Обратно
5.2.2018

Зимни олимпийски игри 2018 в Пьонгчанг

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Олимпийските игри са чакано събитие от всички спортисти. Форумът, чиято история започва още от древността, и до наши дни продължава да е най-важното събитие в света на спорта. Мечтите и надеждите на хиляди спортисти сега са насочени към града домакин на 23-тите зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея. Форумът започва на 9-ти февруари и приключва на 25-ти същия месец. За първи път на тази олимпиада ще бъдат раздадени цели 100 комплекта медали.

План на информацията относно 23-тите зимни олимпийски игри

Спортовете по време на XXIII-тите Зимни олимпийски игри

За първи път на тази зимна олимпиада ще има четири нови спорта, които да влязат в програмата. Това са:

  • сноуборд Биг Еър, който ще замести досегашния паралелен слалом
  • смесено отборно състезание в алпийските ски
  • масов старт в пързалянето с кънки
  • смесени двойки по кърлинг

Общо на зимни олимпийски игри 2018 ще има състезания в 15 вида спорт. В някои спортове като например биатлона феновете ще могат да се насладят на смесени щафети. Там обикновено се състезават топ спортисти в дисциплините при жените и мъжете, а конкуренцията е ожесточена, като най-облагодетелствани от това, разбира се, са зрителите.

Фаворитите на Зимни олимпийски игри 2018

Всеки от зимните спортове има своите изявени фаворити, проявили се през този сезон или продължаващи доброто си представяне от предишните такива. Някои от сочените за безспорни фаворити спортисти дори пропускат стартове от редовния сезон, за да се подготвят по-добре за Олимпиадата в Пьонгчанг.

А кои са именно сочените за фаворити на тазгодишните зимни олимпийски игри?

Една от тоталните доминаторки през този сезон в алпийските ски при дамите е Микаела Шифрин, която безспорно се очаква да грабне златото. При мъжете в този спорт Марсел Хиршер е сочен за най-вероятен победител. Камил Стох пък е човекът, който се олицетворява със ски скоковете в последно време. Битката при мъжете в биатлона ще бъде между французина Мартен Фуркад и норвежецa Йоханес Тингес Бьо. Спорно е дали в състезанието ще се включи легендата на спорта – Оле Ейнар Бьорндален, поради слабото му представяне през сезона.

Спортовете по време на Зимни олимпийски игри 2018

Скандалите около Русия

Започнали още след игрите в Рио през 2014г., допинг скандалите около руските спортисти не стихват. След поредица от отнети медали, наказания, отстранени ръководители и солидни глоби, неразбориите продължават. Така след последното решение на Международния олимпийски комитет, спортистите от Русия трябва да докажат, че  са чисти от допинг и едва след това да получат разрешение за участие. Дори и покриването на това изискване поставя спортистите от страната пред друг проблем. Те няма да се състезават под флага на родината си, а ще бъдат представени като „Олимпийски атлети от Русия“. При качване на стълбичката няма да бъде изпълняван химна на страната, а Олимпийският химн. За съжаление от този скандал страдат единствено и само самите спортисти, които не могат да покажат своята подготовка на най-голямата и важна сцена – олимпийската.

Талисманите на Зимни олимпийски игри 2018

Всички световни форуми – олимпийски игри, футболни форуми, световни първенства имат талисмани. Някои от тях стават много известни, други не чак толкова, но присъствието им е задължително. Талисманчетата обикновено са символ на нещо, характерно за страната и на факти, с която тя е известна по света. На предишното състезание от този клас в руския курорт Сочи талисманите бяха цели три – снежен леопард, заек и бяла мечка.

На зимните олимпийски игри в Южна Корея тази година талисманът ще бъде симпатичното бяло тигърче Сухоран. Другият талисман се нарича Гангуон и е черна мечка. Белият тигър е избран поради факта, че е считан за свещено животно в страната и е смятан за закрилник на фауната. Мечето е символ на волята и куража, които ще покажат олимпийските спортисти.

Медалите

Няма как едни олимпийски игри да минат без медали. Тези за Пьонгчанг са дело на известен южнокорейски дизайнер. От лицевата страна са петте олимпийски кръга. От задната страна на всеки медал има дисциплината, в която е спечелен и емблемата на състезанието. Лентата, която държи медала, е направена от традиционният южнокорейски плат gapsa. Всички медали са с диаметър 92.5 mm. Златният медал всъщност е изработен от сребро с чистота 99,9% и е покрит с 6 грама злато, а теглото му е 586 грама. Сребърният тежи само 6 грама по-малко и е изработен от сребро с чистота 99,9%. Бронзовият е изработен от мед и тежи почти 500 грама. На игрите ще бъда раздадени общо 259 медала от всички цветове.

И като обобщение

Двадесет и третите зимни олимпийски игри ще се проведат през февруари в южнокорейския град Пьонгчанг. Както на всяко друго състезание и тук има изявени фаворити, но дали те ще успеят да спечелят безценните отличия? Дали симпатичното бяло тигърче, което е талисман на игрите, ще донесе късмет или големите ще се провалят? Предстои да се разпределят олимпийските медали в 15 вида зимни спортове. Какво ще се случи със спортистите от Русия и дали скандалът около страната ще се отрази и на атлетите от страната? Съвсем скоро ще получим отговор на всички тези въпроси.

Още по темата