Обратно
29.7.2018

Как да си направим суши?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Суши е една от храните, които все повече хора харесват. Много от почитателите на тази източна вкусотия предпочитат да отидат до любимия си ресторант и да си поръчат рулца там. Други пък са такива фенове на сушито, че си го приготвят у дома. Всъщност рулцата се приготвят изключително лесно в домашни условия. Трябва само да имате достатъчно търпение, да изберете правилната рецепта за вашето ниво на готварски умения и да сте готови да приемете предизвикателството. Като начало е необходимо да имате под ръка основните инструменти за работа. Следващата стъпка е да се избере подходящата рецепта, която да изпълните в домашни условия. Някъде тук се намества и пазаруването на необходимите продукти. Последната стъпка е най-съществената и е именно приготвянето. Откъде да започнем?

Какво трябва да знаем за приготвянето на суши?

Основна съставка при приготвянето на суши е оризът. Необходимо е да се подбере такъв, който да е предназначен именно за приготвянето на тази храна. Друг много важен момент е сваряването на ориза. Според това каква доза от ориза ще се направи, трябва да се измери и съответното съотношение на останалите съставки. Стандартните подправки за суши включват добавянето на оризови оцет, захар и сол. Готовата смес трябва да бъде такава, че зърната да слепват, но да не са кашави, защото е задължително всяко едно зрънце да се вижда при готовия продукт. Използвайте пръстите си и деликатно поразделете ориза. Така ще оставите малко пространство между зърната, за да останат пухкави.

Следващите стъпки са много различни според изходната точка на готвача. Реално има много рецепти за различни видове суши. Ако сте напълно начинаещи е добре да се насочите към лесни за изпълнение рулца като например хосомаки. Ако пък сте напреднали в приготвянето на японското изкушение, имате много добра възможност да се насочите към собствени експерименти с урамаки, нигири или дори сашими.

Какви са основните продукти за приготвянето на различните видове суши?

Всяка една храна има своите основни продукти, които служат за нейното приготвяне. В японската и изобщо в азиатските кухни много често се използват ориз, риба и морски деликатеси. В европейските пък най-вече се ползват брашно и месо. Какви са най-основните продукти за приготвянето на суши дори в собствената кухня?

  • Ориз за суши

Може да си купите от магазина специален такъв, който си е обозначен на опаковката. За да се получи подходяща смес, трябва да опитате няколко пъти да направите пробни сварявания, докато ѝ „хванете цаката“. Тъй като стратегията за приготвяне е една и съща, се следват стъпките – варене, разстилане, за да изстине, подправяне и след това вече смесване с другите съставки.

  • Подбор на пълнежа

Всъщност пълнеж не е съвсем точно определение, но става въпрос за това с какво ще бъде допълнен оризът при оформянето на рулото. Разновидност има в изобилие – зеленчуци, морски деликатеси, риба. Рибата и морските деликатеси обикновено се поставят в сушито предварително овкусени и мариновани. Зеленчуците винаги са нарязани на ивици, защото така по-лесно се навиват на руло.

  • Кори нори

Това са тънки кори, обикновено със зелено-черен цвят, които се произвеждат от водорасли. Може да се намерят в много от българските магазини.

  • Соев сос

Задължителна подправка за хубавото суши е соевият сос. Може да си купите какъвто пожелаете, за да потапяте в него рулцата. Все пак обаче проверете какви видове има и изберете този, който ви допада най-много на вкус. Когато избирате, вземете под внимание факта, че натуралният соев сос има светло кафяв цвят, докато произведените по изкуствен начин имат по-тъмнокафяв до черен оттенък.

  • Джинджифил

Джинджифилът също е задължителна добавка за суши. Използва се за прочистване на небцето, когато преминавате от един вид хапки към друг.

  • Уасаби

Лютата паста не се нрави на всеки. Ако имате проблеми със стомаха или не сте фенове на лютивите подправки, може да се лишите от нейното присъствие в чиния си. Когато правите нигири хапки, може да сложите една много мъничка точка между рибата и ориза, която да ги слепи.

Как да си направим лесно и бързо хосомаки суши?

За направата на хосомаки суши е необходимо да имате под ръка бамбукова подложка за навиване на рулцето, корите нори и плънката. Може да използвате каквото пожелаете – краставица, авокадо, риба тон, сьомга. Списъкът е голям, необходимо е само да си изберете сами според личните си предпочитания.

След като вече сте приготвили ориза и сте му добавили необходимите подправки следва навиването. Поставяте парче домакинско стреч фолио върху бамбуковата подложка и върху нея слагате парче кора нори. Отгоре се слага малко ориз по средата на подложката, разстилате го леко и върху него подреждате предварително нарязаните на ленти парчета плънка. Използвайте каквото пожелаете – риба или морски деликатеси. Важното е обаче пълнежът да бъде нарязан на ивици, за да може лесно да се постави върху ориза и да се навие на руло след това. Когато подреждането на продуктите е готово, следва да се навие рулото. Леко се хващат двата края на рулото и се притиска, така че да се получи цилиндрична форма. Всичко това се прави през фолиото, за да не залепват ръцете ви по рулото. Когато вече е готово и има цилиндрична форма, следва да се премахне фолиото и да се нарежат парчетата.

Ако сте използвали половин парче кора нори, ще получите от 4 до 6 парчета в зависимост от тяхната дебелина. Тъй като хосомаки суши са едни от най-малките рулца, те трябва да са дебели около 2 см. Какво ви остава? Остава да поставите парченцата в подходяща чиния, да нарисувате някаква украса или да си измислите сами такава и да добавите купичка соев сос. И така бързо и лесно собственоръчно сте приготвили суши.

Още по темата