Обратно
21.2.2018

Зимни спортове, ски и сноуборд. Как да започнем и колко ще струва?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Практикуването на зимни спортове безспорно е особено привлекателно за много хора. За някои карането на ски или сноуборд е истинско предизвикателство. Други са опитни любители на спорта и са наясно коя е най-добрата екипировка и как да изберат своето оборудване. Ако никога досега не сте се качвали на ски или сноуборд, но пък имате желание, е добре да знаете и какви са цените на екипировката, къде може да я намерите и от къде да започнете с упражненията по каране.

Колко струва екипировката, нужна за зимни спортове?

Тук всичко зависи от това каква сума може да заделите, за да си купите всичко необходимо.

Инфографика за това какво ни е нужно, за да практикуваме зимни спортове

На първо място е задължително да се сдобиете с дрехи, подходящи за съответния спорт.

Ски яке

Задължително трябва да е непромокаемо и с качулка. Цените започват от 50-60 лв. и стигат доста нагоре в зависимост от това каква е марката и съответно какви са екстрите му. Ако карате интензивно, е необходимо да вложите по-голяма сума за яке, но ако сте начинаещи или средно напреднали и по-евтиният вариант върши работа.

Панталон или гащеризон

Тук изборът е напълно личен, като и двата варианта са приемливи. При избора на вариант е важно дрехата да бъде непромокаема, да изолира студа и да предпазва тялото. Подобни артикули може да се намерят на цени от около 40 лв. и да достигнат доста по-високо равнище. Основна роля играят отново нивото на напредналост и честотата на ползване. Ако искате да имате качествени дрехи, които да издържат дълго време, ще трябва да заделите по-сериозни суми. Материите и на якето и на панталона трябва да бъдат дишащи, за да може тялото да не се запарва.

Термо бельо

Термо блуза и клин може да се намеря за около 10 лв. всяко. Специалистите препоръчват да има под ръка и полар. Цените на полара също са доста приемливи и стартират пак от около 10 лв. Пак толкова са и ски чорапите, а ръкавиците са малко по-скъпи и стартират от 12 лв., но всичко зависи от магазина, от който се купуват.

Зимни обувки и обувки за ски и сноуборд

Най-ниските цени стартират от 70 лв. и вървят стремглаво нагоре. Специалните обувки за ски и сноуборд са около 150 лв. за най-ниския клас модели. Цената нараства, когато се стига до модели, ползвани от професионални спортисти и с далеч по-високо качество от артикулите за начинаещи.

Други задължителни реквизити са каската и слънчевите очила, като може да се наложи покупката и на маска. Каските стартират от около 30-40 лв., но цената е относителна и може доста да скочи. Качествените очила, които се ползват за зимни спортове и от професионалистите, са доста скъпи, но има и евтини варианти около 30 лв. Разбира се, качеството е много по-различно.

До тук цената достига 500 лв., ако изберем средно качествени артикули, като не се включва самото оборудването за съответните зимни спортове.

Откъде може да се снабдим с екипировка за зимни спортове?

Екипировката за ски и сноуборд е скъпа за средния стандарт в страната. Много хора използват такава под наем. Варианти за покупка има в повечето спортни магазини, но инвестицията е оправдана, ако сте от често практикуващите. Ски екипировка може да се наеме в повечето хотели в големите курорти като Банско и Боровец. Някои ски училища също предлагат опцията за вземане на екипировка за зимни спортове под наем. Трябва обаче да се отбележи фактът, че обикновено екипировката включва ски, щеки и обувки при ските и дъска за сноуборд при наемането на сноуборд оборудване. Така че дрехите остават задължителен елемент, в който трябва да бъде инвестирано.

Наемът на ски оборудване зависи много от курорта, но цената обикновено е около 25 лв. за екип, като за децата има специални, по-ниски цени. На места може да изберете пакет с наем за повече време – например 3 дни – като цената е по-ниска от дневната.

Друг вариант за покупка на собствени ски или сноуборд е пазаруването от сайтове за артикули втора употреба. Тук обаче е важно да имате ясна представа за това какво точно ви трябва – ако сте начинаещ в практикуването на зимни спортове, какъв да бъде точният номер обувки и как трябва да бъдат позиционирани краката ви в тях, докато мерите. Може да използвате съветите на приятели-скиори или пък да попитате познат инструктор.

Как да започнем да се занимаваме със ски и сноуборд?

Ски училищата са най-достъпният вариант, тъй като там може да се намери качествена помощ от професионалисти. Те са добре обучени и могат да помогнат не само при карането, но и при избора на екипировка, а дори и да предоставят такава на обучаващия се. Уроците зависят от това дали става дума за група или за индивидуално обучение. Задължително трябва да се подготвите и за заплащането на лифтове или влекове. Проучете какви има в избраният от вас курорт и какви са техните цени.

Цената за обучение на ден е около 70-80 лв., като може да варира според това дали става дума за целодневно или полудневно посещение.  Има и пакети с повече включени уроци – по избор на клиента. Ски и сноуборд училища има във всеки един от големите планински курорти. Трябва само да изберете дестинация, да се въоръжите с търпение и да се впуснете в приключението!

Зимни спортове – винаги актуални и привлекателни

Независимо какви зимни спортове харесваме – дали каране на ски или на сноуборд –  те винаги са атрактивни, привлекателни и имащи много почитатели по целия свят. Това може да се види и при регулярно провежданите Зимни олимпийски игри. Колко обаче струва подготовката и какви са най-ниските цени на екипировката? А без какво няма как да отидете в планината и да започнете карането? Списъкът е дълъг и може да бъде намерен в редовете по-горе, а стойността на цялото оборудване гони четирицифрена сума. Извън дрехите и обувките, които са задължителен елемент, има и още други допълнителни разходи като уроци, транспорт, екипировка. Въпреки това удоволствието от зимните приключения със сигурност си заслужава.

Още по темата