Обратно
30.7.2021

Как можем да подсилим своята имунна система?

Автор:

Човешкото тяло е уникален организъм, който притежава множество чудни функции и възможности, без които не може да устои на заобикалящите го променливи фактори. Ние не живеем в стерилна обстановка и ежедневно сме атакувани от различни патогенни микроорганизми (вируси, бактерии), гъбички, насекоми и други. Те могат да причинят различни по степен страдания и болести на човека, а дори и смърт. Медицината прилага съвременни препарати за борба с тези причинители на инфекции. Но освен лечението съществува много по-добър начин за справяне с болестите. Това е нашата имунна система. Какво представлява тя?

Имунна система и тяло

Нашето тяло е така устроено, че да има адекватен и уникален отговор към инвазивните болестотворни и вредни организми. Имунната система отговаря за защитната реакция. Нейната цел е да възстанови нормалния баланс и функциониране на тялото. Тя изработва антитела, които участват в кръвния поток и откриват лошите инвазивни клетки. А след това ги обезоръжават. По този начин имунитетът намалява силата на патогенните организми в кръвта и те не могат да се развият до степен, в която протича едно клинично заболяване.

Поради тази причина много учени изтъкват факта, че е необходимо да подобрим работата и ефективността на нашата имунна система. Подобрим ли ги, не би следвало да се разболяваме често. А ако боледуваме, болестта би следвало да протече по-леко. Това все пак не означава, че няма да усещаме никакви симптоми. Трябва да споменем обаче и факта, че ако по време на настинка чувствате различни неприятни усещания, това се дължи на вашия имунен отговор на натрапника. По-опасно е, когато нахлуването на болестотворните организми не бъдат разпознати от защитата ни и се размножат в застрашителни размери в тялото. Тогава пораженията върху организма могат да бъдат много по-животозастрашаващи.

Може ли да подсилим действието на нашата имунна система?

Това може да бъде направено чрез подходяща диета, имуностимулатори, почивка, достатъчна употреба на чиста вода, чист въздух и слънчева светлина. Не на последно място са редовните физически упражнения, разходките и работата в градината. Стресът, който днес достига много високи нива, не може да бъде изолиран от ежедневието на никой човек. Той е също главен фактор за отключването на различни болести и потиска действието на имунния отговор на организма.

Как да подсилим имунитета си чрез диета?

Това е най-силният фактор, който можем да използваме за целта. Според много лекари има пряка връзка между храната и силата на имунния отговор. Ако желаете да подобрите действието на вашата имунна система, трябва да приемате непреработени храни, витамин С, чесън, пробиотици, храни, богати на витамин С и достатъчно антиоксиданти. Най-добрата храна за набавяне на витамин С са плодовете, богати на витамина. Такива са киви, пъпеш, броколи, портокали, шипки, лимони и много други. Липсата на рафинирана захар в плодовете прави достъпа до ценния витамин по-ефикасен, тъй като за разграждането й се използва голям ресурс от наличните в тялото витамини. Това прави плодовите сокове от търговската мрежа не толкова добър източник на витамин С.

За да се справим с действието на вредния стрес (или известен още като дистрес), са необходими антиоксиданти. Те имат свойството да ви предпазват от оксидативен стрес и така да подобрят действието на имунната защита. Антиоксидантите се намират в изобилие в рибеното масло (селенът), цветните плодове и зеленчуци (моркови, спанак) и в много хранителни добавки. Те притежават свойството да се свързват и неутрализират появилите се в организма свободни радикали - един от основните причинители на рак. Поради това се използват и за превенция на канцерогенните заболявания.  

Подсилена имунна система, представена като щит, отблъскващ вредните организми

Друг витамин, който и по време на пандемията от коронавирус бе поставен под светлината на прожекторите, е витамин D. Според лекарите той има свойството да увеличи съпротивителните сили на организма към вируси и инфекции. И така успоредно се повишава също устойчивостта на нашата имунна система. Усвояването на ценния витамин може да стане само с излагане на слънчева светлина за няколко минути дневно. Много медици препоръчват обаче и да се приема допълнително витамин D - от 1000 до 2000 IU на ден. Както всичко, свързано с нашето здраве, и това трябва да бъде умерено и да се внимава да не се стига до прекомерен прием.

Допълнителни фактори за подсилване на имунната система - начинът на живот

Употреба на чиста вода

Не можете да постигнете големи резултати, ако наблягате единствено върху храненето си. Употребата на чиста вода (не напитки) е съществен фактор за нормалното функциониране на клетките и мозъка. Човешкото тяло съдържа 70% вода и този факт достатъчно красноречиво говори за нуждата ни от ценната течност. Без вода животът е немислим.

Движение и упражнения

Много хора редовно се движат, въпреки желанието им да почиват пред екраните на телевизорите в домовете си. Те го правят, защото това поддържа живота им. Движението стимулира много процеси в организма. То е съществен фактор за балансираното функциониране на всички системи в тялото. Нуждаем се от ежедневни движения, разходки и упражнения, за да имаме добра и балансирана защита срещу болести.

Какво казва съвременната наука за прекаленото подсилване на нашата имунна система?

Съществува разбирането, че „силната“ имунна система не е най-доброто за нас. Целта ни не бива да е прекалено подсилена, а балансирана защита. Това разбиране се дължи и на откритията на имунния отговор срещу действието на Ковид-19 и испанският грип, който е върлувал преди около век. Силният имунен отговор може да доведе до необратими последици за нормалното функциониране на органите в човешкото тяло и да причини дори смърт. Това е установено при много случаи на Ковид по време на настоящата пандемия. Твърде силната защитна реакция може да причини толкова вреди, колкото и много слабата.

В края трябва да кажем, че човешката имунна система е много сложна и непозната материя дори и за съвременната наука. Има много непознати и тайни места в тази сфера на науката като начин на действие, алгоритми и логика на системата. Поради това не бива да разчитате само на засилването на нейното действие. Нужно е да взимате допълнителни предпазни мерки, спазвайки добра хигиена и дистанция при наличие на епидемична обстановка.

Още по темата