Обратно
9.7.2021

Леки маршрути на около час от София

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Лятото и хубавото слънчево време най-сетне са тук и хората, живеещи в столицата, само чакат уикенда и първата възможност да напуснат големия град, за да се отправят на приключение. За щастие, имаме късмета да живеем в една малка, но също така изпълнена с приказни места държава – с високи планини, дълбоки пещери и тайни живописни пътеки. В тази статия ще ви разкажем за някои от тези местенца. И ще ви дадем някоя друга идея за уикенда. Маршрутите са идеални, ако нямате много свободно време, но все пак искате да подишате чист въздух сред природата, ако имате малки деца и не желаете да се отправяте на дълги пътешествия или просто, ако се събудите някоя събота сутрин и усетите жаждата да се върнете към природата. По-долу можете да видите някои от нашите любими леки маршрути на около час от София.

Екопътека на Здравето – един от тези маршрути на около час от София, които не трябва да пропускаме

Тази екопътека поставя своето начало в град Банкя и по-точно при голямата червена военна болница. Няма как да я изпуснете по пътя си. Пред нея има голям паркинг, където можете да оставите колата си и да се отправите по пътеката. Тя има дължина около 6-7 км, които може да изминете за 2-3 часа. Денивелацията е около 50-60 м. Това прави прехода изключително лек и приятен, много подходящ за разходки с деца или домашни любимци.

Началото на пътека започва с голяма табела „Пътека на Здравето“, така че неминуемо ще я видите. Маркировката през целия път е ясна и прави маршрута достъпен и за хора, които за първи път ходят. Докато вървите, често ще виждате пейки, на които да поседнете, ако сте уморени и да хапнете. Пътеките, по които можете да поемете, са две, като те се разделят 20-25 мин след началото. Нашият съвет е да поемете по лявата, тъй като е по-полегата и лесна за изкачване. Другата можете да оставите за на връщане.

Още един от предпочитаните маршрути на около час от София е панорамната екопътека над езерото Панчарево

Началната точка на екопътеката се намира в края на село Герман и по-точно при стената на самото езеро. Дотам можете да стигнете с кола или с градски транспорт, като хванете съответно автобуси номер 1, 3, 4 от спирка „Банята Панчарево“ или автобус номер 6 от село Герман. Общата дължина пътеката е 3.5 км. Теренът е сравнително лесен и приятен и е подходящ също така и за разходка с колело. По пътя има специално обособени места за почивка, които откриват невероятна гледка към Витоша, Плана планина и Панчарево.

Маршрут до Боянския водопад

Маршрутът започва от Боянската църква в квартал Бояна. Това е един от най-близките до центъра на София преходи, които сме ви приготвили. И е един от най-леките маршрути на около час от София. Идеален е за бърза разходка, ако не ви се пътува. Оттук можете да тръгнете по две пътеки. Едната е малко по-дълга и отнема около час и половина за преминаване, но пък е по-лесна като преход и не толкова стръмна. Втората пътека, по която можете да поемете, е по-кратка и отнема един час, но пък е по-натоварваща, като има участъци, които са тесни и хлъзгави. Трудно е да се изгубите, дори и да не следвате маркировката, тъй като втората пътека следва почти изцяло Боянската река, която ще ви отведе към водопада. Нашият съвет е да извървите прехода в по-пълноводен сезон, за да успеете да видите водопада в пълната му мощ.

Екопътека Есперанто

Този от избраните от нас маршрути на около час от София поставя началото си в Люлин планина или жилищен квартал Михайлово в град Банкя. Той се намира на разстояние едва 5-6 км от София. Цялата екопътека е дълга 8-9 км и отнема около 3 часа. Маршрутът е лек и приятен, подходящ за хора на всякакви възрасти. Екопътеката носи своето име от „чешмата на есперантистите“, през която преминава. За да стигнете до самото начало на маршрута, можете да слезете от автобуса на последната спирка на квартал Михайлово в Банкя. Там можете да поемете по левия ръкав на реката и след около 200 метра ще видите, че пътека пресича реката и поема по нейното протежение.

Разходка по леки маршрути на около час от София

Говорейки за леки маршрути на около час от София – Вазова екопътека

Вазовата екопътека се намира на около 48 км от София или на около един час време поради многото завои по пътя. Тя започва от известната гара Бов и стига до село Заселе. Минава се през водопад Скакля, който маркира средата на вашия маршрут. Можете да направите разходката си по пътеката, която води от Бов към Церово, или както вече споменахме – към Заселе.

В началото на екопътеката ще видите паркинг, който е идеален за посетителите с автомобил. Пътеката е изключително приятна за разходка и не би затруднила и най-малките и начинаещите. За помощ на доста места са изградени допълнителни стълбички или парапети, които да улеснят още повече преминаващите. Нашият съвет е да посетите водопада през пълноводния сезон, защото през останалото време от годината е по-малко впечатляващ. За стигането до самия водопад ще ви отнеме половин час, като маршрутът е доста приятен. Като цяло маршрутът от Бов до село Заселе ще ви отнеме около час и десет минути спокоен ход, а обратно до паркинга – още 50 минути.

Златните Мостове

Един от изключително приятните и близки маршрути на около час от София са екопътеките, поставящи своето начало от местността Златните Мостове. Тук решихме да ви посочим маршрута от Златните Мостове до хижа Еделвайс, минавайки през хижа Пънчето. Маршрутът отнема едва 2 часа и е много лек и приятен. Осигурява ви едно приятно бягство от софийските жеги. Пътеката е кръгова, което означава, че не се налага да се връщате по същия път, по който вече сте минали, а имате възможност да разгледате още красиви планински пейзажи. Условно маршрутът може да бъде разделен на 5 етапа: Златните Мостове – разклонението за самата пътека – ресторант Пънчето – хижа Еделвайс – разклонение на пътеката – Златните Мостове.

Още по темата