Обратно
2.4.2022

Онлайн обучение – форми, предимства и недостатъци

Автор:
Vivus.bg

През последните няколко години почти всеки един от нас се сблъска по един или друг начин с онлайн обучението. То се превърна в „новото нормално“ - един често използван термин особено след настъпването на пандемията. COVID-19 накара начините за онлайн комуникации да се развият с бързи темпове и изведнъж всички, независимо от възрастта - от учениците в първи клас до родителите ни - започнаха да се срещат, да разговарят и да учат в дигитална среда. Платформите, предлагащи възможности за онлайн обучение, претърпяха огромно нарастване на потребителите и добавиха редица различни интерактивни инструменти. Вече може да се добавят разнообразни фонове, да се споделя определен прозорец от екрана, да се пише на виртуална дъска - функционалностите нямат край.

Днес онлайн обучението се очертава като необходимост за ученици, училища, университети и компании по целия свят. За много образователни институции това се оказа изцяло нов начин на обучение, с който се наложи бързо да се запознаят и с който да свикнат. Онлайн обучението вече е приложимо не само за учащи, но и за корпоративния свят. През последните години единственият възможен начин за обучение на нови служители беше в дигитална среда. За редица новостартиращи работници и мениджъри предизвикателството беше огромно. Все пак невинаги е лесно да предадеш информацията през екрана, да усетиш насрещния човек и да му се довериш, че е разбрал правилно насоките и е способен да започне активно да изпълнява работните си задължения.

Както при повечето методи на преподаване онлайн обучението също има редица положителни и отрицателни страни. Разгледайте част от тях в следващите редове.

Какви предимства има едно онлайн обучение?

1. Разнообразни възможности за преподаване при провеждане на онлайн обучение

Онлайн обучението предлага на учителите възможност да предоставят уроци на учениците по много различни начини. Могат да се използват видеоклипове, презентации, анимирани таблици и графики, виртуална дъска и много други. Възможностите са до голяма степен неограничени, нужно е единствено вдъхновение и желание за създаване на един по-интересен учебен процес.

2. По-висока посещаемост на учениците при провеждане на онлайн обучение

Не е нужно да излизате от уюта на дома си, за да гледате урока. Ако времето и конкретната лекция позволяват, можете да я слушате от пейка в парка или пък от шезлонга на плажа. Посещаването на онлайн класовете, от което и да е място, прави много по-малък шанса да пропуснете урока, просто защото не ви е удобно да отидете на място.

3. Гъвкавост относно време

Някои хора предпочитат да учат сутрин, а други - вечер. Благодарение на онлайн лекциите, можете да учите, когато пожелаете. Шест сутринта, преди децата да се събудят? Няма проблем, пускате си записа. Късно вечерта, понеже тогава сте най-продуктивни? Пускате си лекцията и гледате. А ако сте изпуснали нещо или не сте разбрали достатъчно добре, обикновено можете да си пуснете повторение на урока. Това определено дава гъвкавост.

При провеждане на онлайн обучение се елиминира и препятствието „часова разлика“. Така училищните институции могат да достигнат до по-широка мрежа от ученици, вместо да бъдат ограничени от географски граници. Технологиите позволяват да се намирате в България, а да изучавате китайски с преподавател, който ви обучава от дома си в Пекин.

4. Подхожда на различни стилове на обучение

Съвсем нормално е всеки един от нас да учи по различен начин. Някои възприемат по-лесно визуално, докато други предпочитат да учат чрез слушане. По същия начин някои ученици процъфтяват в класната стая, а на други им се получава повече в самостоятелна форма, тъй като се разсейват, когато са в голяма група.

Системата за онлайн обучение, с нейния набор от функционалности, може да бъде персонализирана по много начини, които да отговарят на нуждите на дадения ученик. Това позволява да се създаде персонализирана учебна среда, в която ученето да е лесно и приятно.

5. Намалени финансови разходи

Друго предимство на онлайн обучението са намалените финансови разходи. Уроците в дигитална среда са значително по-достъпни, защото при тях нямате разходи за транспорт, храна, кафе и напитки. А ако живеете и в друг град, ще отпадне и един друг значителен разход - за квартира.  

Освен това много често всички учебни материали са достъпни онлайн. Създава се среда за обучение без хартия, което е по-изгодно, като същевременно е полезно и за околната среда.

Онлайн обучение на мъж с учителка

Какви са недостатъците на едно онлайн обучение?

1. Трудност при фокусиране

За много учащи се едно от най-големите предизвикателства на онлайн обучението е борбата с фокусирането върху екрана за дълги периоди от време. Шансът да се разсеете с ровене в социалните мрежи, с игра на телефона или с домакински задачи е изключително голям.

Ето защо е добре да елиминирате разсейващите фактори, преди да започнете урока. Пригответе си вода, кафе или чай, нещо за писане и оставете телефона в другата стая. Ако живеете с някой друг, го предупредете, че ще имате обучение в дадения часови интервал и го помолете да не ви заговаря.

2. Технически проблеми

Други големи предизвикателства на онлайн класовете могат да се окажат връзката с интернет, аудио връзката и/или камерата.

Отделете си 10-ина минути преди началото на урока, за да тествате техническата изправност. Като за начало се уверете, че интернет връзката ви е стабилна. Ако е прекалено слаба, се преместете по-близо до рутера или се свържете посредством кабел.

Повечето платформи предлагат възможност за тестване на аудио звука и картината, преди да се включите. Погледнете дали всичко е наред и чак тогава започнете вашето онлайн обучение.

3. Чувство за самота

Поради липсата на физическо взаимодействие между учениците и учителите онлайн обучението често може да доведе до чувство на изолация и самота. Социализирането е съвсем различно онлайн от това на живо. Затова тук е много важна ролята на учителя - добре е той да задава въпроси поименно на всеки от участващите, да остави време за въпроси в края на урока, да подканва участващите да му пишат лични съобщения или мейли.

4. Необходимост от обучение на учителите

Онлайн обучението изисква учителите да имат основно разбиране за използването на дигитални форми на обучение. Това обаче невинаги е така. Много често учителите имат съвсем базови познания за модерните технологии. Понякога те дори нямат необходимите ресурси и инструменти (като компютър, микрофон и камера) за провеждане на онлайн класове.

5. Дълго време, прекарано пред екрана

Прекарването на много часове пред екрана крие сериозни опасности за здравето. Това се счита за един от най-големите и дори опасни недостатъци при провеждане на онлайн обучение. Понякога учениците могат да развият лоша стойка, да имат болки във врата или проблеми с очите.

Има различни мерки, които можете да предприемете за опазване на здравето си в тези случаи. Осигурявайте си чести почивки за очите - нека на 15-ина минути погледът ви да е фокусиран извън екрана. Използвайте удобен стол, при който стъпалата докосват пода, а екранът е на нивото на очите, за да избегнете прегърбване. Старайте се, когато използвате мишката, китката и лакътят ви да не са във въздуха - така ще избегнете натоварване в тези области.

Още по темата