Обратно
1.6.2022

Какво трябва да знаем, за да изберем качествен хладилник?

Автор:
Vivus.bg

Хладилникът е един от най-скъпите и важни уреди в домакинството, затова закупуването на нов е задача, която изисква внимателно проучване. Покупката на нов хладилник невинаги е била сложна задача. Марките, предлагани на пазара преди 20 години, са били малко на брой. Разликите между дизайна и функциите на всеки модел са били минимални, а същевременно са можели да издържат 20+ години без нужда от смяна.

Все пак в даден момент купуването на нов хладилник става неизбежно. Технологиите и времената се менят, а производителите започват да предлагат многобройни модели с куп характеристики и уникални дизайни, които ни карат да се питаме какво точно трябва да гледаме в един хладилник, за да изберем правилния. Тази статия ще ви послужи като наръчник, съдържащ най-важните фактори, които трябва да обмислите, преди да изберете качествен хладилник за вашия дом.

Какво трябва да имате предвид, преди да закупите хладилник?

1. Необходим размер и капацитет на нужния ви хладилник

Капацитетът на хладилниците се измерва в литри. Ще направите най-точен избор за вас в зависимост от това от колко хора се състои домакинството ви. Капацитетите започват от 120 литра на малките хладилници, подходящи за до 1-2 души, и стигат до 500 литра за 5 или повече хора.

Следва да изберете мястото, на което искате да поставите хладилника. Уверете се, че измерванията позволяват малко място отстрани, отгоре и отзад на вашия нов хладилник, така че да има условия за отвеждане на топлината от електродвигателя. В случай че решите да не оставите нужното място, се пригответе да похарчите повече пари за ток в дългосрочен план, тъй като хладилникът ще трябва да работи по-усилено, за да се охлади. Производителите препоръчват луфтовете да са с размер 5 см отстрани и отзад и 10 см отгоре. Като последна мярка за сигурност измерете входната врата и вратата към кухнята, за да се убедите, че ще можете да прекарате хладилника до желаното място.

2. Какви хладилници има според стила на вратите и разположението на фризера?

Хладилник с горен монтаж на фризера

Това е най-бюджетният и ефективен вариант от всички. Има огромна селекция модели, от които можете да избирате. Характеризират се с евтина поддръжка и ниска консумация на ток. Недостатък е, че трябва постоянно да се навеждате за да отваряте хладилника.

Хладилник с долен монтаж на фризера

Този вариант, за разлика от гореспоменатия, ви спестява евентуалните болки в кръста. Обикновено вратите на този модел са изпълнени с кошници, които са изключително удобни и побират много продукти. Минусът им е, че са една идея по-скъпи от тези с горен монтаж на фризера и консумират повече ток.

Хладилник и фризер, свързани един до друг

Характеризират се с изобилие от пространство и допълнителни функции, което ги прави чудесен избор за големи семейства. Преди да се спрете на такъв модел обаче, се пригответе да заделите огромно място от вашата кухня.

Хладилник с френска врата (долен монтаж на фризера и хладилник с 2 врати)

Този модел предлага удобството на долния монтаж на фризера, а хладилникът е с голям капацитет и допълнителни функции. Изключително функционален и стилен вариант е, но, разбира се, това се отразява на цената, като го прави един от най-скъпите модели хладилници.

Хладилник с отделен, но съвместим фризер

Този модел съчетава голям капацитет за съхранение с повече гъвкавост откъм място на поставяне, понеже хладилникът и фризерът могат да се държат в отделни помещения.

Имайте предвид, че големият хладилник използва повече електроенергия от по-малкия. Така че не купувайте по-голям, отколкото ви е необходим. И се уверете, че сте го настроили на правилната температура.

3. Технически спецификации

Подберете техническите характеристики според вашите лични нужди. За всяка екстра се доплаща допълнително, затова не си струва да инвестирате във функция, която изобщо няма да използвате. Например автоматичните ледогенератори, особено тези, които разпръскват лед през вратата на хладилника, са едновременно супер удобни и в същото време са една от най-податливите на проблеми части на хладилника.

4. Дизайн и функционалност

Неръждаемата стомана все още е модерният и удобен за поддръжка избор, който изглежда добре в повечето кухни. Различните марки предлагат различен вид неръждаема стомана – някои модели са по-отразителни, други са по-устойчиви на пръстови отпечатъци. Ако това има значение за вас, проверете лично хладилника на място.

Други неутрални покрития от матирани метали като черна неръждаема стомана или шисти също са често срещани. Гланцовите черно и бяло все още са широко достъпни особено при по-евтините хладилници.

Мъж и жена обсъждат какъв хладилник да купят

Как да закупите качествен хладилник, който най-добре пасва на вашите нужди?

След като сте се запознали с гореспоменатите характеристики и вече сте си изградили ясна представа какви са изискванията ви, идва момент да изберете и марката на вашия хладилник. Имайте предвид, че преди да се спрете на производител, внимателно трябва да обмислите бюджета, с който разполагате. Вземете под внимание, че това е дългосрочна инвестиция и изчислете колко средства сте готови да вложите.

Повечето хора очакват новият им хладилник да издържи поне 10 години, но това невинаги се случва. И с типичната гаранция на производителя от само около две години справянето с дефектен хладилник може да причини неудобства. Затова не се спирайте на първия скъп хладилник, мислейки си, че това ще гарантира качество. Много от скъпите хладилници имат проблеми с допълнителните екстри като например  ледогенераторите или пък консумират голямо количество енергия.

Ако пазарувате онлайн, разгледайте мненията и ревютата на клиенти за дадения модел. Открийте кои са слабите страни на определените модели и се запознайте с дефектите, които могат да се получат, ако има такива. При пазаруване на място, можете да видите и да докоснете хладилниците и така да си изградите преценка за качеството. Въпреки това преди покупка разгледайте ревютата и говорете със специалистите в съответния отдел в магазина за техника, за да направите избора си възможно най-информиран. Бъдете напълно подготвени, като не забравите да попитате за срока на гаранцията, метода за доставка и дали има опция монтаж.

Финансиране от Vivus при покупка на хладилник

Цените на хладилниците варират в зависимост от големината, марката, енергийния клас и добавените екстри. Цените на малките хладилници с горен монтаж на фризера стартират от 200 лева. Цените на хладилници с капацитет над 500 литра, смарт функции и енергиен клас А могат да стигнат над 5000 лева.

Купуването на хладилник е важна инвестиция, която е обвързана с използването на определено количество средства. Ако се нуждаете от пари назаем, ние, от Vivus, сме готови да помогнем. От нас можете да получите безлихвен кредит за сума от 50 до 600 лв., ако кандидатствате за първи път. Ако сте наш редовен клиент, то можете да получите до 1500 лв. Срокът за връщане при всички положения е от 5 до 30 дни.

Още по темата