Обратно
31.1.2021

Как да се подготвим за пътуване в тежки зимни условия?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

имата е сезонът на най-големите студове, поледици, грипове, а тази година и на втората вълна КОВИД-19. Както през всеки сезон и зимата се характеризира с много пътувания въпреки условията. Доброто планиране на пътуването може да ви помогне да избегнете някои много сериозни проблеми по пътищата като например неподготвеността за сняг и лед. Снегът, кишата, ледът и температурите под нула градуса  имат силно влияние върху условията за шофиране. Безопасността зависи от вниманието и уменията на водача при шофиране и пътуване в тежки зимни условия, както и от добрата поддръжка на автомобила.

Следващите съвети ще ви помогнат максимално добре да се подготвите именно за такива пътувания.

Планирайте разумно своето пътуване в тежки зимни условия

Планирането на пътуване в тежки зимни условия трябва да се случва независимо дали отивате до другия край на града или до другия край на държавата.

Преди да потеглите, задължително трябва да се уверите, че метеорологичните условия са подходящи, особено когато става дума за дълъг път. Проверете времето не само в точката на потегляне, но и в крайната си дестинация. Бъдете сигурни, че никъде по пътя няма да бъдете сполетени от буря, ураган, наводнение, виелица или каквито и да е екстремни условия, които биха застрашили безопасността ви. Ако пък забележите някои от изброените стихии, би било добре да минете по друг път, а дори и да промените плановете си за пътуване изцяло.

Проверете обстановката по пътищата при пътуване в тежки зимни условия

Когато планирате времето, което ви е необходимо за стигане до крайната ви дестинация, трябва да се съобразите с условията по пътища. Не трябва да бързате, а напротив – дайте си допълнително време толеранс. Пътуванията през зимата могат да отнемат повече време, отколкото през други периоди от годината, особено ако срещнете бури или заледени пътища. Шофирането в лошо време е достатъчно стресиращо и без допълнителния натиск от закъснение, което може да замъгли преценката ви за безопасно шофиране.

По време на пътуване в тежки зимни условия винаги носете със себе си зареден мобилен телефон

За да сте напълно сигурни, че ако нещо се случи, ще можете да извикате пътна или медицинска помощ, уверете се, че телефонът ви ще има батерия през целия път. Ако не – вземете със себе си зарядно устройство. Също така, опитайте се да не използвате телефона си, докато шофирате, тъй като създавате потенциална опасност за произшествие. Ако ви се наложи да се обадите на някого, отбийте от пътя и го направете по безопасен начин.

Автомобил, придвижващ се по затрупан със сняг път, при тежки зимни условия

Някои неща, които задължително трябва да имаме в багажа си

Дрехи

Първото правило, което трябва да следвате при опаковането на дрехите си за пътуване в тежки зимни условия е, че е по-добре да вземете със себе си повече слоеве дрехи, отколкото по-дебели такива. Колкото по-дебели пуловери вземете със себе си, толкова повече място ще заемат в багажа ви. Вместо това облечете се в по-тънки, но изолиращи слоеве. Те заемат по-малко място в куфара ви, а също така ви дават повече опции за тоалети, което всички можем да оценим.  Така, ако времето се стопли, можете да съблечете един от слоевете и отново да се чувствате удобно.

Щом става дума за пуловери, най-подходящата материя е вълната, която ще ви помогне да регулирате телесната си температура при всякакво време. Ако температурата се повиши, отново ще можете да носите тънка вълнена риза, която ще помогне на тялото ви да се охлади по естествен начин.

Чорапи и обувки

Важно е също да изберете правилните чорапи и обувки. Що се отнася до чорапите, през едно студено пътуване в тежки зимни условия, всеки би си мечтал за чифт дебели и меки чорапи, но от друга страна, никой не би искал да заделя половин раница място, за да събере тези чорапи. Тук най-правилният избор са тънките чорапи, които също така топлят. Те заемат по-малко място в багажа ви и съхнат по-бързо. Така можете да ги перете по-често и да избегнете опаковането на двойно повече дебели чифтове.

От гледна точка на обувките, най-важната ви цел  е да ограничите максимално хлъзгането по лед и сняг. Затова ви трябва стабилна и мека подметка с добър грайфер. При пътуване в тежки зимни условия трябва да забравите за обувките с кожена подметка, това е сигурно. Независимо на какви обувки или ботуши ще се спрете, те трябва да бъдат удобни за всички дейности, които планирате да извършвате по време на пътуването си.

Разбира се, ботушите често са най-топлият избор. Туристическите обувки биха ви свършили чудесна работа, особено ако смятате да правите по-дълги разходки или преходи в планината.

Други

Други аксесоари, които са особено необходими при студено време, са кремът против изгаряне и лосионът за тяло. Студеният, сух климат може да причини кървене от носа и дразнене на кожата.

Използването на слънцезащитни продукти през зимата е изключително важно, тъй като слънчевите изгаряния са често срещани явления независимо от сезона. Студеното време всъщност ни пречи да осъзнаем, че изгаряме от слънцето, което прави слънцезащитните продукти още по-важни.

Какво да правим, ако бъдем застигнати от снежна буря?

Понякога, за съжаление, въпреки добрата ни подготовка преди пътуване в тежки зимни условия, можем да бъдем застигнати от непредвидени опасности като снежната буря например – често явление през зимните месеци.

Едно от най-важните правила в тази ситуация е да не се опитвате да шофирате в тези условия. Намерете подходящо място, където да отбиете от пътя. Използвайте по възможност място, което е закрито, за да можете да предпазите както себе си, така и колата си от зимата и обстановката и изчакайте бурята да премине.

Тук, като част от предварителната подготовката, е добре да споменем и че е важно да имате подготвена суха храна и вода, тъй като не се знае кога ще бъде безопасно за вас да продължите по пътя си.

Докато сте спрели встрани от пътя, следете условията и пътната обстановка, както и всякаква информация за пътните инциденти. Затова е важно е да имате работещо радио или телефон и GPS навигация.

Още по темата