Обратно
15.8.2020

Какво е СПА и какви са ползите от предлаганите процедури?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Много съвременни думи са широко използвани, без хората да знаят значение им и произхода на думата. Един от тези не съвсем добре разбирани и все пак широко употребявани термини е дума „СПА“. Нека разберем какво означава тя и откъде произхожда.

Произход на думата СПА

Етимолозите все още не са на единно мнение относно точния произход на тази дума, тъй като съществуват две теории. Според някои думата произлиза от латинския израз “Salus per aquam” от древния Рим. Буквалният превод на израза гласи “безопасност на водата”. Този термин се е използвал за описване на термалните извори за лечение на най-различни заболявания, както и за почивка и възстановяване след дългите войни, които римляните постоянно водели.

Според другото мнение СПА произлиза от едноименния белгийски град Спа. Този град е бил известен още от 16-ти век с наличието на минерални лечебни извори в него.

Независимо коя от двете теории е автентична, едно е сигурно – думата „спа“ е тясно свързана с лечебните минерални извори, с възстановяване на здравето и зареждаща терапия.  За никого не е тайна, че древните римляни са използвали горещите минерални извори още от 4-ти век преди Христа, а територията на България е била една от предпочитаните дестинации, където са се лекували от болести и стрес. Древните минерални извори съществуват и до ден-днешен, което дава възможност и на съвременните хора да се възползват от лековитите им свойства.

Къде се предоставят СПА процедури?

Днес в почти всеки град има самостоятелни центрове и хотели, които предоставят СПА процедури. Някои от тях дори могат да имат гъвкава продължителност и да включват желаните процедури в зависимост както от нуждата на потребителя, така и от неговия бюджет. Най-лесният начин да открийте центровете за СПА процедури в близост до вас е като напишете в Google търсачката “спа” заедно с вашето населено място.

Какви ползи дава СПА терапията?

Ползите от СПА терапията са действително многобройни, но тук ще изредим десет от тях.

  1. Терапията е отличен начин да се отърсите от съвременните технологии и да се изключите от социалните мрежи, телефоните, компютрите и от околния свят, за да останете насаме със себе си и да си подарите специално лично време.
  2. SPA терапията действа успокояващо на нервите и ума.
  3. Тя облекчава хроничните болки, а при често прилагане лекува редица заболявания.
  4. По време на процедурата тялото се освобождава от натрупаните токсини.
  5. Кръвообращението се подобрява, с което се повишава притокът на кислород до крайниците.
  6. СПА процедурата подобрява качеството на съня и съдейства за ефективната почивка.
  7. Благодарение на повишеното отделяне на серотонин, стресът и безпокойството намаляват, храносмилането се подобрява и същевременно се подобрява и настроението.
  8. SPA терапията действа изключително ефективно върху клетките, като освежава, изглажда и регенерира кожата.
  9. Не само кожата, но и цялото тяло и умът се освежават и подмладяват.
  10. СПА процедурите съдействат за дълголетието, позитивното мислене и активността дори и в напреднала възраст.
Двойка, радваща се на приятни СПА процедури

Какво би могла да включва вашата СПА процедура?

СПА центровете предлагат различни СПА процедури, част от които включват парна баня, ароматерапия, терапия за лице, солна стая, масаж с вулканични камъни, тангенторна вана, сауна, маникюр, педикюр и много други. Ето някои от най-популярните спа процедури, от които можете да се възползвате:

Масаж с нагрят камък

Прилаган е още в турския хамам. Чрез нагретия камък топлината стига до костите и отпуска тялото, като помага за лечението на болки в ставите. Тази СПА процедура е подходяща и за деца и не създава стрес за организма. След процедурата тялото се обтрива обилно с пяна и завършва с тонизиращ масаж. В края клиентът взема контрастен душ.

Шоколадова терапия

Това е вид вкусна СПА процедура за облекчение на напрежението и стреса. Тъй като шоколадът съдейства за повишаване на серотонина, при тази терапия шоколадът се приема както вътрешно, така и външно, за да придаде мекота, влажност и блясък на кожата, като същевременно я подхрани с много полезни минерали.

Терапия с водорасли

Тя се прилага след солната вана и пилинга, чиято цел е да изчисти порите ви от мъртвите клетки. Така се подготвяте да приемете полезните елементи, съдържащи се във водораслите. Ефектът от тази терапия е сияйна кожа и цялостно прочистване на организма. Кръвообращението се подобрява, а целулитът намалява.

Масаж с вулканични камъни

Тези камъни са нагрети до 50 градуса. Предварително тялото се масажира с ароматни масла и камъните се поставят върху енергийните центрове в него, за да ви изпълнят с енергия. Когато изстинат, камъните се заменят с нови загрети камъни. Обикновено при наличието на места с болка, камъните изстиват по-бързо. Процедурата увеличава притока на кислород към клетките, регулира кръвното налягане и значително подобрява кръвообращението.

Перлена вана

Нарича се така заради въздушните мехурчета, излизащи като перли на повърхността на водата по време на подводен микромасаж. Към водата се добавят морски водорасли и морска сол, както и други билкови екстракти и есенции, които да повишават релаксиращия ефект. Тази вана е отличен метод за успокояване на нервната система, за облекчаване на умората и напрежението в тялото.

Популярност на лечебния туризъм

Неслучайно днес лечебният туризъм, който дава на почиващите възможност да съчетаят полезното с приятното, е толкова добре развит. Благодарение на него хората се възползват от дните за почивка, за да възстановят здравето си със СПА процедури. Тези процедури свързват човека с природата и са насочени не само към здравословните му проблеми, но и към потушаването на стреса, който е ежедневие за модерния човек. Природните богатства имат невероятен лечебен ефект върху тялото, какъвто не може да предостави нито едно хапче. Това е причината СПА центровете да са толкова известни и посещавани.

Нещо повече, все по-голям хора избират СПА процедурите като подарък за специален повод на член на семейството или приятел. Такъв подарък е перфектен и желан, затова не се колебайте да изненадате някого с него!

Още по темата