемането на храна и няма нищо чудно в това, че голяма част от бактериите в устаната кухина се намират именно върху него. Неслучайно виждате рекламите за четки за зъби, които имат ръбесто гръбче, с което да почиствате езика си. Освен тях има и други специални четки за зъби, които да се грижат за чистотата на езика. Не подценявайте чистотата му и неговата роля за общото здраве на вашите зъби.

Яжте храни с калций

Калцият е естествен „антидот“ за киселините в устната ви кухина. Ето защо храни, богати на калций, ще ви помогнат в защитата на емайла ви от тези киселини. Такива храни могат да бъдат млякото и сиренето. Калцият поддържа зъбите и костите ви здрави.

Флуор

Флуорът е задължителен за добрите пасти за зъби. Той подсилва емайла ви и се бори с ранните етапи на кариеса. Освен това флуорът се грижи за защитата на емайла от киселините в храните и от бактериите в устата ви.

Хидратирайте устата си

Ако спортувате усилено, ще имате нужда от много вода няколко пъти по време на тренировка. Нужда от вода съществува не само по време на тренировка, разбира се. Активното хидратиране помага за измиването на бактериите в устата ви.

Не търкайте зъбите си

Има хора, които имат лошия навик да търкат зъбите си. Това може да нарани емайла и да се наложи той да бъде възстановяван от зъболекар. Търкането е също толкова опасно колкото и прекалено агресивното миене на зъби. Вашият емайл е силен, но не е неуязвим. Борете се с навика си и защитете зъбите си.

Още по темата