Обратно
1.6.2018

Рафтинг – колко струва и как да се подготвим?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Рафтингът е все още неособено популярен спорт в България. Всеки един човек, който се е осмелил да опита веднъж обаче, казва, че това е едно наистина незабравимо преживяване и би искал да го повтори отново. През пролетта е най-доброто време за рафтинг, тъй като тогава реките са най-пълноводни и шансът за по-вълнуващо преживяване е много по-голям. През лятото реките вече са доста по-спокойни и тогава вече самото пускане по тях е съответно доста по-лежерно и спокойно. Практикуването на рафтинг самостоятелно изисква изключително добра подготовка и наличие на специфична и скъпа екипировка.

Защо е по-добре рафтинг с група?

Ако искате да опитате преживяването, но идея си нямате откъде да започнете, то най-добре е да се обърнете към някой от клубовете, които предлагат такива услуги. Защо е по-добре? На първо място – там има обучени инструктори, които ще ви обяснят подробно какво ви очаква и какви мерки за безопасност е необходимо да спазвате. Организираните спускания, които се предлагат от много клубове за практикуването на този спорт, предлагат не само инструктори. Те предлагат и цялата необходима екипировка за приключението. Все пак не всеки притежава необходимите каска, костюм, обувки и жилетка, а покупката им е сериозна инвестиция. Ако искате да се занимавате сериозно с рафтинг, закупуването е оправдано. Но ако искате само да се насладите на изживяването, парите биха били наистина напразно дадени.

Къде може да практикувате рафтинг?

В България има две основни дестинации, на които се кара рафтинг – по река Искър и по река Струма. Въпрос на личен избор и удобство е кое от двете да се избере. Спусканията по река Искър се осъществяват в селата по Искърското дефиле, които се намират на не повече от час път с автомобил от столицата. Спусканията там са  изключително живописни заради природата. Едни от най-приятните участъци на реката са около селата Бов и Церово. Транспортът до там е много лесен – с автомобил до Искърското дефиле. Ако предпочитате, можете да отидете и с влак – всяко едно от селата има ЖП гара. Трасетата за спускане са с различна дължина, като можете да избирате според нивото на трудност. Най-леките трасета са подходящи и за възрастни и за по-млади хора и ако се отдавате за първи път на подобно изживяване, търсете именно такова.

Спускания се правят и по поречието на Струма, като се използва маршрут през удивително красивото Кресненско дефиле. Това гарантира, че освен с адреналин, ще се заредите и с изключително красиви природни гледки.

Каква е цената на рафтинг преживяванията?

Организираните рафтинг спускания са с цени от около 45 – 50 лв. на човек в зависимост от това коя река сте избрали. Според това коя компания сте избрали и дали ще преминете през целия маршрут или само по част от него, цената може да бъде и по-ниска – около 35 лв. В тази сума обикновено са включени екипировката – неопрен, яке, обувки за вода, каска и спасителна жилетка и лодка. Присъствието на лицензиран инструктор и провеждането на подробен инструктаж за поведението ви във водата също е включено в цената. Някои компании подсигуряват и допълнителна лодка с квалифицирани спасители, които придружават спускащите се по време на техния преход.

Какво не се включва в цените? Стандартно – не се включва транспорт до сборния пункт. Зависи откъде пътувате, дали сте с личен автомобил или с влак например – тук цената я определяте вие според предпочитанията си. Ако искате да си направите малка почивка, която да комбинирате с рафтинг приключението, можете сами да си изберете къде да отседнете – тук цените също зависят от избрания хотел и база за настаняване. Компаниите, които предлагат такива занимания, обикновено имат различни други варианти за комбиниране на активностите. Можете да посетите туристически обекти в близост до маршрута на рафтинга или да добавите други активности – зависи от вашите предпочитания. Разбира се, тук цената скача поне двойно или тройно – според това какво бихте искали да правите допълнително. Ако искате да имате професионални снимки, те обикновено също се заплащат допълнително.

Не забравяйте да предвидите и допълнителна сума за джобни пари – храна, напитки, такси за обектите, които искате да посетите (ако ще посещавате такива), резервни пари за всеки случай.

Най-добро време за рафтинг спускане?

Рафтингът е сезонен спорт и зависи от нивото и състоянието на реките. В зависимост от реката има определени периоди, когато се провеждат организираните спускания. Така например за Струма периодът е от март до октомври, а за Искър – от април до юни. Най-доброто време за най-пълноценно преживяване обаче със сигурност е през пролетните месеци. За да сте напълно сигурни кога може да опитате или пък да повторите преживяването, най-добре се свържете с компания, която предлага такива организирани мероприятия. Според маршрута спускането обикновено е около час-два, но може да бъде и повече.

Какво да си приготвите?

Екипировката за спускане се предоставя от фирмата-организатор, но и от вас се изисква да се подготвите с някои неща. Задължително е да имате на разположение хавлиена кърпа и чехли или джапанки, с които да можете да ходите спокойно по брега след края на рафтинга. Добре би било да си носите и тениска. А ако сте от по-предпазливите, можете направо да си вземете още един комплект дрехи. Ако искате да направите и плаж след това, си пригответе и бански.

За да сте напълно сигурни, че ще се справите и особено ако не сте добър плувец и опитвате рафтинг за първи път, е добре да спазвате точно инструкциите. Преживяването наречено рафтинг със сигурност ще ви донесе много положителни емоции и ще ви зареди с енергия и ентусиазъм.

Можете да отидете сами и да ви намерят място на лодка с други хора. Можете да отидете и с приятели, за да може изживяването да е още по-вълнуващо и приятно. Рафтингът е чудесен вариант при организиране на тиймбилдинг от работодател, тъй като е нещо, което наистина сближава хората и ги прави екип.

Още по темата