Обратно
17.1.2022

Как се очаква да се променят разходите за живот в България през 2022 г.?

Автор:

През последните 30 години страната ни претърпя значителна промяна. Докато по времето на комунизма икономиката на България беше силно централизирана и регулирана, днес тя е отворена пазарна икономика. Валутата ни и повечето икономически показатели се подсигуряват от връзката на страната с Европейския съюз. Нашият жизнен стандарт се повиши през последните десетилетия, но проблемите, които остават от миналия строй, кризата през 2008 г. и пандемията спънаха развитието ни в доста отношения. Очаква се последната криза, причинена от пандемията, да се отрази на много държави, включително и на тези от Европейския съюз. Как всичко това ще повлияе на разходите за живот в България?

Инфлацията, качеството и разходите за живот в България през 2021 г.

Разходите на българина през последната година и половина започнаха неимоверно да нарастват. Наблюдава се нарастваща инфлация (за 2021 г. средната ставка на инфлацията клони към 5%), но приходите не се увеличават и хората все по-трудно свързват двата края. В светлината на тези тревожни тенденции се очаква по-тежка зима в началото на настоящата 2022 година. С оглед на повишените цени на електроенергията, петрола и газа КНСБ предложи от началото на 2022 г. минималното трудово възнаграждение да се покачи на 764 лв. Според специалисти, след като покрие комуналните си услуги и закупи храна, на човек ще му останат 43 лв. за други разходи.

В момента минималната работна заплата от 650 лв. обрича на бедност трудещите се за това възнаграждение в България. Според експерти от синдиката в момента, след като плати сметките си и купи храна, за работника на минимална работна заплата не остава нищо. Експертите не можаха да предвидят нарастващата инфлация за изминалата година и тя изпревари песимистичните им прогнози. За последно инфлацията е имала такива високи равнища преди 9 години (2012 г.), а настоящото поскъпване засяга почти 95% от потребителските стоки на пазара.

Влияние на брутния вътрешен продукт и кризата върху разходите за живот в България

Според експертите растежът на икономиката през 2022 г. ще е по-висок, противно на много очаквания и изказвания по време на предизборните кампании. Това предполага увеличаване на брутния вътрешен продукт и забавяне на инфлационния натиск. Ако цените на електроенергията се задържат и заплатите бъдат увеличени вследствие на по-високия БВП, качеството на живот може леко да се подобри спрямо последните месеци на 2021 г.

  • Ръст на БВП според МФ, БНБ и МВФ

Според Международния валутен фонд се очаква БВП на България за 2022 г. да бъде 4,4% в сравнение с ръста от миналата година, който е бил 4,5%. Същите показатели според Българската Народна Банка са съответно 4,7% (ръст на БВП за 2022 г.)  и 3,9% (за 2021 г.), а според Министерството на финансите – 4,9% и 4,0%.

Според макроикономическата прогноза на Министерството на финансите в края на 2021 г. се очакваше световната икономика да достигне по-голям растеж от нивото преди пандемията. Според експертите през 2022 г. се очаква продължаване на добрата тенденция, но растежът в икономически план ще бъде с по-забавени темпове.

Как ще живее българинът през 2022 година?

Какво ще се случи с разходите за живот в България като цяло? През изминалата година се отчете висок икономически растеж, но заедно с това и висока инфлация. Поскъпването на храните, което се случи през предходната година, беше неоспорим факт, като цените им едва ли ще спаднат много през 2022 г. Много от стоките на пазара задържаха нивата на цените си поради по-слабото търсене, донякъде предизвикано от ограниченията, наложени във връзка с пандемията. В началото на тази година се очаква цената на енергията (електрическа и топлинна) отново да се покачи, което няма да се отрази благоприятно върху ценовия шок.

За момента животът на повече от 25% от българите е под критичната линия на бедност, а една трета от сънародниците ни не ползват в достатъчна степен отоплителни уреди, за да си осигурят необходимия комфорт през студените месеци. Всеки втори българин ще ограничи разходите си за отопление през тази зима. Пенсионерите ще бъдат най-сериозно засегнати от ценовия ръст, тъй като доходите им са неимоверно малки. Те чувстват най-силно от всички всяка промяна в цените на тока, храните, продуктите от първа необходимост и лекарствата.

Не много добри прогнози за определени групи хора

Засега според КНСБ необходимите средства за нормално преживяване в България за семейство са приблизително 1985 лв., като за 40% от семействата в страната е валиден моделът 2 възрастни + 1 дете под 18-годишна възраст. Сметките показват, че за разходите за живот в България на един самостоятелен работещ човек, за да живее нормално, му възлизат на около 1100 лв.

Млада жена, гледаща месечните сметки и чудеща се какво се случва като цяло с разходите за живот в България

Ако БВП на България се увеличи през настоящата година и пандемията не налага използването на драстични мерки спрямо бизнеса, може да се очаква постепенно увеличаване и на доходите на трудещите се. Дали това ще компенсира нарасналите цени на стоките на пазара обаче, е под съмнение. И е въпрос на време, защото има вероятност през 2022 година цените на някои стоки все пак да се понижат, макар и не много.

Накратко казано, животът на българските пенсионери и хората, живеещи самостоятелно, през настоящата година въобще няма да е лесен. Много от пенсионерите ще се лишават от храна и трябва да преструктурират оскъдните си финанси, за да изкарат поредния месец. Според някои анкетирани граждани ръстът в цените на някои стоки е 50%, твърдото гориво скочи на над 100%, а според мнозина покачването на цените е чиста спекулация с мотив по-бърза печалба в нерегулирано от властта време. Повечето хора се справят със ситуацията, като си купуват храна с по-ниско качество и отрязват разходите си за стоки от втора необходимост.

През 2022 г. разходите за живот в България месечно на един работник с минимална работна заплата ще отиват за храна (средно 399 лв.) и да плати комунални услуги (средно 156 лв.) на жилище от 50-70 кв. м. Остават почти никакви пари от заплатата… Затова надеждите на потребителите са свързвани с увеличаване на тази минимална работна заплата и с потенциално нормализиране на цените. Дали тези неща ще се случат, ще покаже единствено времето.

Още по темата