Обратно
22.7.2018

Как да отслабнем?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Отслабването не е единствено и само физиологичен процес. Това е сбор от хранителни навици, двигателна култура, стрес и ежедневие. На доста хора им се е случвало да кажат, че са на диета, но тайничко да си хапват шоколад далеч от очите на колегите. От друга страна, каквато и диета да се прави, ако стоим по цял ден пред компютъра и дори това е мястото, на което обядваме, ефектът няма да е това, което очакваме. Освен това не трябва да си мислим, че ако гладуваме, ще постигнем ефект и просто ще отслабнем. Има толкова много начини да си изградим собствен хранителен режим, който да се спазва в продължение на месеци или дори години. С такъв режим ще се радваме не само на здравословен живот, но и на нормално тегло.

Много реклами предлагат светкавично премахване на излишното тегло. Няма как обаче да стопим 10 кг просто така за седмица-две. Според много специалисти рязкото понижаване на теглото често води до двойно качване след това. Драстичните диети често докарват и редица съпътстващи заболявания, които дори да не са фатални, ще си окажат влияние в бъдеще. Как да си създадем хранителни навици, с помощта на които да отслабнем здравословно и да поддържаме теглото си?

Не трябва да забравяме закуската, ако искаме да отслабнем

Според много специалисти, това е най-важното хранене през деня. Качествената закуска дава достатъчно сила и енергия, за да може да си позволим по-късен и по-лек обяд. Разбира се, първото хранене за деня задължително трябва да бъде балансирано. Не е лошо да закусваме кюфтета, но не е и препоръчително. Може да заложим на леки храни като например препечена филия, варено яйце, сирене, кашкавал и т.н. Вместо да се тъпчем с банички, докато пътуваме с автомобила за работа, можем да станем малко по-рано и да си осигурим достатъчно време да се нахраним спокойно.

Трябва да кажем НЕ на пакетираните храни, ако искаме да отслабнем

Е, ако сте си завили сандвич от дома с идеята да си го изядете в офиса, няма проблем. Не се спирайте обаче пред щандовете с хранителни продукти като чипс, солети, пуканки, бонбони, сладкиши. Това е само един повод да се отпуснете още веднъж и да си купите вафличката, която иначе толкова време отлагате. Или да се сдобиете с голяма пакет чипс за мача довечера, за който иначе щяхте да си направите салата.

Ако искаме да отслабнем, това със сигурност не би ни помогнало, а точно обратното.

За да можем да отслабнем, трябва да се упражняваме

Не е задължително да се потим във фитнеса, за да отслабнем. Днес има милиони видеоклипове в интернет, в които се показват различни по трудност и продължителност упражнения за домашни условия. Ако не ви се тренира цял час, опитайте с по-къси клипове. Дори не е необходимо да си купувате фитнес уреди – няколко гирички и постелка ще ви свършат работа. А пък и гиричките може да ги смените с пластмасови бутилки пълни с вода.

Разчиствайте хранителните запаси

Бъдете винаги наясно какво имате в мазето/килера като запаси от храна. Ако си пазите някъде запаси от сладкиши или от солети, хрупанки, кроасанчета, чипс и т.н. – изхвърлете ги или ги дайте на някой. Хората често ядат пред телевизора от скука и не се контролират в количеството. А това е дори опасно! В много от пакетираните продукти от типа на т.нар. „junk food“ се съдържа голямо количество сол. След поглъщането на прекалено много сол, организмът започна да изпитва нужда от вода. Изпиването на голямо количество вода само ще ви накара да чувствате тежест в стомаха.

Променете навиците си в свободното време

Ако обичате да се излежавате пред телевизора и да ядете нещо, променете това! Вместо да стоите у дома, излезте навън на разходка. Когато времето не позволява, сменете солетите с например домашно приготвени зеленчукови пръчици. Или с нещо друго. Каквото и да изберете, не забравяйте, че е много по-добре да се движите, отколкото да стоите на едно място. Реално дори да нямаме проблеми с теглото, ежедневното движение ни помага да поддържаме тялото в тонус и много по-лесно да се борим със заболяванията и вирусите. Естествено, помага и в „мисията“ ни да отслабнем, ако сме си поставили такава цел.

Заредете се с настроение

Ако тренирате, направете си плейлист с песни, които ви насърчават и вдъхновяват да продължите да работите. Не очаквайте да получите резултатите веднага. Когато обаче се чувствате достатъчно вдъхновени за тренировка, много по-трудно се отказвате да отидете или да дадете всичко от себе си.

Яжте зеленчуци

Не забравяйте, че зеленчуците са едни от основните храни, които са необходими за функционирането на организма. Когато искате да направите промяна в живота си, не е достатъчно само да се ограничавате. Диетата и храненето са промяна на цялостното ежедневие – от списъка за пазар до подправките. Намерете си рецепти, в които се изискват повече зеленчуци и плодове. Ако обичате пица – направете я със зеленчуци. Ако обичате пиле – сложете зеленчуци за гарнитура. Експериментирайте и се забавлявайте.

Не си поръчвайте повече, отколкото можете да изядете

Не се тъпчете с храна – това само ще ви накара да се почувствате преяли. Вместо голямо меню, изберете средно. Вместо да поръчате тристепенно меню, изберете само две ястия. Яжте, докато се почувствате сити. Дори нещо да ви харесва много и да си мечтаете за още и още от него – например порция пилешко – отложете втората за друг път. И наистина – ако искаме да отслабнем, няма да се получи с постоянно преяждане.

Опитайте нов спорт

Ако тренирате у дома например пилатес, сменете го с тае-бо. Ако все още не сте тренирали групови занимания, изберете някое и отидете. Ако не ви пасва, сменете го с друго. Промяната на мускулите, които натоварвате със съответния спорт, ще ви помогне да свалите килограмите по-бързо и да оформите тялото по-добре.

Още по темата