Обратно
2.10.2017

Колко струват вредните навици?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Цигара тук, няколко напитки там, придружени с малко вредна храна и нещата си се трупат. Живеем в свят, в който сме заобиколени от изкушения, а някои от тях не са особено полезни за нас. Доста често обаче се поддаваме на тях и те се превръщат в наши недобри навици. Вредните навици са опасни не само са здравето на човека, който ги практикува. Те имат и директни негативни последствия за обществото като цяло в посока на по-високи разходи за здравната и застрахователната система.

Какво можем да причислим към вредните навици?

Употреба на цигари, алкохол, тестени и захарни изделия и полуфабрикати редовно са неща, които можем да смятаме за безобидни. В действителност обаче те се отразяват на здравето, като повишават рисковете от сърдечни заболявания, диабет, рак и други. Към вредните навици могат да се причислят и това, че отлагаме постоянно, живеем в миналото, страхуваме се от всички и се притесняваме за всичко, което може да се случи. Има и други, но трябва да се научим да се справяме с тях.

За щастие, вредните навици могат да бъдат премахнати с воля и самоконтрол. Първата стъпка по пътя към заличаването на вредния навик е да осъзнаем защо точно ни вреди. И тъй като много е писано за здравословните вреди на различните лоши навици, нека погледнем финансовата страна на този проблем, която също може да ви помогне да се откажете.

Какво можем да спечелим, ако се откажем от вредните навици?

Изчисления от Bankrate (сайт, служещ като финансов помощник и съветник), показват следните зависимости за някои от вредните навици:

  • Тютюнопушенето

Годишни разходи: 2500 лева на година

Това са приблизителните разходи на заклетите пушачи, които употребяват над кутия и половина цигари на ден. Към това, обаче, следва да се добавят и повишените здравни и застрахователни разходи, както и вредата и последствията за околните “пасивни пушачи”. С тях реалните разходи набъбват значително.

При отказване от този вреден навик можем да спестим около 75 000 лева в период от 30 години, които са си почти изплатен приличен апартамент.

  • Алкохолът

Годишни разходи: 1560 лева годишно

Редовното посещаване на барове и заведения с консумация на алкохол излиза от 50 до 100 лева на седмица. Въпреки че хората смятат пиенето за по-приемливо от тютюнопушенето, то често води до по-бързо влошаване на здравето, особено ако е систематично. Редовната употреба на спиртни напитки сериозно уврежда черния дроб, убива нервните клетки и забавя кръвообращението. В допълнение, шофирането под въздействието на алкохол може да има сериозни последствия за употребяващия, както и за хората около него.

Ако спрем питиетата, след 30 години ще сме спестили над 45 000 лева.

  • Лоши хранителни навици

Годишни разходи: Около 1450 лева за наднормен килограм

Лошите хранителни навици често са причината не само за натрупване на излишни килограми, но и за развитието на много здравословни проблеми. Такива са високо кръвно налягане, диабет, проблеми със съня и концентрацията, задух, мигрена, алергии, ревматоиден артрит и други. Изследвания на световни здравни организации посочват неправилното хранене като причина номер 1 за нарастване броя на сърдечно-съдови заболявания.

Трябва да имаме предвид, че всеки наднормен килограм води след себе си годишни разходи от над 1600 лева при мъжете и около 1300 лева при жените. Наднорменото тегло от своя страна води до увеличаване на рисковата премия при животозастраховането. А можем да си спестим и наднорменото тегло и допълнителните разходи, които го предизвикват и до които води то.

Какво още можем да спестим, отказвайки се от някои вредни навици?

Можем да спестим още и ако ограничим и тези вредни навици:

  • Прекомерно харчене

Годишни разходи: Около 1200 лева

Един от вредните навици, който се среща често, е този с прекаленото харчене. Много хора имат проблем с контрола на разходите си и харчат прекомерно. Ако се отървем от този навик, можем да спестим около 36 000 лева в рамките на 30 години. Нещата стават още по-лоши, когато взимаме назаем или пазаруваме с кредитни карти, тъй като високите лихви се натрупват и имат сериозни последствия за финансовото ни състояние. Затова е хубаво да се замислим дали не даваме пари за глупости, какво не ни е нужно и за какво можем да спрем да харчим.

  • Постоянно отлагане

Годишни разходи: Около 600 лева

Хората са склонни да отлагат всичко до последния момент. Имаме краен срок да свършим нещо, но обикновено чакаме той да дойде, за да го свършим. Отлагаме тази задача, обяснявайки, че има по-важни неща, които да се свършат в момента. Или просто не искаме да се занимаваме с нея, знаейки, че има достатъчно време. А това също определено е един от вредните навици, с които е хубаво да опитаме да се справим.

Купили сме си месечна карта за фитнес, но не я ползваме, тъй като решаваме да излезем с приятели или да си почиваме вкъщи. Спечелили сме ваучер за отстъпка от някой магазин, но все забравяме да отидем и да се възползваме от него и валидността му изтича. Тези ситуации са свързани именно с вредния навик да отлагаме за последния момент. Въпреки че можем да свършим всичко доста по-рано. И реално така губим пари. А за 30 години можем „да сме напред“ с 18 000 лева, ако избягваме тези излишни разходи.

Още малко на тема “вредни навици”

Освен всичко вредните навици, изброени по-горе, а и останалите такива, които не са споменати, губят нашето време. Прекарваме времето си в непродуктивни дейности, вместо да го използваме за личностно развитие например. А със сигурност времето е най-ценният ресурс, с който разполагаме. Трябва да го ценим и да го използваме разумно, за да бъде то пълноценно прекарано. А отървавайки се от вредните навици, сме в печеливша ситуация – изкоренили сме тях и в същото време сме си „спечелили“ време за ползотворни неща.

Още по темата