Обратно
16.1.2021

10 красиви места през зимата, които да видим в България

Автор:
Vivus.bg

2020 беше една доста различна година за всички нас. Затова и заслужаваме да се поглезим с една незабравима почивка тази зима. Или най-малкото – да избягаме за кратко в някое красиво българско кътче и да си вземем глътка свеж въздух. Тук ще ви покажем някои от най-очарователните и красиви места през зимата, които със сигурност си струва да бъдат посетени в България.

1. Когато говорим за красиви места в България, село Гела не може да бъде пропуснато

Село Гела е малко и китно селце, изпълнено с много чар и традиционен български дух. Сгушено в сърцето на Родопите, то изключително добре олицетворява типичната родопска атмосфера и се е превърнало в нейна емблема.

Ако имате достатъчно късмет и снегът ви застигне, докато сте в Гела, ще изживеете истинска зимна приказка. Пухкавия сняг, огънят в камината и далечният звук на родопски гайди ще ви накарат да се потопите в един друг свят, който няма да ви се иска да напуснете.

2. Красиви места през зимата? Жеравна, разбира се

Второто ни предложение ни отнася на север в Старапланина. Там, само на няколко километра от град Котел, се намира Жеравна -старопланинско възрожденско селце, което и до днес е успяло да съхранисамобитния си дух и облик с население от малко над 500 души и общо 330 къщи.

Разхождайки се из Жеравна, ще можете да сенасладите на многобройни старовремски къщи, музеи, чешми и стари храмове отВъзраждането.

Говорейки за красиви места през зимата, не значи,че не може да посетите тези кътчета и през всеки друг сезон. По което и времеда идете, винаги ще си заслужава.

Някои от забележителностите, които можете дапосетите през свободното си време, са Църквата „Св. Николай“, къщата-музей„Сава Филатеров“ , къщата-музей „Йордан Йовков“ и много други.

В къщата-музей на Йовков ще можете да видите как еизглеждал домът на известния български писател още от неговото детство, къде еписал своите произведения и дори да видите писалката, с която е създал своите„Старопланински легенди“.

В близост до Йовковата къща е разположена градската шекерджийница. Всеки, който обича да похапва нещо сладичко, със сигурност ще оцени разнообразните лакомства, сладкиши и сиропи, направени по традиционни местни рецепти.

3. Още едно от всички красиви места през зимата в България - Априлци

Малкото и китно градче Априлци се намира в Ловешкаобласт и по-конкретно в самото подножие на връх Ботев в Стара планина и наоколо 200 км североизточно от София. Градът е разположен в просторна котловина,от която се открива забележителна панорамна гледка към Стара планина.

Тук можете да отседнете в къщи за гости и хотели,построени в традиционен възрожденски стил, който ще ви потопи в автентичния духна българската история.

Град Априлци е останал в българската история с героизма си по време на Априлското въстание през 1876 г. А освен вълнуващите разходки назад в българската история Априлци предлага алпинизъм, колоездене, езда, лов, риболов, ски и туристически маршрути. Е, няма как да не е от тези красиви места през зимата, които не са за изпускане.

4. Лещен

Село Лещен се намира в Западните Родопи в близост до други два архитектурни резервата - Ковачевица и Долен. Селото привлича множество туристи както от България, така и от чужбина, със своята панорамна гледка към Пирин планина, автентичния си вид и старите къщи, запазени още от епохата на Възраждането.

Много приятни за разходка са калдъръмените улички и тесните пътеки, разположени из целия град. Особено живописни стават през зимата, покрити от плътна покривка пухкав сняг.

5. Красиви места през зимата - Златоград

Златоград се намира в Източните Родопи и долинатана река Върбица. Това, което прави градът уникален, е обкръжението му от всичкистрани от Родопа планина. Това го прави идеална дестинация за зимните и снежнимесеци на годината. Това го прави да бъде от тези красиви места през зимата,които си заслужава да бъдат видяни.

Жителите на Златоград са успели вече стотицигодини достойно да съхранят културната, историческа и туристическа позиция вБългария, запазвайки напълно непроменена старата част на града, построена ощепрез 18-ти век.

А ако предпочитате да прекарате зимните дни на топло вместо на разходка, можете да се насладите на откритите в града горещи минерални извори, след което да се отправите право към механата, където да опитате традиционни български гозби, приготвени по местни рецепти.

6. Цигов чарк

Цигов чарк е по-малко известна местност,разположена в западните Родопи. Тя разполага със ски писти, подходящи както заначинаещи, така и за опитни скиори и сноубордисти, а също и 20-километровотрасе за ски-бягане.

В близост ще може да се насладите и на красивите гледки на язовир Батак, както и да половите риба в замръзналите му води.

7. Дряново

Дряново е един райски край в полите на Старапланина. Тук зимата е снежна, но мека, което превръща района в идеалнадестинация за зимна почивка. Най-добре е да посетите града с влак или свисокопроходима кола, особено през зимата.

Ако сте в Дряново само за ден-два, ще бъде трудно да изберете дали да се разхождате и да се любувате на прекрасните старопланински пейзажи или да обикаляте забележителностите в града, които определено не са малко. Някои от тях включват църквата „Свети Никола“, музей „Колю Фичето“, мостът на  майстор Колю Фичето, Дряновският манастир, първата релефна физическа карта на България и много други. Тъй като това е от тези красиви места през зимата, на които метеорологичните условия влияят много, ако времето позволява, също можете да се отправите на приключение по Дряновската екопътека, пътеката Виа Ферата и Въжената градина „Приключенският остров“.

8. Байкушевата мура

Байкушевата мура е на над 1300 години, което го превръща в едно от най-старите иглолистни дървета в България. То е разположено в Пирин планина в близост до един от най-предпочитаните зимни курорти в България - Банско и със сигурност си заслужава отбивката от пътя, за да се насладите на малко „дървесен туризъм“. Това внушително вечнозелено дърво заслужава вашето време и внимание особено през зимата, когато зеленото дърво се извисява из снежнобялата гора.

Любопитен факт за Байкушевата мура е, че са необходими поне седем души, за да обгърнат с ръце ствола на дървото, така че докато сте там, можете да опитате!

9. Етъра

Всички многократно сме посещавали Етъра, но обикновено го правим през пролетта и лятото. Рядко някой решава да отскочи до етнографския музей през зимните месеци. Ако се престрашите да го направите и да рискувате да ви поизмръзнат ръцете, няма да съжалявате. Атмосферата през зимата е абсолютно различна и може би дори по-вълшебна. Комините на механите пушат, можете да се сгушите вътре и да хапнете една гореща чорба или да си стоплите ръцете с кафе на джезве и топъл симид. И така още повече да оцените още едно от наличните ни красиви места през зимата.

10. Сапарева баня

Сапарева баня е разположена в северните склоновена Рила планина и е единственият град в България с гейзер с температура от 103градуса. Независимо от времето и снежната обстановка, гейзерът продължава даизригва, създавайки неповторимата за Сапарева баня атмосфера.

В града можете да се насладите на горещитеминерални басейни на открито, заобиколени от величествени планински върхове,покрити със снежнобяла покривка.

Още по темата