Обратно
25.7.2020

Перманентен грим – какво трябва да знаем за него и колко струва?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Перманентният грим е тема, която става особено популярна през последното десетилетие. Това се дължи основно на развитието на технологиите, позволяващи нови и нови методи за прилагане и нанасяне на перманентен грим. Развитието на интернета и най-вече увеличаването на влиянието на социалните мрежи допринасят за популяризирането на този вид грим. Интересно е да се отбележи обаче, че той не е изобретение на 21 век – източниците сочат още началото на 20 век като вероятен период на откриването му.

Какво всъщност е перманентен грим?

Перманентният грим е всъщност вид татуиране (често дори се нарича така), което внедрява специални пигменти в горния слой на епидермиса с помощта на игла. Целта на тази процедура може да е подчертаване, изпъкване на определена част на лицето, корекция или просто усъвършенстване на чертите, като резултатът наподобява обикновения грим. Най-често перманентен грим се прилага за създаване на по-големи или по-добре оформени вежди, оцветяване на устни или разкрасяване на очите.

Перманентен грим – примамлива идея за почти всяка жена

Едва ли има жена, която да не си мечтае да се събуди сутрин и да не губи време в гримиране и търсене на идеалната комбинация за нейното лице. Има хиляди видеа, наръчници, съвети и книги, които да помагат на жените в това начинание, но перманентният грим е кодът, с който тази процедура може да бъде „хакната“. Много от рекламите за перманентен грим се спират точно върху този негов аспект – спестяването на време.

Перманентен грим или не чак толкова перманентен?

Да, истината е, че перманентният грим всъщност не трае до края на живота ви. Повечето експерти му дават „срок на годност“ от 1 до 3 години, което, разбира се, не е малко, но не бива да си давате напразни надежди и очаквания за срока. Причината да не е траен колкото обикновените татуировки е, че той не навлиза в по-дълбоките части на кожата, а само в най-горния неин слой.

Микроблейдинг

Един от основните видове перманентен грим е микроблейдингът. През последните години последният набира голяма популярност. Той представлява техника за нанасяне на пигмент чрез специално острие или игли, носеща по-трайна красота. Острието изпълва тънки области от веждите, за да създаде подобия на косъмчета. Хора с необичайно тънки вежди използват тази процедура, за да създадат пълноценни вежди. В ръцете на специалист процедурата се определя като не болезнена, въпреки че може да ви създаде чувство за минимално неудобство. Специалистите могат да използват специален крем или други средства, с които да намалят болката. Една процедура ви дава вежди, които траят до една година.

Перманентен грим на устни

„Татуирането“ на устни придава по-интензивен розов или червен цвят на вашите устни. Така те ще изглеждат по-млади, красиви и енергични. Някои специалисти описват татуираните устни като „свежо целунати“. Перманентният грим върху устни е по-труден за постигане от останалите видове, най-вече защото устните не са много добри в задържането на цвят, което може да ви подтикне да повторите сесията. Също така процесът е по-болезнен от останалите видове, което се дължи на чувствителността на тази зона. Няколко сесии с този тип перманентен грим могат да ви донесат резултат, траещ около година.

Очна линия

Третият най-разпространен вид перманентен грим е очната линия. Очната линия заема вътрешната или горната част на миглите, за да създаде по-пълни и завършени мигли. Обикновено перманентният грим се поставя непосредствено над миглите – както обикновената очна линия. Ако той се нанесе вътре в линията обаче, може да придаде по-естествен вид на миглите. Една процедура трае най-много година и половина.

Щастливо момиче след процедура по нанасяне на перманентен грим

Цена

Микроблейдингът в България варира сериозно като цена в зависимост от фирмата. Една пълна процедура може да ви струва 400 лева, но има и такива от 130 лева. Вариантите по средата също са много. Най-важното е да се доверите на доказани, законни специалисти, които да са напълно уверени в работата си. Да, това, разбира се, може да означава по-висока цена, но пък най-вероятно ще желаете качествено изпълнение.

Перманентен грим за устни ще ви струва около 450 лева, което всъщност е най-високата цена за единична процедура в София. В някои други градове, а също и в други места в София може да срещнете и по-ниски цени – около 200-250 лева. Убедете се, че сте запознати добре с това, какво включва цената, защото ако се наложи повторна сесия, някои компании я включват в цената, някои – не.

Що се отнася до очната линия, най-скъпата цена, която ще срещнете в България към момента, е 400 лева. Цените в повечето фирми не надхвърлят 300 лева. Разбира се, цената зависи от услугата – ако искате плътна очна линия, то тя ще е по-скъпа от тънка очна линия.

Рисковете

Определено не бива да забравяте и за потенциалните рискове, които крие перманентният грим. Той звучи примамливо, но първо помислете. Най-обсъжданият и най-често срещан риск е алергичната реакция: добре се информирайте дали не сте алергични към пигментите. Такава реакция е рядка, но е трудно да бъде преборена, а също така може да не настъпи веднага, а след години.

Инфекцията е втори риск, за който специалистите говорят. Има случаи, в които салони, нанасящи перманентен грим, са причинявали инфекция на своите клиенти по време на такава процедура.

Самозванците са следващият риск – никога не се доверявайте на хора, които нямат безупречна репутация, образование и опит в областта. От това зависи вашето здраве, затова най-добре се информирайте и не се спирайте на първата възможност.

И най-накрая: нежеланите резултати. Имайте предвид, че винаги съществува рискът резултатът да не ви удовлетвори. Става дума за деликатна работа, а освен това хората имат склонността да имат големи очаквания и надежди. Когато се сблъскат с реалността, тези разбити очаквания могат дори да ви травмират, а това не е нещо, което искате. Бъдете реалисти по отношение на очакванията си от желания перманентен грим.

Още по темата