Обратно
11.8.2022

Какво е семеен бюджет и как сами можете да изготвите такъв?

Автор:
Vivus.bg

Някога поглеждали ли сте си банковата сметка, питайки се къде са изчезнали приходите от последната ви заплата? Повярвайте ни, не сте сами. Много от нас не осъзнават колко много харчим и не обръщат внимание на личния си или семеен бюджет.

Ако започнете да следите по-внимателно къде по-точно отиват парите ви и за какво харчите спестяванията си, ще осъзнаете, че имате някои навици, които ви струват повече, отколкото предполагате. Сутрешното кафе може да се окаже по-скъпо, отколкото мислите и това да ви стимулира да започнете да си го приготвяте вкъщи. Това е само една от многото промени, които можете да направите, след като имплементирате идеята за семейния бюджет в начина си на живот. Създаването на семеен бюджет ви дава силата и ви стимула да управлявате по-осъзнато и отговорно финансите си.

Как да разпределите семейния бюджет? Кои са първите стъпки, които трябва да направите в тази насока? Ще ви разкажем за това в редовете по-долу.

Какво е семеен бюджет?

Семейният бюджет е план за входящите и изходящи средства на едно домакинство за определен период от време. Най-често се изготвя за месец или година напред. Един примерен семеен бюджет може да има различни цели - може да се стремите към определени суми или проценти от комбинирания ви месечен доход, за да бъдат те заделяни за различни разходи като хранителни стоки и сметки, както и за спестяване, инвестиране и изплащане на дългове и други.

Финансовото планиране е част от грижата, която полагате за семейството си. Вземането на решения как приходите ви ще бъдат разпределени е основна част от това да бъдете отговорни родители - също както е грижата за децата. Без семеен бюджет няма как да знаете къде отиват парите ви. Няма да знаете и колко можете да си позволите да харчите за определени покупки. Семейният бюджет е като карта или план, чрез който можете по най-бързия и лесен начин да достигнете до своите финансови цели и мечти.

Какво е личен бюджет?

За разлика от семейния бюджет личният бюджет се основава на приходите и разходи само на един човек. Този вид бюджет включва неща като лични спестявания, разходи за транспорт и гориво, разходи за дрехи, разходи за застраховки, за битови сметки и прочие. Ако обаче човекът е част от споделено домакинство, в което сметките се поделят между всички обитатели, то тогава в личния бюджет ще бъдат включени само част от разходите за наем, ток, вода и т.н. Така например, ако имате двама съквартиранти, то всеки от тях има свои собствени приходи. Съответно разходите на домакинството следва винаги да бъдат поделяни на три.

А каква всъщност е разликата между личен и семеен бюджет?

Истината е, че двете понятия често се препокриват и в общия случай един човек притежава и двете. Единственото изключение е, когато човек живее сам - в такъв случай неговият личен бюджет е на практика и семеен.

Момиче, работещо над изготвянето на семеен бюджет

Как да си изготвим семеен бюджет?

Създаването на семеен бюджет отнема много време, енергия и изисква внимателно планиране. Затова, за да ви улесним, тук ще ви представим някои от основните стъпки, които трябва да предприемете за успешното създаване на такъв.

1. Пресметнете приходите си

Първата и основна стъпка е да изчислите приходите, които вие и вашият партньор имате всеки месец. Ако всеки един от вас получава редовно твърда заплата всеки месец, това би била доста бърза и лесна задача.

За някои семейства обаче това може да бъде малко по-предизвикателно. Тук трябва да си отговорите на някои ключови въпроси - имате ли странична работа, собствен бизнес, работите ли като контрактор и т.н. Ако е така, не забравяйте да включите и тези приходи към семейния си бюджет. В случай че не получавате една и съща редовна заплата всеки месец, а приходите ви варират, е по-добре да зачислите по-ниска сума за бюджета си. Ако в някой от месеците приходите ви надвишат тази цифра, просто можете да вложите излишъка в спестяванията си.

2. Избройте разходите си

След като имате ясна представа какви са приходите ви всеки месец във вашия семеен бюджет, време е да разберете и какви са разходите ви за същия период. Тук вземете предвид неща като наем, сметки, покупки за дома, хранителни стоки, разходи за децата и други. Съберете първо основните разходи и ги извадете от приходите си. След това от останалата сума заделете част за непредвидени разходи, спестявания, пенсионен фонд, изплащане на дългове и заеми и т.н. А всичко, което остане, можете да използвате за каквото сами решите - пътувания, хобита, вечери навън, подаръци за вас или за децата.

3. Не спирайте да следите разходите си

Създаването на семеен бюджет не е еднократно действие. Това е практика, към която трябва да се придържате постоянно. Затова не спирайте да следите приходите и разходите си и да наблюдавате дали се придържате към семейния си бюджет. Това е особено важно, когато имате повече хора, които носят приходи към бюджета, но и харчат от него. Затова много специалисти съветват да се използва таблица за семеен бюджет. В тази таблица можете да въвеждат всички приходи и разходи за месеца. Можете да си направите отделна такава за всеки един месец за по-лесна проследяемост и отчетност. Освен таблица можете да използвате и някое мобилно приложение за семеен бюджет, което ще ви помогне да се придържате към финансовите си цели.

Като заключение

Създаването и придържането към един стриктен месечен бюджет може да изглежда стресиращо. Особено в началото. Но след като веднъж сте изградили този навик, имате създадена таблица или шаблон за семеен бюджет, или пък използвате някое мобилно приложение и знаете как да следите семейния бюджет, всичко става много по-лесно. Поставете си за цел да въвеждате всяка една покупка, която направите, както и всеки нов приход, който получите. Повярвайте ни, в един момент всичко това ще ви носи удовлетворение и спокойствие и ще се чудите защо не сте го направили по-рано.

Ако смятате, че създаването на семеен бюджет не е за вас, винаги можете да се консултирате с финансов специалист, който да изготви персонализиран за вас бюджет спрямо приходите и нуждите ви.

Още по темата