Обратно
24.11.2021

Кои са основните стъпки при покупка на жилище?

Автор:

Все повече хора днес избират да направят тази голяма стъпка и да закупят собствено жилище, вместо алтернативата да живеят на квартира под наем. Ако сте на пазара за недвижими имоти, но нямате идея откъде да започнете, тази статия ще ви бъде от полза. Тук ще ви разкажем повече за всички стъпки и етапи при покупка на жилище, през които трябва да преминете, за да се сдобиете с мечтания си дом.

1. При покупка на жилище използвайте услугите на брокер

Брокерът на недвижими имоти ще ви спести много време и главоболия. Той е изключително добре запознат с пазара и ще може реално да ви каже какви са възможностите за това, което търсите, или кое най-много се доближава до него. Брокерът не е там, за да си налага мнението, а за да ви помогне и изслуша. Неговата задача е да ви помогне да си доизясните какво искате, както и къде и за каква сума можете да го намерите. Преди да пристъпите към тази първа стъпка, добре е да имате вече подготвени въпроси, които да зададете на вашия брокер още на първата ви среща. Важно е да бъдете подготвени.

2. Знайте какво можете да си позволите, когато тръгнете да правите покупка на жилище

Следващата стъпка е да си изясните какъв имот можете да си позволите. Нашият съвет е да посетите близкия банков клон и да поискате консултация с банков служител, който да ви разкаже повече за различните варианти, които имате пред себе си - за съответния жилищен кредит, за условията по него, за вноските и лихвите. Бъдете реалисти за това каква месечна вноска можете да си позволите. При закупуването на имота много полезно ще бъде за вас да получите предварително кредитно одобрение. Това означава, че когато направите оферта за закупуване на имота, ще можете да действате бързо и да изпреварите останалите желаещи.

3. Започнете да разглеждате какво предлага пазара, когато се готвите за покупка на жилище

В днешно време има много интернет сайтове, затрупани с недвижими имоти за продан. Там можете да разгледате подробно информацията за апартамента, сградата, квартала, да видите снимки и локация. Ако някое жилище ви представлява интерес, помолете вашия брокер да ви го покаже. Тук е времето и да започнете активно да ходите по огледи. Не бързайте да купувате, дори ако смятате, че сте намерили идеалното жилище. Колкото повече огледи направите, толкова повече информация придобивате за пазара - какво предлага, какви са цените, кои са най-добрите локации, какви са възможностите за изплащане и т.н.

4. Бъдете готови за преговори

Отивайте на всеки оглед с добре подготвени въпроси. Не разчитайте, че брокерът ще успее да ви разкаже за всичко, което ви интересува. Питайте кога сградата ще бъде довършена, ако все още е в строеж, кога ще получи акт 16, какво е отоплението, дали има много хора, които се интересуват от апартамент и други. Ако сте достатъчно уверени в решението си за покупка на жилище, сега е времето да направите своята оферта. Не се притеснявайте, ако тя не отговаря на исканата цена. Често е предвидено място за преговори. Разбира се, трябва да вземете предвид цените на пазара и да се консултирате с вашия брокер, за да сте сигурни, че цената, която предлагате е разумна. В случай че стигнете до споразумение, поискайте да сключите предварителен договор, включващ договорената цена.

5. Изтеглете ипотечен кредит за покупка на жилище

Както вече споменахме, тегленето на ипотечен кредит е неминуемо при покупка на имот. След като сте договорили финалната цена на жилището и сте подписали предварителния договор, време е да се върнете в банката и да изтеглите кредит. Обяснете на банковия консултант защо сте там и че вече имате сключен договор за закупуване на имот. Той ще ви обясни следващите стъпки и възможности и ще преминете към попълването на необходимата документация. Тук много важна е оценката на самата банка и кредита, който може да ви предложи. В случай че нейната оценка е по-висока, това е по-добре за вас. Когато обаче банката ви отпусне сума, по-малка от необходимото, това би означавало, че трябва или да намерите друго място, с чиято помощ да финансирате покупката си, или да използвате собствени спестявания и средства. Това може да бъде решаващо за сделката и в нередки случаи води до нейното пропадане.

6. Извършете обстоен преглед на жилището

В случай че банката удовлетвори вашите желания и вие успеете да осъществите съответната покупка на жилище, следващата стъпка е да наемете специалист, който да направи обстоен преглед на апартамента. Този майстор ще трябва да направи подробен списък с всички проблеми, които жилището може да има, неотложните ремонти, скрити дефекти или просто козметични промени, които отново ще е хубаво да направите. След като сте преминали през всички предишни стъпки до момента, със сигурност това ще ви се стори като излишно време и средства. Но всъщност така ще сте наясно какво да очаквате в близките години, за да няма неприятни изненади по пътя.

7. Подайте декларация за местен данък

Не забравяйте, че имате срок от два месеца, за да подадете своята декларация за годишен данък сгради в агенцията “Местни данъци и такси”. При покупка на жилище, което е на ниво строеж, срокът започва да тече едва след разрешението за ползване на имота. А ако наследите имот - разполагате с 6 месеца до подаването на декларацията.

Имайте предвид, че ако изпуснете тези срокове или подадете невярна декларация, ще ви бъдат наложени сериозни глоби. За да се изчисли данъкът върху имота, се взема предвид както местоположението му, така и неговата стойност. Обикновено варира между 2% и 3%. Затова, ако планирате големи ремонти, които ще вдигнат стойността на жилището ви, тогава ще се наложи да подадете нова декларация.

8. Вземете своите ключове и се насладете на новия си дом

Това е най-вълнуващият момент след толкова чакане, преговори, обикаляне по огледи и време, прекарано в банката. Моментът, в който вашето мечтано жилище е завършено. Моментът, в който можете да се установите и да заживеете в него. Моментът, в който най-после да се отпуснете и просто да се насладите на вашата покупка.

Щастлива двойка, завършила сделка по покупка на жилище и наблюдаваща новия си дом

Още по темата