Обратно
30.10.2020

Трудно ли се намира квартира в София и колко струва?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Като столица на България, София е притегателен център не само за студенти и ученици от цяла България и чужбина, но и за туристи, бизнес посетители и много други. Въпреки че предлагането на квартири в София е най-голямо в сравнение с останалите градове на България, като се отчете фактът, че населението на столицата се увеличава с по 40 хиляди души на година, не е трудно да разберем защо намирането на подходяща квартира в удобен за нас квартал не е толкова лесно начинание. Заради голямото търсене, наемът на квартира в София е по-скъп от този в другите градове, като цената му варира в зависимост от местоположението и квадратурата на квартирата.

Колко струва наемът на квартира в София?

Ако желаете да наемете стая, което е най-евтиният възможен вариант, се пригответе да плащате между 200 и 300 лв. на месец. Ако предпочитате едностаен апартамент или таванска стая, обзаведени и с централно разположение, ще плащате в порядъка на 200 до 300 евро на месец. Имайте предвид, че собствениците на такива студия обикновено поставят условието наемателят да е само един.

Ако желаете да наемете квартира в София в по-отдалечен от центъра квартал като Люлин например, то за сумата от 200 или 300 евро можете да наемете двустаен апартамент. При това, заради добре изградената транспортна система на метрото, можете лесно и бързо да достигнете до центъра.

В близко разположените до центъра и Студентски град цените също не са евтини и варират между 250 и 350 евро. Тези квартали са Дървеница, Мусагеница, Младост 1, Младост 2 и Дианабад. Причината за по-скъпите цени там е удобният транспорт и близостта до висшите учебни заведения в София.

Ако все пак наемите ви изглеждат непосилни, друг вариант е да потърсите подходяща квартира в съседните на София градове – Елин Пелин или Перник например – откъдето да пътувате. Пътуването от тях до София ще ви отнема половин час, но наемите са значително по-ниски от тези в столицата.

Кои фактори влияят на цената на наема на квартира в София?

Цените на квартирите в София се влияят от търсенето, тоест при тях има сезонност. Това означава, че цените не са еднакви през цялата година. Тъй като лятото е силен сезон, в който в столицата се струпват сезонни работници, кандидат-студенти и туристи, ако търсите по-евтини цени, то това определено не е най-добрият сезон за целта. В допълнение, всички, които решават да сменят квартирата си, предпочитат да го направят през летните месеци, което допълнително увеличава търсенето и влияе на пазара на наеми.

Ако желаете да намерите по-изгодна квартира в София и не бързате със сроковете, оставете търсенето за късната есен или зима.

Наемане на квартира в София с помощта на агенция

Ако искате да си намерите бързо квартира, вместо да обикаляте с дни и седмици, можете да се свържете с агенция, която ще потърси квартира според предпочитанията ви и може да ви я предостави за броени часове. Агенцията ще вземе под внимание желаното от вас местоположение на квартирата, търсената цена за месечен наем, големината на апартамента и възможността да вземете съквартирант, с който да делите наема.

Депозити и такси

За да получите ключовете към новото жилище обаче, е необходимо предварително да платите депозит, който обикновено се равнява на един наем в допълнение на наема за целия месец и комисионната за агенцията, чийто размер също се равнява на половин или цял наем. Това означава, че за да влезете във владение, трябва да подготвите плащането на троен наем.

Някои агенции в София въведоха такса за оглед, с което задължават търсещите апартаменти под наем да платят допълнителни суми, дори ако не харесат жилищата, които са им показани.

Ако все пак се спрете на този вариант за избор на квартира в София, при огледите трябва да имате предвид, че колкото по-атрактивна е офертата, толкова по-голям интерес към нея ще има и от много други хора освен вас. В случай че квартирата ви допада, трябва да действате максимално бързо, за да я наемете, преди някой друг да я е капарирал.

Двойка - момче и момиче - държат ключа за новата им квартира в София и си правят селфи

Допълнителни условия

И все пак преди да наемете квартирата, се осведомете за всички обстоятелства и условия, свързани с наема. Изяснете с агенцията въпроси като крайната сума, която трябва да плащате на месец, на коя дата трябва да я внасяте и други. Внимателно прочетете всички клаузи по договора преди подписването му и ако видите нещо притеснително в тях, можете да преговаряте по условията с наемодателя.

Задължително условие при подписването на такъв наем е наличието на описателен протокол, включващ всички недвижими и движими вещи в имота, както и тяхното състояние на този етап. При напускането на квартирата всички тези вещи трябва да са налични и в същото състояние, за да си получите обратно внесения депозит.

Други начини да наемете квартира в София

Потърсете информация за свободни квартири онлайн. В интернет ще можете да получите и по-подробна информация за това как вървят средните наеми за момента в София, към коя част на града интересът е най-голям, както и свободните към момента квартири, отдаващи се под наем. Можете да проверите и сайтовете за недвижими имоти, където да се свържете директно със собственика и да питате за условията, които договорът ви за наем ще включва.

Друг начин да намерите квартира е чрез познати, които да ви препоръчат собственик, който предоставя апартамента си под наем и търси наематели. Това е може би най-добрият начин да намерите сигурна квартира, където да изградите доверени отношения със собственика.

Следването на тези съвети ще ви осигури по-големи възможности при избора на подходяща квартира в София. Колкото по-подготвени сте с информация за цените и условията на пазара на имоти, толкова по-лесно ще намерите най-добрия вариант за квартира под наем.

Още по темата