Обратно
13.11.2018

Как да започнем startup в България?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Startup е много използвана дума, особено сред по-младото поколение. Въпреки това не много хора знаят какво точно е това и за какво се използва. Не, не е верига за бързо хранене, нито нов хитов сайт за пазаруване или нещо подобно. Понятието startup идва от английски и няма съвсем точно определение. Най-общо казано това е компания, която разработва приложение, мобилна апликация, продукт или някаква услуга, която решава точно определен проблем.

В основата на всеки startup е предоставянето на иновативна и напълно нова система за разрешаването на проблема, така че продуктът или услугата да бъдат уникални по рода си и напълно нови за пазара. Много инвеститори влагат средства в стартъпи, макар вложенията в подобни компании да влизат в класацията на високорисковите. Макар да е доста далеч от световните центрове за технически разработки, България също има успехи в сферата. Немалко стартъпи започват като проекти за различни състезания или конкурси. След това обаче компанията се оказва пред препятствието да се самоиздържа и да стане печеливша. Все пак зад добрата идея, трябва да има и план за работа и за в бъдеще.

Какво ви трябва, за да направите свой собствен startup?

Зад всяка добра идея трябва да стои и добър начин за реализацията й. Колкото и да сте добри в дадена област и да предлагате иновативен продукт за преодоляването на конкретно препятствие или решаването на конкретен проблем, трябва да знаете и какво ще правите после. Какъв е най-лесният начин за да започнете?

  • Добра идея

Лесно е да имате идея, но трябва да знаете и как точно да я реализирате. Ако мислите, че имате разрешение на проблем и можете да го развиете, разработите, реализирате от начало до край в работещ и приложим вариант – идеята ви е готова. Е, добре е да нямате конкуренти в нишата, именно това е идеята на стартъпите.

  • Ясна представа за разходите по реализацията на идеята

За каквото и да се хванете, трябва задължително да имате яснота колко ще струва. Намирането на инвестиции не е толкова лесно, колкото и страхотен да е продуктът ви. Един от начините за получаване на финансиране е процедурата „Насърчаване на предприемачеството“ към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Може да се търси финансова подкрепа и от различни други частни фондове и инвеститори, които подкрепят подобен род компании.

  • Стратегия, маркетинг, продажби

Задължително условие, за да имате успешен startup, е клишето за здравата работа, което си е чистата истина. Освен това обаче се нуждаете и от:

– Стратегия за развитие – как ще работи продуктът в бъдеще, къде ще се ситуира офисът, всичко онлайн ли ще се случва, кога ще има подобрения и прочие.

– Продажби и маркетинг – как ще се продава продуктът, в какъв период ще се прави плащането, ще има ли демо версия, достатъчно добри ли са качествата му, за да издържи на конкуренцията, ще добавите ли нови екстри или пък нови продуктови линии към сегашната…

Както всяка една дейност и тук е задължително да планирате и оптимизирате работата си така, че да знаете какво ще правите утре, другата седмица, другия месец, след година.

  • Анализиране на ситуацията

Задължително е да имате поглед отстрани – къде сте в момента, къде искате да отидете, какъв ресурс ще ви трябва. Гледайте компанията си през очите на всички възможни публики и се опитайте да извадите положителните и отрицателните си страни.

  • Следене на тенденциите

Винаги бъдете в течение на последните тенденции в бранша си и следете внимателно нишата, в която работите. Не пропускайте иновациите и черпете непрестанно вдъхновение.

План за действие и развитие на startup

Много startup компании са основани от хора, които преди това са работили другаде, но са намерили интересен начин да решат проблем или да създадат продукт, който да го направи. Страхотната идея може да е наистина гениална, но ако нямате ясен план за реализация и финансиране, тя си остава само идея.

Примери за успешни български startup компании

Има много примери от България за това, че startup -ите наистина могат да бъдат успешни. Не става дума само за технологични разработки или нови изобретения. Има много компании, които развиват своята дейност извън областта на високите технологии. Ето малко примерни за успешни български стартъп компании:

  • Уча.се

Един пример от областта на образованието е сайтът Уча.се. Разработката е подкрепена от фонда LAUNCHub, който финансира най-перспективните прохождащи иновативни компании от Източна Европа. Сайтът Уча.се представлява платформа с видео уроци за деца от различни възрасти. Има и тестове за по-лесен контрол върху усвояването на материала. Сайтът предоставя достъп както за учители, така и за ученици. Уроците са предоставени по изключително лесен, разбираем и последователен начин. Обясненията дори на сложни термини и материя са направени така, че всяко дете на дадената възраст да може лесно да вникне в спецификата на темата.

  • Elvis

Това е софтуер за управление на финансите. И е още едно много добро българско startup предложение. Всеки един собственик на фирма знае колко много време отнема управлението на финансовите потоци, особено ако компанията е по-голяма. Улеснението на Elvis.bg е в предоставянето на изключително комплексна услуга, като дори може да си вземете мобилен принтер и да печатате документите в движение. Тъй като приложението е разработено и за мобилни устройства, буквално държите фирмените финанси в джоба си.

  • Eljoy bikes

Eljoy bikes e startup за електрически велосипеди. Симпатични, модерни, удобни и лесни за ползване. Електрическите велосипеди същевременно са и напълно екологични, защото се задвижват от въртене на педалите и от литиево-йонна батерия. Велосипедите се произвеждат в България и може да си добавите различни аксесоари, които се предлагат със съответния модел. На вас ви остава да се похвалите с нещо произведено в България, което е готино и иновативно. А ако не ви се въртят педалите – имате си батерия и си карате където и когато поискате.

  • Pulpy Crisps

Puply Crisps предлага иновативен чипс, който е направен от плодове и зеленчуци, но без да е пържен. Това е вкусен и здравословен начин за хранене особено за хора, които държат много да внимават с какво и как се хранят.

  • Shkolo

Наскоро платформата shkolo.bg бе избрана за „Стартъп на годината“ и „Най-добра компания в начален етап“ на организираното от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) състезание Central European Startup Awards (CESA). Мисията на shkolo.bg е в премахването на бюрокрацията в българските училища чрез автоматизиране и дигитализиране на училищните процеси и администрация. Част от идеите са за създаване на дигитален дневник, създаване на мрежа за комуникация между учители, ученици и родители, както и създаване освен на място за общуване между учениците, така и за оценяване на знания и учители.

Още по темата