Обратно
2.9.2019

Колко струва подготовката на първокласник за първия учебен ден?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Първият учебен ден наближава и това е изключително важен ден както за децата, така и за родителите. Вашият малчуган най-накрая ще престъпи прага на първото си училище и ще поема по пътя на образованието! Това е вълнуващ момент за цялото семейство и е нормално всички да искат той да мине идеално. Колко обаче ще струва на семейния ви бюджет да подготвите своя първокласник за този ден? Има няколко неща, без които никой първолак не може.

Раница за първокласник

Естествено, всички малчугани искат най-готината раница, за да могат да се отличават от своите връстници. Момиченцата обикновено искат цветна раничка с любимата героиня от анимационен филм или пък с цветенца и диаманти. Момченцата пък ще са доволни ако върху нея е логото на любимия им футболен отбор, който те вече са избрали! Във всеки случай хубава и качествена раничка за първокласник струва от 30 лева (по-обикновена) до 70 лева (с украса, джобове, качество).

Несесер за първокласник

Къде обаче да държат младите ученици всичките свои моливи, химикалки, тънкописец, пергел, линии и прочие? Именно в несесера. Подобно на раничката, несесерът може да бъде украсен с любимите мотиви на детето. Често раниците вървят с подарък несесер в същия мотив. Има обикновени несесери, в които просто могат да се пъхат всички пособия, а има и по-сложни несесери със специални джобове. Може да откриете несесери на цени между 5 и 15 лева в зависимост от качеството им.

Моливи, химикалки и други подобни пособия

Като споменахме несесерите, не може да не споменем и принадлежностите, които ще се съхраняват в тях. Това се естествено цветните моливи, флумастерите, химикалките (поне две – основна и резервна), линиите за чертане, пергел, маркер, тънкописец. Изборът на моливи и флумастери е относително лесен, като трябва да обърнете внимание най-вече на качеството. Същото се отнася и за пергелите, маркерите и линиите. Що се отнася до химикалките обаче, тук отново трябва да се вземат под внимание предпочитанията на малчугана. Много химикалки са специални – с различни картинки, функции, форма и т.н. Сумата за всички тези неща за вашия първокласник е около 30-40 лева, като може да стигне и повече в зависимост от качеството на принадлежностите.

Дрехи и обувки за първокласник

Естествено, вашият първокласник трябва да е примерен и спретнат на своя първи учебен ден. За момченцата може да изберете ризки и панталонки, а момиченцата могат се облекат в рокличка или ризка и поличка. Естествено, вариантите далеч не се изчерпват с това, още повече, че вашето дете също ще има своите предпочитания. Като цяло изборът на дрехи ще ви излезе около 100 лева, но може да скочи или спадне с около 50 лева, ако наблегнете или пък спестите от качеството.

Учебници за първокласник

Накъде без учебниците? Читанка, буквар, математика, околен свят, технологии и предприемачество, музика – това са основните предмети за първи клас, като малчуганите могат да изберат допълнително информационни технологии или майчин език. След бърза справка ще установите, че всеки учебник за първокласник струва средно 10 лева в зависимост от издателството. Не сме взели предвид обаче и всички възможни помагала и учебни тетрадки, речници и т.н. Учебниците по основните предмети трябва да ви излязат около 100 лева, а с допълнителните пособия сумата ще стане около 150 лева.

Тетрадки

Освен учебниците, всеки първокласник трябва да има тетрадки, където да си записва уроците и домашните. За всеки предмет ще трябва да му подготвите поне две тетрадки, като тетрадките са различни типове – с квадратчета или с редове. За шест предмета на ученика ще му трябва поне шест тетрадки, като в зависимост от качеството и размера на тетрадката, сумата за нея може да е между 1,50 лева до 5 лева и нагоре. Да предположим, че се спрете на тетрадки от 2 лева – това означава общо 24 лева.

Баща носи на рамене своето момиче първокласник, избирайки му принадлежности за училище

Предмети за творчество

Изключително важна част от обучението на малкия първокласник ще бъде творчеството. Вече споменахме моливите и флумастерите, но освен тях на детето ще му трябват пластилин с дъска за пластилин, скицник, пастели, цветни боички (водни и акварел, заедно с различните видове четки) и гланцово блокче. Те ще помогнат на малкия да развие творческите си умения, а дори може да открие таланта си! Цените също варират според качеството, затова ако вземем средните стойности, цената, която ще заплатите за тях, възлиза на около 50-60 лева.

Кутия за хранене

Може да пращате детето си със свои пари за обяд, но може и да му приготвяте обяда у дома. Кутията за хранене не би трябва да ви струва повече от 5 лева.

Портмоне

И все пак вашият първокласник ще ходи на училище с някакви пари. Има много варианти за хубави и качествени портмонета за учениците, като мотивите са подобни на тези при несесерите и раниците. Раницата също може да включва в комплекта си и портмоне. Едно добре портмоне струва около 10 лева.

Допълнителни пособия

Тук включваме всички малки неща, които улесняват обучението на първокласника, а рано или късно ще станат необходимост. Това са всички гумички (за химикалка и молив), острилки, коректор, ножица и лепило. Те са неделима част от неговия „арсенал“ и за щастие има достатъчно достъпни варианти. Общата сума не би трябвало да надхвърли 10 лева.

И накрая – смартфон?

Да, реалността на 21-ви век диктува използването на смартфон дори от най-малките членове на обществото. Все повече родители купуват смартфони за децата си и сега децата са наясно как те работят още от най-ранна възраст. Трудно може да се оцени влиянието им върху децата, но едно нещо е факт – когато вашето дете види смартфона у друго дете, то също ще поиска такъв. Телефон среден клас ще ви излезе между 400 лева и 600 лева. Сами преценете, как точно искате да представите джаджата на детето и каква точно да бъде тя. Едно е сигурно – рано или късно ще трябва да му я купите.


Още по темата