Обратно
16.6.2022

Как да се справим с високата сметка за ток?

Автор:
Vivus.bg

Най-вероятно няма човек, който да не се е сблъсквал с висока сметка за ток. Понякога тя изглежда дори стряскащо, а често ни хваща и неподготвени. Особено когато дойдат зимните месеци, ръстът в сметката за тока се усеща най-вече. Как да се справим със сметка за ток, която далеч надхвърля очакванията ни? Как да се справим по принцип с високи сметки за ток? Може да подходим с пестене на енергия и прилагане на методи за енергийна ефективност, за да ги предотвратим. Но когато въпреки това високите сметки са налице, трябва все пак да намерим решение.

Съвети и трикове за справяне с високата сметка за ток

Енергийната ефективност е нещо, на което всички можем да се научим и определено всички можем да извлечем полза от нея. Тя може да се изразява в много неща, но нека започнем от най-честите и полезни съвети за пестене на електроенергия, с които би трябвало да успеем да намалим една висока сметка за ток. Всички тези съвети са доказани и се препоръчват от компаниите за разпределяне на електроенергия.

1. Отоплявайте се умно, за да нямате висока сметка за ток

Поставете електроуредите си на ефективни места в дома си. Внимателно преценете как ще може вашата електрическа печка най-ефикасно да отоплява съответните стаи. Много българи практикуват и друг начин – отопляват само една стая, като живеят само в нея цяла зима. Ако не ви се подхожда по толкова екстремен начин, то няма да е лошо да помислите за по-добро разположение на отоплителните уреди, за да намалите пристигащите високи сметки за ток. Не отваряйте прекалено често и за прекалено дълго прозорците си и не ги притваряйте. Най-добрият подход е да ги отваряте напълно и за малко, а след това да ги държите затворени.

2. Електроуредите ви също могат да намалят вашата сметка за ток

Имайте предвид, че ако имате по-стари електроуреди, те могат да ви донесат много непредвидени разходи заради високи сметки. Ако в продължение на години не сменяте тези уреди заради липсата на средства за нови такива, вие рискувате да си навлечете дългосрочни финансови затруднения. Истината е, че закупуването на нов телевизор, пералня, електрическа печка, готварска печка, бойлер и други ще намали значително вашата сметка за ток. Новите продукти, особено тези с по-висок енергиен клас, обикновено са по-икономични откъм изразходвана енергия. Разбира се, новите уреди ще са по-скъпи. Но в бъдеще тази инвестиция със сигурност ще ви се отблагодари.

3. Енергоспестяващи уреди

Освен оптимизираните електроуреди съществуват и енергоспестяващи уреди – например електрически крушки, хладилници и прочие. Те не само ще ви помогнат в пестенето на енергия и избягването на финансови затруднения, но и ще бъдат по-щадящи за очите ви (ако става дума за крушките). Изразено в проценти, преминаването към енергоспестяващи уреди може да е с до 80% по-ефективно, което е внушителна цифра.

Жена, която се чуди как да плати висока сметка за ток

4. Кухненски уреди

Има много дребни съвети, които, ако спазвате, ще намалите непредвидените разходи, свързани с електроенергията и получаването на висока сметка за ток. Много от тях могат ви се сторят ненужни, но е факт, че помагат, ако целта ви е енергийна ефективност.

  • Например: ако имате кафе машина и котлон, пестите много повече ток, ако използвате кафе машината за направа на кафе. Освен в този пример котлонът е „главен герой“ и в няколко други.
  • Ако изключвате котлона преди края на готвенето, спокойно може да спестите ток, като се възползвате от неговата остатъчна топлина.
  • Допълнително - ако използвате цялата повърхност на котлона, ще си спечелите повече енергия.
  • Как печете филийките си? Ако имате тостер – използвайте го. Той е много по-ефективен от фурни и котлони.

5. Изключвайте електроуредите вкъщи

Ако продължително време отсъствате от дома си, дръжте изключени всички уреди, които рядко използвате. Не забравяйте, че дори да не са използвани, ако са включени към мрежата, уредите консумират електроенергия. А това води до излишно висока сметка за ток за вас.

6. Санирайте жилището си

Един от най-добрите начини за спестяване от консумация на ток си остава санирането. Препоръчително за всяко едно домакинство е да извърши вложение именно в поставянето на изолация на дома си. Много скоро направената инвестиция ще се отблагодари подобаващо. И ще бъде многократно възвърната.

7. Проверете електромера си

Друго нещо, изискващо се от потребителите, чиито месечни фактури за електроенергия са ги притиснали, е да проверят дали електромерите им работят правилно. Ако съществуват каквито и да е съмнения, то бихте могли да се обърнете към Комисията за енергийно регулиране. Те би следвало да ви съдействат за взимане на адекватни мерки за отстраняване на нередностите, в случай че такива съществуват. Ако услугата в населеното ви място е некачествена, също можете да се обърнете към Комисията за енергийно регулиране. Друга от възможностите е да потърсите съдействие директно от доставчика.

Мъж, гледащ електромера си с недоумение и чудещ се как ще плати очакващата го висока сметка за ток

Спестяването като подход за избягването на висока сметка за ток

Най-трудното нещо в пестенето на енергия е не толкова използването на практическите съвети, а промяната на своя собствен подход. Сметката за ток е плашеща и е способна да донесе много главоболия, без дори още да се е появила. Спокойно можете да намалите една сметка за ток и непредвидените разходи, ако просто приемете поне частичен подход на спестяване. За много хора е трудно да го направят, защото са свикнали да живеят разточително. Всяко ограничение изглежда като принизяване и едва ли не унижение. Това обаче не е вярно. Няма нищо обидно в това да подходите умно към разходите си – така със сигурност ще намалите непредвидените такива, включително и сметката за тока.

Кредит за плащане на сметки за ток?

Не е изключено да попаднете в следната ситуация: дошъл е краят на месеца или моментът, когато си плащате сметките, а нямате финансова възможност да го направите. Сметката за тока ви изненадва, а дори още не сте отделили пари за други свои планове. Не ви е удобно да искате от приятели, защото те на практика имат същите проблеми като вас. И се чудите какво да направите.

Прибягвате до това да обмислите идеята за теглене на кредит. Какъв кредит обаче смятате да теглите? Тегленето на 200-300 лева от банка, само за да платите една висока сметка за ток, най-вероятно не си струва усилията. Ще изгубите време в попълване на документи и в чакане на отговор. Това единствено ще ви изнерви още повече, а нервите никога не си струват. Затова за такива случаи съществува и друг вариант. Него ще го разгледаме в следващата точка.

Бърз кредит като вариант за погасяване на вашата сметка за ток

Бързият кредит, от своя страна, се тегли за 10-ина минути и дори няма нужда да напускате дома си. Заявявате го по Интернет в някоя от надеждните фирми за бързи заеми и след малко, при одобрение на заявката, можете да го изтеглите. Кандидатстването обикновено става само с няколко клика и с попълване на данните от личната ви карта. Изискванията обикновено са да имате навършени определени години (18 или 19 в повечето случаи), което, ако плащате сметка за ток, сигурно е вярно, да сте български гражданин и да сте с добро кредитно досие.

Най-хубавото от тегленето на такъв кредит е това, че при доста фирми за бързи кредити, ако теглите първи кредит, то той може да няма оскъпяване. Това означава, че ако вземете например 250 лева, ще трябва да върнете точно толкова, без да плащате никаква лихва. Тоест, ако срокът за връщане ви е 30 дни, то след 30 дни ще върнете точно 250 лева за този първи изтеглен заем, не повече. Най-важното, когато го теглите кредит до заплата, е да сте честни и отговорни към фирмата. След един месец просто бъдете коректни и го върнете. Това ще накара фирмата да ви има доверие и ще може да теглите други кредити с добри условия при нужда и занапред.

Сметки за ток – нещо, което неизбежно идва ежемесечно

Да, сметка на тока получаваме всеки месец. Като дойде зимният сезон, тя е дори по-висока. Не трябва обаче да оставяме психологическият фактор да ни пребори. Самодисциплината и съобразителността са основни компоненти, благодарение на които човек съумява да се справи с всяка една трудност, появяваща се в определен период от живота му. В това число влизат и домашните сметки, разбира се. В статията видяхте някои практически съвети, които помагат за намаляването на една сметка за ток. Те не са толкова трудни за следване, изискват се само малко усилия. Понякога е нужна малка промяна в нагласата, за да си спестите големи непредвидени разходи. Спокойно може да откриете още такива съвети и в Интернет. Ако се замислите обаче, вие сте ги знаели през цялото време, защото много хора вече са ви ги казвали. Сметката за тока със сигурност може да бъде преборена!

Още по темата