Обратно
14.4.2022

10 идеи как да спестяваме пари от ежедневието си

Автор:
Vivus.bg

Да спестяваме е едно на пръв поглед толкова просто действие, но в същото време толкова много от нас изпитват огромни трудности, когато стане дума за него. Точно затова в тази статия ще ви дадем 10 идеи именно за това как да спестяваме от ежедневието си. Но преди това ще минем през няколко неща, които е важно да се знаят.

Първото, и може би най-важно нещо, когато искаме да спестяваме пари, е да си поставим цели, които да постигаме

Поставянето на цел е едно от нещата, успяващо да мотивира всеки, решил се поне веднъж в живота да спестява средства. Хората имат различни приоритети, а това значи, че целите ще са различни за различните хора. Трябва да заделяме пари в зависимост от това какъв е месечният ни бюджет. Все пак не трябва да се лишаваме от жизнено важните неща, само защото сме дали обещание пред самите себе си, че след определен период от време например ще имаме нова кола, ще сме посетили Седемте чудеса на света или ще сме придобили имот. Можем да си направим схема за спестяване на пари, при която всичко да е балансирано и добре премислено, така че да не изпитваме лишения. Или пък можем да си направим някаква таблица за спестяване на пари, която да следим на ежедневна база.

В даден момент може да се наложи да загърбим второстепенните си цели в името на това да постигнем важните и първостепенните. Спестяването на средства понякога продължава с години, но това не бива да ни обезсърчава.

За да спестяваме пари, трябва да си създадем свой собствен бюджет

Нужно е да изчислим каква сума месечно се консумира от личните ни харчове. След това трябва да разпределим всеки един разход по категория. Така лесно можем да направим цялостна равносметка на разходите си и да преценим кои от тях бихме могли да намалим. Най-голяма яснота дава изваждането на всички разходи от приходите ни. Резултатът ще бъде това, което реално можем да спестим.

Можем да си направим списък на нещата, от които възнамеряваме да спестяваме пари

Ако се чудим как да спестим пари, за начало със сигурност би било полезно, ако поне 10-20% от заплатата ни бъде заделяна всеки месец. Така след определен период от време в сметката ни ще присъства сума, която можем да инвестираме в реализирането на целта ни. Ако ли пък разходите ни не позволяват да заделяме настрана толкова средства, то навярно е настъпил моментът, в който трябва да се опитаме да ги ограничим.

Ако в списъка ни с разходи съществуват редица ненужни неща, които не са от първа необходимост, то без да се замисляме много, можем автоматично да елиминираме някои от тях. Важни са и трябва да останат, разбира се, разходите за месечни сметки, храна, медицински разходи, кредитни вноски и прочие.

10-те идеи как да спестяваме пари от ежедневието си

А сега нека да минем и към нашите 10 идеи, благодарение на които се надяваме да отговорим на въпроса „Как да спестим пари от заплата?“:

1. За да спестяваме, можем да си купим специална касичка

Най-простото начало, ако се чудим как да се научим да спестяваме пари, е касичката. Повярвайте, чувството да поставяте банкноти или монети в специална касичка е съвсем различно. Парите, които поставяте там, имат много по-голям шанс да си останат там. Това е така, понеже, така да се каже, „към тези пари ще имате емоционално отношение“ и ще ви е много по-трудно да ги вземете и изхарчите, отколкото ако просто лежаха някъде, особено ако това някъде е в портфейла ви. Там те са обречени да изчезнат. Друг плюс на касичката е, че крие парите от погледа ви. Пари, които не виждате директно, са пари, които няма да изхарчите с лека ръка.

Спестяваме пари чрез събирането им в прасе-касичка

2. Да си готвим вкъщи – полезно и вкусно решение, когато искаме да спестяваме пари

Точно така –  добър начин да спестяваме е да се опитваме да издържаме на изкушението да се храним навън и особено да си купуваме бързи храни.

А как да спестим пари от храна? Можем да си носим сандвичи за работа, да закусваме вкъщи, да си носим обяд в кутия. Вечер след работа, вместо да поръчваме от пицарията или китайския ресторант, можем да си сготвим нещо лесно и вкусно. Запомнете, не е задължително да готвите като майстор-готвач, важното е да ви е вкусно и да се нахраните. Със сигурност спестяването на средства от храна е едно от най-осезаемите, които ще изпита джобът ви.

Освен това така ще ограничите вредните бързи храни и спестените от тях средства могат да бъдат заделени. С един куршум – два заека: хем ще спестите, хем ще има здравословен ефект върху тялото ви.

3. Градски транспорт – хем спестяваме, хем не замърсяваме

Ако сте шофьор, но въпреки това имате удобни линии и начини за придвижване в градски условия, ползвайте именно градския транспорт за придвижване. Разбираемо е желанието да си седнете в собствената кола и спокойно да тръгнете още сега, без да чакате да дойде трамваят. Не знаете обаче дали с колата си няма да попаднете в задръстване и колко ще се забавите по пътя в крайна сметка.

Пътуването с кола обикновено води до големи разходи за гориво, вместо да води до изпълнение на „мисията“ за спестяване на пари. Освен всичко това, ако всички шофьори на автомобили слязат от тях и започнат да използват ресурсите на градския транспорт, ще се намали поне малко така наболялото в последно време замърсяване на въздуха.

4. Можем да спестяваме пари, ходейки пеш

Ако пък не сте шофьор, може да спестите някой лев, като ходите, вместо да се качвате на автобуса за всяко ваше пътуване. Ясно е, че ще е трудно. Ще е по-трудно, отколкото звучи, защото всички ние сме свикнали с удобствата дотолкова, че лека-полека им позволяваме да заемат места в живота ни, където на практика не са нужни. Така е и с градския транспорт. Със сигурност има поне едно място, до което пътувате с автобус, без да има нужда. Пробвайте веднъж да отидете пеша. Може да ви хареса, а е и много по-полезно.

А ако наистина искаме да спестяваме пари от заплата, това си е малка крачка в тази посока.

5. Малки спестявания срещу Големи спестявания

„Капка по капка – вир става“ – както се казва в една поговорка. Проверен факт е, че е много по-лесно да спестяваме по 20 лева на седмица, отколкото по 500 на месец. Голямата сума пари лесно може да ви откаже от опитите да спестявате, просто защото умът ви ще я сметне за прекалено трудна за постигане. Това реално си е почти цял месечен наем. От друга страна, спестяването на малка сума всяка седмица ще бъде много по-нормално прието и осъзнато. Ще изпитвате чувство на полезно действие за вашето бъдеще, а освен всичко останало това действие няма да тежи на джоба ви.

6. Да спестяваме от промоции

Ако искаме да спестяваме пари, хич не трябва да подценяваме седмичните и месечните промоции в супермаркетите. Понякога може да спестите много от основните си продукти. Когато отивате до супермаркет, хвърляйте по едно око на специалните каталози с промоциите. Търсете продуктите, които са ви най-необходими и ги сравнявайте с предишните им цени. Промоциите, естествено, не важат само за продукти в супермаркета. Те могат да бъдат промоции на филми, книги, козметика, дрехи, обувки и всичко останало от вашето ежедневие.

7. Домашно кафе

В духа на съвета от точка 2 се досещате, че да си правите кафе вкъщи и да инвестирате в термос, който да пази кафето ви топло през целия работен ден, много бързо ще ви накара да усетите, че спестявате от онези ежедневни кафенца, които купувате от кафе машини и будки. От една страна, ще ви излиза много по-евтино, а от друга - ще пиете много по-качествено кафе. Кафето е удоволствие и трябва да се пие с удоволствие. Със сигурност ще се съгласите, че кафетата от кафе-машините рядко са толкова ароматни и вкусни, а по-скоро просто задоволяват потребност.

Използвайки този съвет хем можем да спестяваме пари, хем в същото време можем да получаваме удоволствие от това.

8. Умни инвестиции

Беше вече споменато в миналата точка с примера с термоса, но нека доразгърнем темата и тук. Реално правилната инвестиция в определен предмет или устройство може да ви спести пари в дългосрочен план. Една умна инвестиция може да бъде многократно възвърната. Да вземем за пример газовата бутилка на колата – инвестирате определена голяма сума сега, но след около половин година (в зависимост от това колко карате) сте си я върнали, а след това сте само на печалба. Неприятното при инвестициите е, че не виждаме резултатите им веднага, а нашият мозък има особена слабост към моменталните удоволствия. Инвестициите определено ще изискват определена доза дисциплина. Но пък те са от онези трикове за спестяване на пари, които ще ни се отплатят в един момент.

9. Да спестяваме пари, намалявайки вредните навици

Да, нямаше как да пропуснем това. Ясно е, че много от вас ще реагират с „Да, бе, аз съм си свикнал.“ Или с „То това не влияе на бюджета ми.“. Това обаче е вашият мозък, който се опитва да намери оправдание за това, което правите. Никой не ви съди за това – напротив, всеки човек има вредни навици, които трябва да се опита да спре – това е чистата истината. Тютюнопушенето и алкохолът например не само вземат невероятни суми от джобовете ни, но и вземат невероятно много от здравето ни. Те са в огромно противоречие с воденето на здравословен начин на живот. Да, ако спрем цигарите, няма да съберем пари за Ферари, защото парите ще отиват някъде другаде. Но все пак е по-добре да ги харчим за нещо, което поне не е вредно за здравето ни или пък просто да ги спестяваме.

10. Не трябва да отлагаме спестяванията

Ако си казвате постоянно „От утре започвам да спестявам!“ и това продължава вече седмици, то скоро няма да започнете. Просто започнете още днес, защото една човешка слабост е „удоволствието“ да отлагаме всичко за последния момент и да си намираме оправдания за всяко бездействие.

Преди да осъществите дадена покупка, не забравяйте да се замислите дали изобщо това, което възнамерявате да купите, е необходимост или е глезотия, която съвсем скоро ще ви омръзне. Не пропускайте възможността да покажете на себе си, че не месечната заплата има контрол над вас, а вие управлявате нея.

Това са нашите 10 идеи как да спестяваме пари! Пробвайте поне една - тази, която за вас е най-достижима - защото сме сигурни, че ще има ефект. Късмет!

Още по темата