Обратно
11.3.2021

Как да си докарваме допълнителни доходи?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Печеленето на допълнителни доходи може да промени живота ви, да ви освободи от стреса вкъщи, от притеснението, свързано с плащането на наем, сметки или заеми и да ви донесе пълната финансова свобода, за която винаги сте си мечтали. Би ви накарало да усетите в още по-голяма степен какво значи да сте независими, да пътувате и да се радвате на живота.

Въпреки че звучи прекрасно и утопично, печеленото на допълнителни доходи може да бъде доста страшно в началото. Какви са възможностите, откъде да се започне, какво е необходимо? Това са въпроси, които минават през главата на всеки, който е решил да търси възможности за допълнителни приходи.

Днес ще ви предложим някои от най-успешните идеи за страничен доход, които имат потенциала да се превърнат във вашата основна кариера и да ви носят завидни доходи.

Инвестирайте в индексни фондове, за да си докарвате допълнителни доходи

Ако се интересувате от стабилен пасивен доход, който потенциално би ви помогнал да се пенсионирате по-рано, а също и който може да се върши от вкъщи само с нуждата на добра интернет връзка, задължително трябва да започнете да инвестирате в индексни фондове.

Индексните фондове са идеална идея за хора, които се интересуват от инвестиране и искат да си докарват допълнителни доходи, но нямат време да проучват възможностите в дълбочина. В този случай инвеститорът не се занимава с анализ на акциите на съответните компании, които трябва да бъдат закупени или продадени в дадения момент. Фондът е този, който взема това решение и формира инвестиционен портфейл в зависимост от състоянието на даден индекс.

Индексните фондове включват в себе си сходни акции – например такива с идентичен размер, географско положение, стойност и рентабилност. В случай че запасът на индекса спадне под определено ниво на тези особености, фондът го продава.

Рискът при инвестиране в индексни фондове, е че винаги е възможно акциите на дадена компания да станат отрицателни или компанията да откаже да изплаща дивиденти за годината.

За допълнителни доходи започнете свой блог

Създаването на собствен блог може да бъде забавна и креативна идея, с която да печелите допълнителни доходи, докато пишете за нещата, които обичате, като в същото време споделяте знанията и опита си със света. Независимо какво е вашето хоби – пътуване, храна, козметика, фитнес или туризъм – всяка една тематика ви позволява да превърнете любимата си тема в бизнес.

Стартирането на блог е лесна и сравнително бърза задача. Трудната част започва след това, когато идва времето да го развивате. В момента, в който блогът ви започне да бъде посещаван от повече хора, ще можете да го монетизирате по различни начини – можете да продавате места за реклама; да рекламирате партньорски продукти, като печелите комисионна от тях; да продавате свои собствени курсове и продукти; да сключвате сделки с издателства за писане на книги и много други.

Направете свой онлайн курс, от който да си докарвате допълнителни доходи

Ако сте специалист в дадена област, има голям шанс да съществуват хора, които биха платили за вашите знания и умения. От една страна, както вече споменахме, можете да започнете блог и да пишете за тях, но от друга – имате възможността да създадете интернет курс в някоя от най-големите платформи в света като Coursera, Udemy, SkillShare, Teachable и много други.

Днес много хора предпочитат неформалните онлайн курсове пред университетските такива. Въпреки че интернет пространството е пълно с безплатна информация, ако имате оригинални и креативни идеи, ако учебният ви материал е добре систематизиран, лесен за следване и предлага видео материали, инвестицията неминуемо ще си заслужава и ще ви донесе допълнителни доходи.

Можете да превърнете преподаването в интернет в свой бизнес или да го правите в свободното си време като фрийлансър.

Бутон на клавиатура на лаптоп, показващ опция за докарване на допълнителни доходи

Станете виртуален личен асистент

През последните две десетилетия светът става все по-свързан онлайн. Много задачи и срещи вече не се случват лице в лице, а именно посредством интернет. Тази тенденция можем да я забележим с особена сила през изминалата година, когато поради пандемията, предизвикана от Ковид-19, почти всички започнахме да работим от вкъщи и всяка позиция се превърна във виртуална. Това отвори изцяло ново търсене на работа за „виртуални асистенти“ или онлайн лични асистенти, които помагат на собствениците на бизнес с ежедневните задачи, които нямат възможност да свършат сами. А помагайки, си осигуряват допълнителни доходи.

С какви задачи бихте се сблъскали в работата си като онлайн личен асистент? Можете да сте сигурни, че ежедневието ви ще бъде много разнообразно – въвеждане на данни, правене на проучвания, запазване на самолетни билети и хотелски стаи, графичен дизайн, управляване на профили в социалните мрежи и много, много други. Или казано накратко – вашата задача е да улеснявате максимално работодателя си, за да може той да се концентрира върху същината на бизнеса си, без да се разсейва с излишни задачи.

Дайте под наем стая, гараж или апартамент

Имате свободна стая вкъщи, гараж или дори цял апартамент, които не се използват за нищо, а просто събират прах? Отдаването им под наем може да ви помогне да платите сметките си, да заделите пари за мечтано пътуване или дори да спестите немалко пари. Колко ще спечелите и какви допълнителни доходи ще си докарате, зависи изцяло от вида на имота, състоянието му, местоположението и размера. Преди да предложите имота си в някои от така познатите ни интернет сайтове като Airbnb и Imot.bg, разгледайте какви са цените, какво се търси на пазара и едва тогава пристъпете към отдаване под наем. Помислете дали не е необходима първоначална инвестиция, за да направите ремонт на имота си, преди да го предложите на пазара. Въпреки че е много допълнителна работа и разходи, това може да окаже сериозно влияние върху наема, който ще вземете накрая.

Работете от вкъщи като фрийлансър

Ако си търсите почасова работа или искате да развиете някоя ваша страст или хоби, но не знаете как и откъде да започнете, работата като фрийлансър е именно за вас. Днес има много интернет сайтове, в които непрекъснато се търсят специалисти от всички индустрии – дизайн, журналистика, актьорско майсторство, програмиране и много други. Работата като фрийлансър е идеална идея как да изкарате допълнителни доходи през свободното си време и от удобството на дома си.

Още по темата