Обратно
8.4.2019

Трикове как да намерим евтини самолетни билети

Автор:
Kaloyan Stoyanov

В днешно време все повече хора се опитват данамерят евтини самолетни билети, използвайки различни трикове. Извън суперпримамливите оферти на ниско тарифните авиокомпании има и доста други начини даси купите билет за самолет до желаната дестинация и то на супер цена. Тъй катосамолетните билети представляват една от най-сериозните инвестиции в цената припътуването, намирането на изгодна сделка за евтини полети може да бъде същотолкова важно, колкото и намирането на правилната дестинация, правилната туристическакомпания, правилната раница за път или подходящото място за престой. В крайнасметка ако вашият полет е прекалено скъп, вероятно няма да отидете никъде. ЕВ днешно време все повече хора се опитват да намерят евтини самолетни билети, използвайки различни трикове. Извън супер примамливите оферти на ниско тарифните авиокомпании има и доста други начини да си купите билет за самолет до желаната дестинация и то на супер цена. Тъй като самолетните билети представляват една от най-сериозните инвестиции в цената при пътуването, намирането на изгодна сделка за евтини полети може да бъде също толкова важно, колкото и намирането на правилната дестинация, правилната туристическа компания, правилната раница за път или подходящото място за престой. В крайна сметка ако вашият полет е прекалено скъп, вероятно няма да отидете никъде. Ето няколко трика как да си намерите изгодни билети:

Бъдете гъвкави с вашите дати и часове на пътуване

Цените на самолетните билети варират значително в зависимост от деня от седмицата, от периода в годината и от предстоящите празници като Коледа, Нова година, Великден и прочие. Август, например, е един от най-натоварените месеци за пътуване из Европа, защото обикновено в този период на годината повечето европейци излизат в отпуск. Ако ще летите, когато всички пътуват, тогава билетът ви ще струва повече. Опитайте се да бъдете гъвкави с вашите дати. Ако имате опцията да посетите Париж, отидете в Париж през пролетта или есента, когато има по-малко хора и съответно – най-вероятно и евтини самолетни билети. Може да опитате да изберете да летите извън сезона за дадената дестинация или пък да летите в средата на седмицата, вместо през уикенда, защото повечето хора пътуват през почивните дни и авиокомпаниите повишават цените си тогава. Цените са по-евтини и ако летите след голям празник.

Летете с прекачвания – стандартно решение за намиране на евтини самолетни билети

Да, не всеки обича да тича по летищата между изходите и да очаква да разбере къде точно ще е следващият му самолет, но! Но понякога все пак просто е по-евтино да се лети до определена дестинация с прекачвания. Може да използвате и друг трик – да изберете два отделни полета – например един до едно голямо летище и оттам друг – за избраната дестинация. Ако например искате да отидете до даден град в Европа, до който не летят нискотарифни авиокомпании, но пък по трасето има къде да се прекачите и има евтини самолетни билети – купете си два различни за двата полета. Единият ще е до междинния град, за който сте намерили оферта, а другият – оттам до вашата дестинация.

Използвайте прекачванията, за да комбинирате визитите си и да посетите повече градове

Може да намерите стотици приложения за смартфони или да видите директно в търсачките какви са оптималните опции за спестяване на пари при купуване на билетите. Разбира се, прекачването може да изисква повече време в престой и изчакване на следващия полет. Но ако например искате да отидете до Лондон и имате опцията за евтин билет до Амстердам, вижте какви са опциите за самолети между двата града и си направете посещение и на Амстердам като бонус. Ако искате само да се прекачвате от един град за друг на определено летище, бъдете сигурни, че сте си купили билета предварително или имате резервация за полета, защото може да останете и без място, ако първият полет закъснее или за втория няма места.

Смесвайте авиокомпаниите

Имате опции за пътуване и се чудите коя да изберете? Можете да пътувате с една авиокомпания. А можете да изберете различни авиолинии – например една до едното летище и друга оттам до избраната крайна дестинация. Преценете възможностите и сравнете цените. Така винаги ще имате опцията да получите оптимална цена за своето пътуване. Ако се чудите какви точно предложения да изберете, може да видите в различните сайтове за продажба на самолетни билети. Не разчитайте само на англоезичните платформи. Има локални компании и авиолинии за всеки континент и дори за конкретни държави, които оперират по вътрешни за тях линии. Така че ако имате едно предложение от глобален превозвач, може да се окаже, че има и опции за евтини самолетни билети от местните такива. Затова винаги проучвайте възможностите – това определено би ви спестило пари.

На разположение имате и сайтове, разработени да действат като търсачки,  намиращи различни опции за самолетни полети и да сравняват цените им за секунди. Така вие лесно можете да се ориентирате в предложенията, да направите сравнения между тях и да изберете най-изгодните за вас. Такива търсачки са например Momondo, Skyscanner и Kayak, но има и още други.

Резервирайте по-рано, за да се възползвате от евтини самолетни билети

Това е много стар и изпитан метод да си набавите евтини самолетни билети на наистина добра цена. Тук обаче е много важно да знаете точно кога ще летите – например за Коледа или пък в средата на март. Така имате време да намерите добри цени дори за директни полети точно на вашите дати. Имайте предвид, че колкото повече наближава даден период от годината, толкова повече става ясно каква е заетостта на полетите и съответно цените скачат.

Оглеждайте се за специални оферти

Никой не обича да пълни пощата си с рекламни съобщения. Това обаче е страхотен вариант да получите изгодните сделки и предложения за евтини самолетни билети направо във входящата си поща. Абонирайте се за бюлетините на някои от сайтовете, предоставящи общи оферти на много компании и следете какви сделки предлагат. Може да изпадне точно тази, която вие чакате или пък цената на някой билет да ви отведе в съвсем друга посока и до съвсем различна дестинация. Не забравяйте и промо кодовете.

Табелка за най-добрите оферти за пътуване и респективно - за евтини самолетни билети

Има и различни сайтове, в които се публикуват изгодни оферти за пътувания до определени дестинации в определени периоди. Мисията на тези сайтове е да търсят и намират най-изгодните предложения за евтини самолетни билети и пътувания и да ги публикуват, за да може желаещите да се възползват от тях. Такива сайтове са например Fly4free или българският TravelSmart, като има още много други подобни, разбира се.

Проверете в каква валута би ви било по-евтино да платите

Когато билетът за дадена дестинация в лева ви се струва скъп, може да видите дали в друга валута не би бил по-евтин. В днешно време има различни платформи за онлайн разплащания, през които може да платите своя билет, така че да изберете най-изгодния вариант лично за вас. Ако имате акаунт в някой от онлайн портфейлите и той е в евро например, може да използвате тази опция, за да заплатите резервацията си, при положение че наистина сте намерили по-изгодни и евтини самолетни билети.

Вижте дали няма опция за пакетна оферта

Някои сайтове позволяват да резервирате не само самолетни билети, но и хотел и/или кола под наем. И ако използвате един и същи сайт, за да си запазите и билета и хотела или съответната комбинация с кола под наем, имате опцията да си спестите прилична сума и търсенето на място за отсядане, разбира се. Опции за намиране на евтини самолетни билети има. Нужно е единствено малко време за „ровене“ и проучване в интернет. Приятно пътувания и много незабравими преживявания!

Още по темата