Обратно
19.5.2017

Какво ни трябва, за да си направим перфектен пикник?

Автор:
Vivus.bg

Пикник сред природата е едно от най-приятните неща, които можем да направим сега. Пролетта е в разгара си – навсякъде е зелено и всичко разцъфтява. Птичките пеят своите песни, а времето става все по-приятно. Слънцето също започва да ни топли все повече и повече и да ни подканва да излезем на чист въздух сред природата. Защо да се бавим? След кратка подготовка вече сме готови да излезем и да се насладим на приятни моменти.

Откъде е произлязло ходенето на пикник?

Ходенето на пикник е измислено от английските благородници, които след лов обичали да се излягат на полянката. Техните слуги пък имали задачата да приготвят дивеча и сандвичите. Практиката това да се прави датира от началото на 19-ти век. Тогава дори хайлайфът на Лондон си спретнал „общност на любителите на пикника“ и всеки имал задачата да носи определени храни и напитки. Впоследствие вече думата „пикник“ се е превърнала просто в разходка със закуска извън града. В България ходенето на пикник стартира по същото време, като е било почти като национален спорт за богатите търговци и интелектуалците. Разпъвали са се бели покривки, подреждали са се прибори, съдове, кристални чаши. Носели са се студени ястия, шампански, бутилки лимонада и са се прекарвали по няколко безгрижни часа на прохлада.

Какво ни е необходимо за един приятен пикник сред природата?

Пикникът е не просто хапване на тревата, но и отмора сред природата. Чрез него имаме прекрасна възможност да се освободим от натрупаното напрежение. Защо да използваме почивните си дни за стоене вкъщи, ходене на кино, кафе или пазаруване? Защо да ги оползотворяваме така, като можем да сложим раницата на гръб и да излезем на свеж въздух сред природата. Естествено, за да не изпадаме в ситуация, в която вече на място нещо ни липсва, е хубаво да планираме това мероприятие.

Първото нещо, което трябва да направим, е да изберем мястото. Дали ще бъде на някоя поляна, на брега на някое езеро или река, в парка или пък ще е в гората – изборът няма да е грешен. На много места в планините има също и маси, пейки и беседки, които да бъдат използвани за такива цели. Ако някой не ни изпревари, можем да ги ползваме на спокойствие. Ако искаме обаче някое по-спокойно място, на което няма да има други хора, трябва да изберем някое по-затънтено кътче, на което да сме само ние.

Ако искаме да има течаща вода, в която да изстудяваме напитките, които носим, трябва да изберем място с река или езеро наблизо. Течащата вода със сигурност е голямо удобство. Тя позволява измиване на всичко, което носим с нас и искаме да използваме. Ако пък времето е много горещо, защо да не се и топнем във водата, за да се разхладим. Важно е и да проверим каква ще е прогнозата за времето в съответния ден.

Какво да носим за хапване

След това е необходимо да изберем храната, която ще хапваме. Съобразявайки се с желанията на всеки, може да бъде взета съответната храна. Трябва да се реши и дали храната ще се подготвя предварително или на място. Знаем обаче, че по-сладко е, когато храната се приготви на място. Обикновено на „трапезата“ най-често присъстват месо и зеленчуци. Какво ли би бил един пикник без месо? Можем да се подготвим с месото обаче предварително, като го сложим в марината. Така ще може да е още по-вкусно, като се изпече. Салатата със сигурност ще бъде по-свежа, ако бъде приготвена непосредствено преди започване на храненето. Спокойно могат да се вземат и картофи, които да се изпекат във фолио. Ако носим риба обаче, е хубаво тя да е в хладилна чанта, тъй като се разваля бързо. Наденичките, хлябът, сиренето, плодовете и напитките също са почти неизменна част от такива мероприятия. Разбира се, не трябва да забравяме да вземем питейна вода и подправки за храната. Липсата на подправки определено може да развали приятното усещане на едно такова място.

Какво още да вземем за един пикник?

За да можем да изпечем месото, ще ни е необходим огън. За да сме сигурни, че ще можем да си запалим такъв, е добре да вземем със себе си дървени въглища и кибрит или запалка. Ако има сухи дървета и подпалка наоколо, може спокойно да ги използваме за огъня. Важно е да обезопасим мястото за огъня, като го заградим с камъни, за да не направим пожар. Освен огън, разбира се, ще е хубаво да носим със себе си и скара, на която да изпечем месото. Шишчетата също са добър вариант. Щипка за обръщане на месото би ни била много полезна, ако не искаме да се изгорим.

Относно посудата, която да вземем за пикник, най-удобно би било тя да е пластмасова. Пластмасовите чинии, купи, прибори и чашки ще са леки, няма да тежат и ще са удобни за носене. Ако все пак държим всичко да е малко по-изискано, можем да вземем нормална посуда от вкъщи. Хубаво е да имаме салфетки под ръка и найлонови пликове, в които впоследствие да съберем боклуците.

Допълнителни удобства за още по-приятено прекарване

Няколко одеяла или покривки от вкъщи ще свършат чудесна работа, за да се настаним удобно и да не сядаме директно на земята. Можем да ги ползваме и да си полегнем след хапването и да си починем или попечем на слънцето. В този ред на мисли – ако се очаква слънцето да е силно, може да си вземем слънцезащитен крем. А ако знаем, че на мястото се очаква да има комари, е хубаво да носим нещо против тях.

Винаги е приятно и когато има и забавления на един пикник. Съвсем лесно можем да си осигурим такива. Можем да вземем със себе си някоя футболна или волейболна топка. Федербалът и фризбито също са добър вариант. А ако не искаме толкова движение, а повече почиване – имаме насреща карти за игра, табла или шах, които да вземем с нас. Не трябва да забравяме и книгите – едно прекрасно средство за релаксиране.

Когато решим да си ходим, е много важно да загасим огъня напълно и да го залеем с вода. Това се прави отново с цел да се предотврати евентуален пожар. Събирането на всички боклуци е другото нещо, което трябва да направим, за да запазим природата чиста.

Колко би ни струвал пикник сред природата?

Всичко от описаното до момента звучи изкушаващо. Вече нямаме търпение за следващия почивен ден, в който времето е хубаво, за да можем да „избягаме“ на такава разходка. Важно е обаче и да знаем колко би ни струвало едно такова удоволствие. Реално не е скъпо.

Ако вземем одеяла от вкъщи, няма да изхарчим и стотинка за тях. Същото важи и за посудата – можем да си вземем прибори, чинии и чаши от дома. За да не е толкова тежък багажът ни обаче, можем да изберем пластмасови прибори, чинии, купички или чаши. Те обаче не са скъпи и в зависимост от количеството, което вземаме, ще изхарчим между лев и три за всяко от тях. Ако отидем на пикник с велосипед, спестяваме разход за гориво, който бихме имали с кола. Ако разстоянието е дълго и кола се налага, то разходът за гориво ще зависи от това колко точно надалеч е избраното от нас място и колко точно гори колата ни.

Откъм храна и напитки всичко зависи от броя на присъстващите и предпочитанията им. Хладилна чанта, в която да съхраняваме податливите на топлина продукти, може да бъде намерена за 15-тина лева. Хубавото е, че купим ли си такава веднъж, тя може да бъде използвана многократно занапред.

Крайна цена за едно такова събитие за 5-6 души съвсем спокойно може да струва в порядъка между 60 и 80 лева. Като наистина всичко зависи от предпочитанията на присъстващите. Най-важното обаче е да прекараме пълноценно времето си с любимите си хора и да се отърсим от стреса и напрежението, които ни заобикалят в ежедневната ни действителност.

Още по темата