Обратно
15.6.2021

Какво е блог и как можем да си направим собствен такъв?

Автор:

Много хора днес са чували термина „блог“, но на практика не знаят какво означава той. Не се притеснявайте, дори да не сте осъзнавали, сте били читател на повече от един блог. Тук ще ви разкажем по-подробно не само какво представлява един блог, но как можете да създаде свой както за лични, така и за професионални нужди. Блогът е изключително успешен маркетинг канал, от който вие и вашият бизнес може да се възползвате и то само с няколко лесни стъпки.

Какво е блог и какви са неговите особености?

Това е понятие, което може да обхваща писмен текст, снимки, видеа и други видове дигитално съдържание, които всеки човек може да публикува в интернет пространството. Блогът може да наподобява формата на дневник, а може да бъде използван и от компании, които рекламират своя бизнес, като това е изключително популярна практика днес. Обикновено блогът се характеризира с някои особености като по-неофициален език, чести и актуални публикации, както и наличието на секция с коментари, където читателите активно могат да участват в дискусии.

Всеки блог може да бъде или да не бъде достъпен за широката публика. Ако го направите обществен, това би означавало, че всеки ще може да ви открие онлайн и да прочете написаното от вас. Това можете да направите на едно от многото платформи за създаване на блог като  WordPress, Blogger, LiveJournal, Tumblr и други.

Защо хората избират да създадат свой блог?

Щом става дума до стартирането на собствен блог, хората имат много различни аргументи. За някои писането на блог е начин за изразяване на мисли и чувства. Блогът може да представлява своеобразен дневник. В него могат да се показват или организират креативни идеи, които да бъдат споделяни с широка публика. Други използват блога за платформа, чрез която да покажат на света своите умения и таланти. Всички ние сме чели безброй блогове с рецепти за готвене, съвети за рисуване или шиене. Темите, на които можете да пишете, са безбройни и ви гарантираме, че ще успеете да намерите хора, които имат подобни интереси. И ще успеете да изградите едно подкрепящо се общество. Независимо на каква тема изберете да създадете своя блог, щом натрупате достатъчно голяма публика, ще можете да започнете да монетизирате труда си по различни начини.

А  ако вече имате изграден собствен бизнес, блогът е идеалният начин да развиете и популяризирате дейността си. А с това – да стигнете до по-голяма публика и да откриете нови клиенти.

Първи стъпки при създаване на мечтания от вас блог

1. Изберете правилната тема и ниша

Най-важното при създаването на собствен блог е да отделите достатъчно време за изчистване на самата идея – за какво искате да пишете? На коя тема смятате, че има какво най-много да кажете на вашите читатели? Какъв е профилът на тези читатели?

Тук може би е добра идея да направите проучване и да видите дали други такива блогове вече съществуват. Ако темата е широко разпространена, а вашата цел е в даден момент да започнете да монетизирате своя блог, може би е добре да се насочите към ниша, която все още не е толкова изчерпана.

Докато проучвате останалите блогове в съответната ниша, обърнете внимание на особеностите на съдържанието на вашите конкуренти. Открийте пропуските, които те допускат и които вие можете да допълните. Също така вижте какви ключови думи използват те. Това ще ви бъде полезно при развиване на SEO (Search engine optimization) стратегията ви.

2. Намерете подходящия хостинг и система за управление на съдържанието (CMS)

CMS е платформата, която можете да използвате за създаване, управление и публикуване на вашия блог. Както вече споменахме, някои от тях са WordPress, Blogger, Tumblr, SquareSpace, Wix и много други. Всички те имат различни спецификации, възможности за персонализиране, облик и т.н.

Несъмнено най-популярният избор на пазара е WordPress. Той предлага на своите клиенти рядко срещаната комбинация от лекота при работа и прекрасен дизайн, гъвкавост и мощност.

Хостинг компанията, от друга страна, предоставя място на своите сървъри и оборудване за съхранение на вашия блог. Това прави блога достъпен за всеки в интернет пространството. Повечето хостинг компании предлагат планове, които са в пакет със CMS платформа, както и денонощен съпорт, което прави създаването на блог изключително бърза и лесна процедура.

3. Персонализирайте облика на своя блог

След като вече сте инсталирали CMS платформата си, следва забавната част – да направите блога ви да изглежда така, както винаги сте си мечтали. Тук имате възможността изцяло да промените оформлението и дизайна само с няколко бутона. Така наречените „теми“ можете да намерите в менюто на вашия CMS. Там ще намерите както напълно безплатни теми, готови да бъдат да използвани, така и изключително голям брой платени такива. Всички те са изключително стилни и изчистени, подходящи за блогове на всякаква тема. Нашият съвет е да се възползвате от красивите и безплатни теми, преди да се впуснете в ненужното купуване на платени. След като изберете подходящата тема, единственото, което трябва да направите, е да натиснете бутона „Активирай“ и вашият блог ще има изцяло нов дизайн.

4. Направете график и стратегия за публикуване на съдържание

Още преди да започнете да създавате съдържание, трябва да обмислите някои много важни неща. На първо място трябва да имате отговори на въпроси като:

  • Какъв вид съдържание ще създавате?
  • Колко често ще публикувате нещо ново?
  • Кои са хората, към които ще насочвате блога си?
  • Как и къде ще рекламирате съдържанието си?

Много от авторите на блогове използват предварително създаден график, за да бъдат по-организирани, да следят крайни срокове и да са сигурни, че имат достатъчно идеи за определено време напред.

След като извършите тези няколко основни стъпки, вие сте готови да започнете да творите и да се забавлявате във вашия нов собствен блог.

Още по темата