Обратно
5.12.2019

Как се празнува Никулден в България?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Празникът Никулден, посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец или просто Свети Никола, се почита от църквата на 6 декември. На този ден всички, които носят името Николай, Никола, Николета, Николина, Нина, Кольо, Ненко, Ненка и Нино, празнуват своя имен ден.

Кой още празнува на Никулден?

Един от най-тачените и обичани в България зимни празници – Никулден – е считан за празник на моряците, пътешествениците, рибарите, авантюристите, както и на банкерите. Освен празник на морето, той се счита и за празник на семейството, тъй като светецът е покровител на рода и семейството.

Кой е Свети Николай Чудотворец, заради когото днес се празнува Никулден?

Николай е живял в 3-ти век по времето на император Константин Велики. Роден през 270 година, той бил провъзгласен от императора за архиепископ и взел участие в Никейския църковен събор, който бил първият вселенски събор. Легендите гласят, че е морски чудотворец, способен да спаси моряци и кораби от корабокрушение.

Светецът Николай Чудотворец се почита не само у нас, но и в редица други държави, като в източноправославната църква култът към него се доближава по значимост до поклонението на Дева Мария и дори на Христос.

Никулден е празник, в който се преплитат християнски с езически обичаи. От една страна светецът Николай е добродетелен християнин, а от друга – наподобява езическия бог Посейдон.

Празникът на Свети Николай се чества именно на 6 декември, защото на тази дата през 343 г. свети Николай умира.

Легенди за Свети Николай

Счита се, че когато шестимата братя светци започнали да си поделят света, на Николай се паднали водите, с което получил силата да възпира и пуска бурните ветрове, да предизвиква урагани и да контролира силата на моретата и океаните. Когато морето се развилнее и корабите започват да потъват, се счита, че свети Николай се е разярил. Той се смята за господар на подводния свят.

Един ден светецът Николай заедно с други хора плавали с лодка в морето, когато изведнъж ги връхлетели силни вълни, които пробили дъното на лодката и тя започнала да се пълни с вода. Николай бръкнал във водата и хванал един шаран, с чиято помощ запушил пукнатината и спасил всичките си спътници от удавяне. Тогава възникнал и обичаят шаран да се жертва в чест на светеца на Никулден.

Още легенди

В друг вариант на тази легенда светецът възкресил моряк, паднал от върха на мачтата. Според друга легенда, светецът с молитвите си спасил моряците на кораба по време на силна буря в открито море. С този кораб той пътувал към Божи гроб. А в различен епизод от житието му се разкрива как пирати нападнали кораба, в който пътувал, но той не само ги накарал да се покаят, но и ги обърнал към християнството.

Друго поверие гласи, че свети Никола носи първия сняг, с което ознаменува началото на снежната зима. Ето защо той е изобразяван с дълга бяла брада, от която падат снежинки.

Добрините на Николай

Преданията още го описват като личност, наследила още от младежките си години голямо богатство от баща си, но впоследствие раздал всичко, което притежава, на бедните си съседи и на децата. В живота си Николай Чудотворец е вършел много добри дела. Един от случаите бил, когато един богаташ обеднял и решил да продаде трите си дъщери за робини. Тогава светията спасил момичетата от ужасно робство, като тайно подхвърлил на баща им три кесии, пълни със злато. Така той откупвал и много други хора от робство.

Как се празнува Никулден?

Денят на Св. Никола е празник с много веселба и песни. На него се канят роднини, съседи, кумове и приятели. На този ден задължителен елемент на празничната трапеза е шаранът, тъй като според легендите шаранът е рибата, която слугува на светеца.

За празничната трапеза се приготвя ястието „Рибник“, което представлява шаран, пълнен с булгур, ориз, лук и орехи. По селата този български празник се нарича още и „Рибена черква“, „Мокри Свети Никола“ или „Рибни Свети Никола“. Освен обредни хлябове и ястия от риба, трапезата на Никулден трябва да включва боб, чушки, постни сарми, варена царевица, жито и други постни храни.

Какви обреди придружават този празник?

Обедната трапеза трябва да е осветена в църквата, след което къшеи от обредните хлябовете трябва да се раздадат на съседите, за да се запазят добрите взаимоотношения. Рибникът, питите и останалите храни на Никулден трябва да останат на трапезата до вечерта, без да се раздига масата, за да са на постоянно разположение на гостите. Вечерта рибата трябва да се изяде докрай.

Шаранът в това ястие е обвит с квасено тесто. След като свещеникът го прикади, той по традиция взема опашката му. След като хората изядат никулденския шаран, костите му не бива да се хвърлят, а се изгарят и пепелта се заравя в земята за плодородие и семейно благополучие или се пуска в реката.

В главата на шарана се намира кост с формата на кръст, която се смята за изключително лековита. Майките на бебенца пришиват тази кост към шапчиците или дрешките, които слагат на децата си, като вярват, че така ще ги предпазят от уроки.

Още обичаи и поверия, свързани с Никулден

  • Първата риба, уловена от рибари на Никулден, задължително трябва да бъде изядена от рибаря, който я е хванал.
  • На Никулден не трябва да се плава в открито море. На този ден всички плавателни средства спират, за да почетат светеца.
  • При почистване на люспите на рибата, домакинята трябва да внимава те да не паднат на земята. Народното поверие гласи, че който ги настъпи, се разболява и умира.
  • От друга страна, ако най-големите люспи от шарана се сложат в портмонето или портфейла, те ще носят пари на семейството през цялата година.
  • При строежа на нова лодка или кораб иконата на Свети Николай трябва да бъде вградена в стените, за да пази плавателния съд от ветровете и бурите.

Още по темата