Обратно
27.11.2021

Как можете да печелите пари от TikTok?

Автор:

През последните години печеленето на пари чрез социалните мрежи стана много популярно. Много хора станаха инфлуенсъри в Instagram или започнаха да правят видеа в YouTube. Най-новото приложение обаче, което набра най-много последователи за изключително кратко време, е TikTok. Тук ще ви разкажем малко повече за това какво е TikTok, ако никога не сте го използвали или, ако вече сте добре запознати с него, ще ви дадем някои полезни съвети как можете да печелите пари от него.

Какво е TikTok?

TikTok е популярно приложение за социални медии, което позволява на потребителите да създават, гледат и споделят 15-секундни видеоклипове, които са заснети на мобилни телефони. Със своите персонализирани “фийдове” от странни кратки видеа, заедно със своите музикални и звукови ефекти, приложението се отличава с пристрастяващо качество и високи нива на ангажираност особено сред младите хора. Любителите и професионалните създатели на видеа могат да добавят ефекти като филтри, фонова музика и стикери към своето съдържание или да работят с други TikTok-ъри и да създават дуетни видеоклипове на разделен екран, дори ако се намират на две различни места. Месечните потребители на TikTok към началото на 2021 година са над един милиард и продължават да се покачват.

Как можете да печелите пари от TikTok?

Само за краткото време, за което е на пазара, можем да видим профили в TikTok с хиляди и дори милиони последователи - хора, които имат сключени договори да представят различни марки и компании и много други. Това са все начини, чрез които можете да превърнете TikTok във ваша професия. Ето някои от нашите съвети как да постигнете това:

1. Познавайте добре последователите си в TikTok

Това е първата и най-основна стъпка, за да започнете да създавате съдържание в TikTok, било то платено или не. Трябва да разберете, че създавате вашето съдържание за определена аудитория, така че трябва много добре да знаете какво искат да видят потребителите и да адаптирате вашето съдържание според техните желания. Също така, както във всяка социална медийна платформа, и тук има правила, които всеки потребител трябва да спазва: не качвайте обидно съдържание и зачитайте ценностите на общността.

2. Направете профила си уникален

Защо трябва хората да ви следват? Каква стойност можете да им донесете чрез вашите видеа? Някои хора са добри в пеенето, други в танците, а трети, използвайки своето чувство за хумор и креативност, могат да създадат наистина оригинално съдържание. Можете също така да се съсредоточите върху даването на съвети, върху създаването на скечове по теми, в които имате познания, или върху споделянето на ежедневието си в нов и оригинален формат. Имате всичко необходимо, за да успеете. Просто трябва да се съсредоточите върху един вид съдържание и да го направите. По-лесно е да успеете, ако сте фокусирани върху определена група от хора, отколкото ако се опитвате да угодите на всички с прекалено разнообразно съдържание.

3. Поддържайте връзка с аудиторията си в TikTok

Както вече може би сте разбрали, независимо от съдържанието, което изберете да правите, в крайна сметка всичко опира до последователите ви. Разговорът тук трябва да е двустранен - вместо единствено вие да говорите със своите видеа, трябва да водите диалог с хората. Изслушвайте последователите си, предоставяйте им съдържанието, което искат да видят, задавайте им въпроси и отговаряйте на техните. Всички ние искаме хората, които следваме, да ни обръщат внимание и да се чувстваме като част от тяхната общност. Ето защо сесиите с въпроси и отговори са толкова успешни – така е, защото вашите последователи също искат да знаят за вас, за личния ви живот и съответно да намерят общи черти.

4. Не спирайте да трупате последователи

Както вече споменахме, не е нужно да имате много последователи, за да започнете да печелите пари от TikTok. Все пак обаче повече на брой следващи ви би означавало повече печалби за вас. Микроинфлуенсърите също са много популярни, тъй като тяхното съдържание е много по-надеждно за техните последователи и те имат по-висока ангажираност и доверие.

5. Създавайте съдържание редовно

От една страна, важно е редовно да качвате видео съдържание. Например, можете да качвате специално или по-сложно за заснемане и обработване видео в определен ден от седмицата. По този начин последователите ви ще го чакат и запазват, харесват и/или споделят. А така то ще успее да достигне до максимално много хора.

От друга страна, важно е вашите видеоклипове да имат подобна естетика, защото това ще определи цялостния стил на профила ви.

6. Промотирайте съдържанието си в останалите социални медии

Ако вече имате утвърдена общност в други социални мрежи като Instagram или YouTube или имате собствен блог, може да използват тези допълнителни канали, за да промотирате съдържанието си в TikTok. Така то може да достигне до хора, които ви следват например в Instagram, но никога не са знаели, че притежавате и TikTok. От друга страна, ако вашите последователи обичат това, което правите в другите си акаунти, те също ще искат да знаят какво създавате в TikTok, дори и да е в различен формат.

7. Партнирайте си с любими ваши марки

Спонсорираното съдържание в TikTok се определя като съдържание, за което получавате добавена стойност към профила си. Например една марка може да ви плати, за да направите TikTok видео, което говори за това колко чудесно ухаят соевите им свещи. Или пък можете да получите безплатно скачане с парашут в замяна на това да направите пост за преживяването си.

Въпреки всичко, много важно е да не търсите партньорства с марки и компании, чиито възгледи и етика не съвпадат с вашите. Последователите ви се интересуват от забавните видеа, които правите, вдъхновяващите метафори, които използвате, от това колко езика говорите, но те също гледат канала ви заради вас самите - заради това, в което вярвате, принципите и етиката ви.

8. Бъдете постоянни

Печеленето на пари от интернет и в социалните мрежи не е лесно, особено щом става дума за TikTok. Затова бъдете постоянни и създавайте видеа, които наистина ви доставят удоволствие. Не се концентрирайте толкова много върху платеното съдържание, защото така тръпката от работата бързо ще изчезне.

Още по темата