Обратно
4.5.2021

Колко струва да се направи проект на къща?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Винаги сте си мечтали как ще изглежда бъдещият ви дом. Домът, в който ще отгледате децата си и ще остареете. Ако вече притежавате финансовата свобода и увереност, че можете да си позволите този дом, то неминуемо ще започнете да си задавате въпроси като „Откъде да започна?“, „Как се създава план за къща?“, „Колко ще струва всичко?“ и прочие. Създаването на вашия нов дом е изключително трудна задача, но също така и много вълнуваща. Днес ще ви помогнем и ще ви дадем някои насоки за това как се прави проект на къща, колко може да ви струва това и как можете да намалите разходите си.

Какво е проект на къща?

Проект на къща (план на къща) представлява двуизмерна диаграма или рисунка в определен мащаб – дигитална или на хартия – най-често на всички стаи или на цялата къща, гледани отгоре. В плана може да се изобрази цяла сграда, отделни етажи или единична стая. Планът много прилича на карта, като в него са упоменати всички дължини и ширини, размери и мащаби на това колко отдалечени са мебелите едни от други. Освен вградените мебели и оборудването като печка, мивка, душ, вана и други, също се изобразяват и вратите и прозорците, отново в мащаб. Така лесно придобивате идея какви са точните пропорции. На база на този план също можете да помислите как да разположите останалите мебели като легла, маси, дивани и други. Етажните планове също така са ценен инструмент за агентите на недвижими имоти и лизинговите компании за подпомагане на продажбата или отдаването на имота под наем като квартира.

Как да си създадем проект на къща сами?

За съжаление, освен ако не сте опитен архитект, най-вероятно няма да можете сами да създадете план, на базата на който строители и инженери да могат да започнат строежа на вашия дом. Строителите ще се нуждаят от готови чертежи с техническа информация, която не може да се намери в един обикновен етажен план. Вие също ще се нуждаете от чертежи с напречно сечение, електрически и водопроводни планове и много други планове и чертежи. Това, което можете да направите обаче, е да създадете етажен план и заедно с него да представите на архитекта примерни снимки на това как бихте искали да изглеждат отделните стаи. Така, на базата на тях, той ще създаде цялостните чертежи, от които строителната компания има нужда.

Както вече споменахме, етажен план или проект на къща може да се създаде лесно на хартия или като използвате някои от безплатните софтуер инструменти онлайн, които ще ви помогнат да визуализирате идеите си по един професионален начин. Много от тези инструменти са безплатни. Но ако искате да се възползвате от пълния им набор от функционалности, най-вероятно ще трябва да заплатите месечен абонамент, който да прекратите, щом сте готови с плана си.

Част от проект на къща, показващ как ще изглежда кухнята

След като създадете основите на плана, следващата стъпка е да проектирате компонентите във всяка отделна стая. Помислете за това къде бихте поставили прозорци, вградени библиотеки, камини, печки на дърва, дрешници и други. Много удобно при работа с подобен софтуер е, че повечето от тези програми имат инструменти за преоразмеряване. Те ви позволяват да променяте размера на стаята според нуждите ви. Програмите, достъпни на пазара, са толкова мощни, че те могат да превърнат вашия проект на къща в триизмерна графика. Или дори да ви предложат виртуална обиколка на бъдещия ви дом.

Софтуери за създаване на план на къща

Примери за подобни софтуери, които можете да опитате са SketchUp (той предлага безплатна и платена версия и служи за изготвяне на много прецизни триизмерни модели), FloorPlan 3D (насочен главно към по-начинаещите, като с него може да се създава план на стая, цял апартамент и дори на многоетажна къща), SweetHome (изготвя двуизмерен и триизмерен модел на стаи и сгради, като използва изключително прост интерфейс, насочен основно към начинаещите), ArchiCAD (създаден за по-опитните от вас, които са се занимавали с проектиране на сгради; това е изключително мощен софтуер, който позволява изготвянето на професионални етажни планове) и много други.

Що се отнася до интериорния дизайн на стаите, ако възнамерявате да купувате мебелите си от ИКЕА например, можете да се възползвате от безплатната им програма за обзавеждане. С нея ще можете да разгледате целия каталог на компанията и да създадете прототип на желаната от вас стая бързо и лесно.

Колко струва изготвянето на архитектурен план?

Избирането на правилната компания за изготвяне на архитектурен план за вашия дом може да ви спести много главоболия и средства. Ако един проект на къща е изготвен по най-добрия начин, това ще ви спести немалка сума пари, оптимизирайки количеството бетон и желязо, които ще са ви необходими за строежа, както и допълнителните разходи на по-късен етап, включително и за изникнали нужди от ремонт. От качеството на плана може да зависи и стойността на самата сграда. А това е особено важно, ако един ден смятате да я продавате.

Когато избирате компанията, която ще изготвя вашия проект, е изключително важно в стремежа си да се възползвате от най-добрата оферта на пазара, да не сключите договор с нископлатени и недобре квалифицирани „специалисти“, които биха довели до по-късното оскъпяване на строежа по една или друга причина.

Много от фирмите на пазара днес предлагат както създаване само на архитектурен план, така и на цялостен проект по всички части. В проекта по всички част се включват архитектура, електричество, отопление, конструкции, вентилация, канализация, водопровод, план за безопасност и здраве, както и пожарна безопасност. Цената за този вид проект варира между 11 лв. и 20 лв./м2. В случай че се интересувате единствено от изготвянето на архитектурен проект за къща, той би струвал между 3 лв. и 6 лв./м2.

Тези цени, разбира се, са условни и са в сравнително голям диапазон. Те силно зависят от спецификата на обекта, желанията на клиента и неговата визия за проекта, както и от самия подход на екипа от професионалисти.

Още по темата