Обратно
1.10.2018

Как да изберем сватбена рокля и сватбен костюм? Колко струват?

Автор:
Vivus.bg

Сватбата е събитие, свързано с много приятни емоции, но и напрежение и изисква сериозна организация. Не на последно място – разходите са сериозни, ако се подходи спрямо желанията на младоженците. За много хора сватбата е излишен акт на показност, но за други е важно начало на съвместния живот и официално узаконяване на връзката. Колко обаче би струвало подобно събитие или поне колко биха стрували най-важните елементи от него – булчинската рокля и костюмът за младоженеца? А как да ги изберем? Ето няколко съвета.

Как да изберем сватбена рокля?

Всяко малко момиче поне веднъж си е мечтало да бъде принцеса и да се омъжи в пищна бяла рокля. Е, не при всички обстоятелствата се стичат точно така. Ако все пак сте напът към това да се изправите пред олтара с любимия човек, но не сте се спрели на рокля, ето няколко съвета каква да си вземете:

Местоположение и сезон на церемонията

Ако сключвате само граждански брак, може да избягате от всичко традиционно, още повече ако само подписвате и няма да ходите в църква. Когато става дума за църковна церемония е задължително роклята да бъде дълга и без елементи, които да се мотаят около ръцете.

Все пак съобразете и мястото на тържеството. Ако ще имате плажна или градинска церемония, внимавайте с обемните и твърде дълги рокли.

Булка със сватбена рокля

Кога ще се омъжвате – през лятото или през зимата? Отговорът на този въпрос ще ви помогне да се спрете на подходящия плат. Кадифето и брокатът може да са страхотни, но в горещината ще ви е неудобно с подобна дреха.

Поставете си бюджет

Да, всяка една дама би искала сватбена рокля като на Кейт Мидълтън например. Голямото НО обаче идва от това, че за съжаление не всяка може да си го позволи. Така че поставете си бюджет и се съобразявайте с него. Дрехата трябва да бъде красива, но със сигурност и удобна. Знайте с каква сума разполагате и се съобразявайте с нея. Може и да се спрете на рокля за баснословна сума, но винаги се питайте дали си струва да дадете толкова пари само за една дреха, която ще облечете веднъж в живота си.

Не се старайте задължително да влезете в малък размер рокля

Пробвайте и преценете как ви стои конкретната дреха. Ако само се опитвате да се вмъкнете в малък размер, но определено не ви стои добре – това не е вашата рокля. Когато до сватбата остават повече месеци, а вие сте на диета или пък работите за бебе – спрете се на модел с връзки. Така много по-лесно ще можете да регулирате ширината на дрехата. Съчетайте роклята с бельото, така че да са едно цяло и, разбира се, бельото да не се очертава под дрехата.

Внимавайте с поръчката по интернет

Пробвайте сходен модел рокля, преди да се решите на онлайн заявка. Добре е да знаете със сигурност какви са размерите ви, защото рискът си остава за ваша сметка.

Започнете предварително с проучването и намирането на подходящ модел

Може да отидете на шивач и да кажете какво точно искате, а може и да си купите готова сватбена рокля – въпрос на избор е и дали ще откриете това, което ви е нужно. Потърсете и промоционални оферти. Може да видите разпродажбите в края на сезона например, когато ателиетата предлагат новите колекции и свалят цените на старите.

Костюмът на младоженеца

Тук има няколко варианта за мъжете, които са се решили на сватба, но имат свой собствен поглед върху нещата. Колкото мъжки предпочитания за костюми, толкова и варианти. Има случаи, в които мъжете си избират костюм по-трудно, отколкото булката би си избрала сватбена рокля.

Когато не сте сигурни какво точно да си купите, може да се доверите на продавачите в магазините и да се получи добро попадение, което не е било предварително определено за костюм за този важен ден. И все пак – ето няколко предложения, с които господата може да се съобразят:

Сезонът

Подобно на дамите и тук е важно да се знае дали събитието ще бъде през лятото или през зимата. Изберете костюма според това какъв ще бъде сезонът. Ако събитието е планирано за студената зима, по-плътните материи са подходящи. Ако пък сватбата ще бъде в горещината, нещо много по-леко и свободно би било много добра идея.

Нагласете костюма според фигурата си

Не е толкова важно да сте модерни, колкото да изглеждате добре, дори да сте с класически костюм. Колкото и да ви се иска да сте в крак с последните тенденции, не се захласвайте, а се постарайте да бъдете елегантни и стилни.

Съчетайте с останалите аксесоари

Не всяка сватба задължително е свързана със строга вратовръзка например. Когато събитието е на открито, може да си позволите да нарушите етикета и да не поставяте подобен аксесоар. Все пак съчетайте основното – ризата, сакото и панталона с колана, обувките, ръкавелите, дори и часовника.

Колко ще струва една сватбена рокля?

Как да изберем сватбена рокля и сватбен костюм е също толкова важно, колкото и цената, която ще платим за тях накрая. Както има много различни вкусове, така има и огромно разнообразие от дрехи.

Колко струва една булчинска рокля? Зависи от това какво търсите. Може да откриете доста евтини модели, които са семпли, произвеждат се серийно, т.е. не са поръчкови, изработени са от стандартни платове. Подобни дрехи се намират и за около 300 лв., като цената на повечето модели може да достигне до 600-1000лв. Това зависи от модела и колекцията. Старите колекции се предлагат обичайно на по-ниски стойности.

Попитайте и какво влиза в комплекта. За допълнителни аксесоари като например воал се заплаща допълнително. Минималната сума за един воал започва от 40 лв. и продължава нагоре в зависимост от това какъв е моделът, колко е дълъг и какви екстри има допълнително – диадема за косата например. Платът на изработката на сватбената рокля също оказва голямо влияние върху крайната цена, така че решете какво търсите като изработка. Ако правите поръчкова рокля, се приготвите да платите дори повече от 1000 лв. Тук, разбира се, също определящи са и времето за изработка, платовете и сложността на модела.

Каква е цената на мъжките костюми?

Време е и за цифрите за господата. Подобно на сватбената рокля на дамите – и тук зависи какво търсите и колко сте претенциозни. Може да се намерят и съвсем нескъпи костюми, които не спадат в графата на сватбените и струват около 200 лв. Ако искате да добавите и риза обаче, подгответе поне още 50 лв., а може и повече. Дизайнерски изпълнените облекла достигат, а често и минават, 500 лв. Така че преценете сами с какъв бюджет разполагате.

Още по темата