Обратно
22.9.2018

Екстремни преживявания и спортове

Автор:
Vivus.bg

Лятото определено е страхотно време за екстремни преживявания. Отчасти защото климатът позволява много активности навън, отчасти – защото много хора не обичат зимата и студа. Слънцето и сухото време обикновено са много подходящи за практикуването на различни екстремни спортове, за които в студените сезони метеорологичните условия не са подходящи. А когато лятото се удължи, както е през тази година, хората получават още повече възможности за спиращи дъха моменти. А какво реално може да се прави? Отговорът – какво ли не!

Планинарство

Планинарството е едно от тези екстремни преживявания, които минават за изключително добър начин не само да се раздвижим от седенето пред компютъра, но и да подишаме чист въздух. Какво ви е необходимо? Трябват ви удобни обувки, храна, задължително вода, ентусиазъм и по ваше желание – водач. Проверете какви са начините за изкачване на най-близките планински върхове. Дори да сте напълно начинаещи в ходенето на планина, изживяването гарантирано ще ви хареса. Именно в топлото време се организират различни активности като например масовото изкачване на Черни връх, което е традиция от години. Реално в зависимост от избрания маршрут, преходът може да е лежерен и спокоен, но може и да се окаже доста екстремен.

Катерене

Това е спорт, който изисква наистина много добри катерачески умения и добра физическа форма. Със сигурност носи много екстремни преживявания и мигове. България е страхотно място за практикуването му. На територията на страната има над 270 маршрута за различни типове катерене, като повечето са разположени в планините Витоша, Рила и района на Враца. Не забравяйте, че е изключително важно да имате отлично подсигуряване при катеренето. Ако сте решили да практикувате този спорт, задължително се посъветвайте с професионалисти или се запишете в клуб, където да ви научат на съответните техники за катерене и на първо място – на безопасност. Много добре ще ви се отрази, преди да излезете навън, да опитате на някоя от специализираните стени за катерене на закрито. Това ще ви запознае с основите на спорта и неговите характеристики.

Екстремно преживяване скално катерене

Говорейки за екстремни преживявания, няма как да не споменем скачането с парашут

Феновете на скачането с парашут ще намерят различни предложения за практикуването на този спорт в почти всяка част на страната. Скачането определено си спада в графата за екстремни преживявания. Много хора се страхуват да се качат дори на обикновена стълба, да не говорим да скочат с парашут от такава огромна височина. Въпреки страха обаче усещането да полетиш и да паднеш леко и меко (в най-добрия случай) си остава наистина неповторимо. Екстремното преживяване е уникално и страхотно, но и неособено евтино. В зависимост от това къде и с кого го изпълнявате и дали има или не заснемане на скока, цената може да достигне няколко стотин лева. Това е така, тъй като в цената влизат доста неща – инструктор, екипировка, изкачване със самолет и т.н.

Бънджи

Да се отправиш с главата надолу в пропаст, която е дълбока няколко десетки метра, съвсем не е спокойно занимание. То си е от класическите екстремни преживявания. Много хора правят подобни подаръци на половинките си, защото всеки, опитал скок с бънджи, споделя, че това е най-страхотната тръпка в живота му.

Бънджи скокове могат да се практикуват на няколко популярни места в страната. Най-високото място е на прохода Витиня, като скокът там е от 115 метра. Тъй като обаче на територията на Витиня от известно време текат ремонтни дейности и проходът е затворен, скоковете са забранени. Въпреки това може да изберете скок с бънджи в една от най-впечатляващите пещери в страната – Проходна. Тя е с ниска височина – около 40 метра и е много подходяща за начинаещи. Мостът в Аспарухово също е популярен избор на място за скачане с бънджи. Височината, от която се скача, е 52 метра. Други такива места за скачане са на река Велека, в град Клисура и на река Тополница до Копривщица.

Цените за бънджи скоковете са между 40 и 80 лв. в зависимост от избраното място, организатор и време на записване. Тандемните скокове са малко по-скъпи и може да достигнат до цена от 130 лв.

Кайтсърфинг

Морето предлага изключително много забавления за туристите. Едно от набиращите голяма популярност развлечения е кайтсърфингът. Практикува се почти по цялото Черноморие – от големите градове – Варна и Бургас – до малките къмпинги Смокиня и Градина. Особеност при кайтсърфинга е фактът, че хвърчилото се направлява от въздуха, а дъската се кара и направлява във водата. Това изисква огромна концентрация и внимание към всеки един детайл. Но пък за почитателите на силните усещания и различните екстремни преживявания със сигурност си заслужава.

Планинско колоездене

Няма планина в страната, която да не предлага изключително приятни условия за практикуването на този тип спорт. В зависимост от нивото на всеки един желаещ да упражнява карането в планината може да се направи съответния избор на маршрут. Ако сте наистина добри, се спрете на екстремни маршрути, които предлагат множество предизвикателства. Когато обаче не сте напреднали достатъчно в спорта, заложете на леките трасета, при които не е нужно да взимате екстремно бързи решения или да правите такива движения. В страната има над 100 трасета, но тъй като интересът е огромен, се изграждат още. Все пак този спорт носи доста адреналин и екстремни преживявания за любителите му.

Рафтинг

Екстремно и много силно вдигащо адреналина изживяване е рафтингът. Опитващите за първи път трябва да са наясно, че инструктажът и специалното облекло са напълно задължителни. Все пак тук става дума за опазване живота на хората, които се возят в лодката. Като сума, необходима за плащане, 50 лв. ще са достатъчни. Местата, на които най-често се практикува спортът в България, са реките Искър и Струма. Необходимо е да има благоприятни условия и реката да е достатъчно пълноводна. Затова най-подходящото време за рафтинг е през пролетта.

Тук също е важно да се знае, че цената обикновено включва освен екипировката и квалифициран инструктор. Има трасета както за начинаещи, така и за напреднали. Удоволствието и купонът са напълно гарантирани. Просто трябва да опитате и ще усетите духа на истинските екстремни преживявания.

Още по темата