Обратно
6.6.2021

Защо да използваме продукти за многократна употреба?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Може би не обръщаме особено внимание на нещата и продуктите, които ежедневно ползваме. Повечето хора са прагматично ориентирани към живота и на първо място поставят удобството и парите. На по-младите понякога им е трудно да различат изкуствените от естествените памучни тъкани и затова често се насочват към изкуствените дрехи, които са по-практични. От друга страна пластмасовите изделия изместиха в голяма степен употребата на стъклото, памука и някои метали в много сфери на промишлеността и бита. Полиетиленът и полистиролът са материалите, от които се произвеждат най-използваните продукти за еднократно ползване, в това число пластмасови или полистиренови съдове, дамски превръзки, дрехи, торбички, бутилки, бидони и други. Защо обаче е добре да се ориентираме към използването на продукти за многократна употреба?

Кратък живот, дълъг разпад (или какво се случва, когато не ползваме продукти за многократна употреба)!

Всички сме ставали свидетели на обсипания с боклуци крайморски пейзаж. Приливите носят поредната порция боклук, като често преобладаващи са полиетиленовите продукти. В световния океан над водите се носят 5 трлн. пластмасови къса. Водните пространства, в които не съществува живот, все повече се разширяват. Специалистите еколози предвиждат, че до 2040 г. разрушителните навици на човечеството ще доведат планетата до невъзможност за обрат. Това означава, че все още има възможност за възстановяване. А като първа стъпка можем да се опитаме да използваме повече продукти за многократна употреба. Но дали вече не сме закъснели?

Продуктите за еднократна употреба са нещо, което използваме само веднъж. Това означава, че техният полезен живот е много кратък – може би седмица, ден или дори час. Но тези продукти не изчезват, както всички естествени продукти в природата. Времето, което им е необходимо, за да се разпаднат напълно, е от 100 до 500 г. През това време те остават на повърхността на океана, в почвите, по дърветата, реките и сметищата, без да се разложат. Техният изкуствен произход ги прави неестествени за природния кръговрат.

Въпреки този недостатък, хората масово ги предпочитат поради желанието за удобство и по-лесен живот. Това обаче има своята цена. Нека да спрем вниманието ви върху предимствата и недостатъците на двата вида продукти – за еднократна и многократна употреба.

Екологични причини да използваме продукти за многократна употреба

Най-големите притеснения при използването на еднократни продукти са замърсяването и вредните токсични вещества, които се натрупват при постоянната масова употреба на тези продукти. Човекът трябва да вземе някои важни решения, за да предотврати замърсяването на природата, отделянето на въглеродни емисии и вредни химикали. Едно от тях е употребата на продукти за многократна употреба. За разлика от еднократните стоки, те се изработват от естествено разтворими материали и не представляват опасност за околната среда. Те имат много по-дълъг живот на употреба и като бъдат изхвърлени, бързо се разтварят за разлика от еднократните продукти.

Предметите за многократна употреба са тези, които се ползваха в България до преди промените. Те са един от начините да се борим с природната кризата. Всеки предмет, който се използва повече от един път, няма да попадне на сметището, което означава по-малко неразградими продукти в природата и намаляване на изгорелите газове от изгаряне и преработка на отпадъците. Решението да ползвате продукти за многократна употреба като торби, превръзки/памперси от плат, стъклени бутилки ще намали значително количеството въглеродни емисии, които се отделят при производствения процес.

През 2019 г. САЩ приемат ефективна забрана за ползването на пластмасови торби за пазаруване в три щата. Няколко големи окръга също предприемат тази радикална стъпка.

Спестявате ли, когато ползвате продукти за многократна употреба?

Еднократните изделия обикновено струват доста по-евтино и потребителите ги предпочитат. Но тъй като се налага често да се купуват, разходите за тях може да се увеличат. Предметите за многократна употреба изискват разход за вода и препарати за почистване, но за сметка на това не се изхвърлят на сметището, а остават в продължение на години в употреба. Не всяка стока може да бъде използвана многократно, но ако смените филтъра за чистата вода и ползвате стъклени бутилки вместо да купувате бутилирана вода, ще спестите стотици левове на година.

Памперси за многократна употреба

Памперсите от плат могат да заменят еднократните и по този начин ще спрете разпространението на стотици килограми пластмасови отпадъци и вредни химикали. Според изследвания за няколко години употреба еднократно използваните памперси могат да достигнат до 500 кг.  Някои хора трудно могат да привикнат децата си да ходят на гърне дори след третата и четвъртата им година. Това означава, че ще спестите хиляди през годините, в които бебето пораства до ранна детска възраст, а следващите деца могат да носят същите памперси.

В някои развити страни има програми за финансово подпомагане на младите семейства, инвестиращи в такива продукти за многократна употреба. Освен че използването на естествени тъкани прави децата да се чувстват много по-добре, тяхната нежна кожа не е запарена от еднократните памперси, които често водят до алергии и причиняват усложнения.

Направете си равносметка дали не си заслужава да отделите малкото време за пране, да спестите пари и да намалите пластмасовите отпадъци в околната среда.

В началото може да ви изглежда, че повторната употреба на продукти излиза по-скъпо. Рекламите на производителите на стоки за еднократна употреба внушават идеята, че артикулите за многократна употреба са много по-скъпа инвестиция. В краткосрочен план те са прави, но само дотолкова. С времето авансовите разходи, които сте направили за покупката на продукти за многократна употреба, се изплаща. И в края се оказва, че еднократните стоки излизат по-скъпо.

Защо пластмасата застрашава живота на хората?

Вероятно нейната вреда върху почвите и океаните е най-голяма от всички замърсители, които човек изхвърля в природата. Замърсяването, което причинява промишлеността, датира от началото на миналия век, но разрастващото потребление и население рязко увеличава вредите. Сто години пластмасовите изделия замърсяват и отравят почвите и водите. Това е срокът, за който основните съставки в този материал се разпадат напълно. По време на техния разпад в околната среда постепенно се отлагат вредни фталати и други химични съединения.

Нека не забравяме, че над всичко стои здравето и живота както на децата ни, така и на цялата екосистема, в която живеем. Ще бъдем по-щастливи и удовлетворени, ако допринесем с нещо за доброто на този свят и на хората, с които живеем, ползвайки продукти за многократна употреба и опитвайки се да пазим по-чиста природата.

Още по темата