Обратно
17.8.2021

Какво трябва да носим, когато ходим на палатка?

Автор:

В най-топлите дни от лятото много хора избират да отидат някъде сред природата. Различното в това пътуване е нощувката, която те няма да прекарат в уютна хотелска стая, а под открито небе в палатка. Това има своята романтична нотка, която кара хората не само да спестят пари от хотелски услуги, но и да преживеят нещо по-различно и да усетят допира с природата.

Ако сте решили да къмпингувате това лято, е добре да помислите предварително какво е необходимо да вземете с вас. Понякога на човек му е трудно да прецени какво точно ще му трябва при едно такова летуване, особено когато е свикнал с удобствата в дома. Може да вземете прекалено много неща или пък да пропуснете да сложите в раницата най-необходимото. Нека разгледаме най-важните аксесоари за къмпинг на палатка.

Вземете си топли дрехи, когато сте планирали да спите на палатка

Ако избраната от вас дестинация се намира в планина с висока надморска височина, топлите дрехи несъмнено ще са от изключителна важност. Много ниските температури през нощта ще ви накарат да облечете всички летни тениски, които сте взели, и пак ще се чувствате некомфортно. Вземете мерки, за да не изстинете и да не развалите хубавата си почивка. Имайте предвид, че разликата в температурите между градовете и планините над 1500 метра над морското ниво може да надвиши 20 °C.

Ако сте решили да отидете на къмпинг близо до морето, не пропускайте да вземете някоя връхна дреха. През нощта отново ще имате нужда от повече топлина, особено ако задуха силен морски бриз или ненадейно връхлети лятна буря. Трудно бихте могли да предвидите капризите на времето, така че е по-добре да се подсигурите предварително.

За нощувка в палатка си осигурете си спален чувал, който да ви бъде по мярка

Ако не бъдете внимателни в избора си на спален чувал, няма да спите удобно през цялата почивка, затова тази точка не бива да се пренебрегва. Не бихте могли да си починете, ако цяла нощ половината ви тяло е на студено и не можете да намерите най-удобната позиция до сутринта.

Ваканцията е почивка, когато спите добре и сутрин се събуждате свежи и добре отпочинали. Дали сте в планина или на море, ще имате нужда от възстановяване на силите след дневните преходи и емоции.

Съвет: Преди да потеглите на екскурзия сред природата, спете една или две нощи на килима у дома в спалния си чувал. Така най-добре ще разберете как ще се чувствате в него, докато нощем си спите в своята палатка.

Вода, мокри кърпички и репеленти срещу комари

На мястото, където отивате, може да няма изворна течаща вода или достъп до водопроводната мрежа. Освен това водата, която извира в местността, може да е негодна за пиене. Снабдяването с чиста питейна вода може да ви коства доста време и пътуване до най-близкото населено място. Вземете в багажника на колата си достатъчно бутилки с вода, за да нямате проблеми, когато пристигнете. Не замествайте водата с други течности, тъй като никоя друга напитка не утолява така жаждата.

Мокрите кърпички ще ви помогнат много, особено ако сте с дете и на мястото няма вода за миене. За всеки случай вземете два големи пакета, когато ходите на палатка. Освен че можете да ги използвате за почистване на ръцете преди и след ядене, те могат да служат и за други неотложни нужди. Вземете си и торба за боклук, за да не замърсявате природата. Естествената красотата на природата заслужава да бъде съхранена и за други, идващи на това място след вас.

Насекомите могат да направят преживяването ви сред природата неособено приятно. Ако не желаете да бъдете нахапани, вземете под ръка достатъчно репеленти или спрей против комари.

Фенерче и сгъваеми столчета и маса

Друга важна вещ, когато отивате на палатка сред природата, е фенерчето на батерии. Вече се продават такива, които се зареждат в USB-порт на лаптоп или чрез запалката на автомобил. Вечер фенерчето ще ви бъде особено полезно за ходене до тоалетна, за вода или за други цели. Нощем в планината няма районно осветление и освен светлината, която звездите и луната дават, няма друго, което да освети пътя ви в мрака. Челник също би ви свършил добра работа.

Сгъваемите маса и столчета са лесни за пренасяне и създават необходимото удобство при хранене. Те са подходящи и за настолни игри на открито или просто за почивка или разговори покрай масата.

Приятели, решили да прекарат време на палатка сред природата

Огън, брадва и умения за боравене с двете

Лагерният огън носи незабравими спомени и специално настроение, когато сте на палатка. Историите, които ще чуете край него, са някак си по-особени и времето, което прекарате с приятели, ще ви топли дълго след угасването му. Но бъдете внимателни, особено през лятото, когато горещината изсушава огромните тревни маси и само една искра може да предизвика екологична катастрофа в района, в който се намирате. Не бихте желали вие да бъдете причина за това, нали!?

Окопайте почвата около огъня, така че да няма треви, които да пренесат жарта встрани от въглените. Наредете камъни в кръг около дървата за огрев. Пригответе пожарогасителите на автомобилите в случай на неприятен инцидент с огъня. Ако палите огън, трябва да бъдете внимателни и да не го оставяте без надзор през нощта.

Брадвата ще ви помогне много за събирането на дърва в гората. Без нея бихте могли да счупите съчки, но много по-бързо и удобно е, когато имате добре наточено сечиво. Не забравяйте, че замахването с брадва може да спре във вашите крака. Така че е добра идея да застанете на колене, когато размахвате със сечивото. Така ще елиминирате възможността острието да подмине земната повърхност и колената ви ще бъдат защитени.

Част от най-необходимите пособия успяхте да намерите в този списък. Получихте и полезни съвети, които могат да ви помогнат за вашето пребиваване на палатка сред природата. Желаем ви приятно прекарване и здраве!

Още по темата