Обратно
12.12.2021

Как да управляваме парите си умно?

Автор:

Не се нуждаете от по-високоплатена работа или неочаквана помощ от роднина, за да подобрите личните си финанси. За много хора доброто управление на парите се свежда до това да правят всичко необходимо, за да намалят разходите си, да подобрят способността си да инвестират и спестяват и да постигнат финансови цели, които някога са изглеждали невъзможни. Дори ако чувствате, че финансите ви са заседнали и не виждате изход от ситуацията, има редица стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите положението си. Ето няколко такива, с които да можем да управляваме парите си по-лесно:

1. На първо място, когато искаме да управляваме парите си, е да си създадем лична банкова сметка

Правилната банкова сметка е от решаващо значение за нашия финансов успех. Подобна е и ситуацията с правилното управление на личния ни автомобил - необходими са ни правилните части. Пазарът предлага различни видове сметки като например разплащателна, спестовна и инвестиционна. Те са градивните елементи на финансовия ни успех. Важно е да получим както разплащателна, така и спестовна сметка, за да можем лесно да отделяме паричните си разходи от дългосрочните спестявания. Ако изберем просто да влагаме спестяванията си в разплащателната си сметка, можем твърде лесно случайно да похарчим спечелените с труд спестявания.

2. За да управляваме парите си умно, трябва да си създадем месечен бюджет

Трябва да направим съпоставка между месечните си навици за харчене и месечното си възнаграждение, за да зададем бюджет, към който сме уверени, че можем да се придържаме. Тук идеята не е да си налагаме строг и драстичен бюджет, като например никога да не ядем навън, въпреки че в момента поръчваме храна пет пъти в седмицата. Трябва да си създадем бюджет, който отговаря на нашия начин на живот и навици за харчене.

Бюджетът трябва да се превърне в начин за насърчаване на по-добри навици като по-честото готвене у дома например. Но в същото време трябва да бъдем реалисти за възможността за придържане към този бюджет. Това е единственият начин, по който този метод за управление на финансите ще работи.

3. Плащането на сметки редовно и без закъснения е основополагащо, ако искаме да управляваме парите си разумно

Плащането на сметките навреме е лесен начин да управляваме разумно парите си, като същевременно носи отлични предимства. Така успяваме да избегнем такси за закъснели плащания и се дава приоритет на основните ни разходи. Щом става дума за кредити например, когато сме коректни и извършваме плащанията навреме, това може да се отрази положително на кредитния ни рейтинг и да подобри лихвите ни.

4. Нужно е да сверяваме финансите си всеки ден

Не можем да постигнем напредък, без да знаем къде се намираме в момента и съответно откъде да започнем своето спестяване. Трябва да отделяме всеки ден по пет минути, за да проверяваме бюджета си. Прекаляваме ли с разходите? Можем ли да спестим от някой редовен харч? Намираме ли се на правия път на управление на парите си? Важно е да знаем, защото тогава можем да направим корекции, когато е необходимо.

Може би за доста хора звучи досадно да проверяват финансовото си състояние всеки ден, но това не е задължително да отнеме много време. На пазара има безброй безплатни приложения за управление на разходите за телефон. А може просто да се използват електронни таблици, за да се определи бързо как се справяме финансово и дали продължаваме да управляваме парите си разумно, след което да се върнем към ежедневието си.

5. Трябва да си поставим ясни финансови цели, които да гоним

Ако се отнасяме наистина сериозно към парите си, тогава поставянето на цели е един от най-важните съвети за управление на финансите, който можем да използваме.

За да управляваме умно парите си, трябва да сме постоянни в действията си

Създаването на финансови цели ще ни помогне да останем съсредоточени и мотивирани в достигането на позицията, в която искаме да се намираме финансово. Тази стъпка няма грешен отговор, но въпреки това ще трябва да отделим малко време, за да помислим за финансовите си планове и цели и какво е нужно, за да ги постигнем. След като имаме представа как парите ще играят роля в живота ни, е нужно да си зададем ясни и конкретни цели за финансите си.

6. Важно е да погасим всички свои дългове

Стратегическият подход към погасяването на дълговете ни ще ни помогне да достигнем по-бързо финансова независимост. Нашият съвет е най-напред да се справим с този наш дълг, който отнема най-голяма част от спестяванията ни - кредита с най-високите лихви. След това трябва да си проправим път надолу през всеки дълг с по-ниска лихва, докато не бъде изплатен и последният такъв. За съжаление, няма как да сме финансово независими и да правим големи планове за финансовото си бъдеще, преди да изплатим всичките си задължения към банките. Дори и да започнем да спестяваме от покупки, в случай че тези пари биват харчени впоследствие за лихви по кредити, то тогава финансовите ни цели трудно ще бъдат постигнати.

7. Винаги трябва да планираме неочаквани разходи

Планирането на неочаквани разходи е най-добрият начин да управляваме парите си. За съжаление, понякога животът ни поднася всякакви непредвидени ситуации, които биха нарушили сериозно бюджета ни. Често тези спешни разходи могат да са придружени от неприятни събития като приемане в болница или загуба на работа. Никога не знаем кога в живота ни ще се появи извънредна ситуация, но можем да се подготвим за такава. Трябва да превърнем сметката си за спешни разходи в наш приоритет и да не забравяме да внасяме определена сума всеки месец. Много експерти препоръчват да имаме спестена сума, която би покрила между 3 и 6 месеца разходи.

8. Важно е да бъдем постоянни и да не се обезкуражаваме, когато управляваме парите си

Въпреки добрите си намерения много хора не успяват да покажат постоянство и да се придържат за дълго към спазването на ограничение при управлението на парите си.

Придържането към твърде ограничен бюджет може да бъде задушаващо. Инвестиционните термини могат да бъдат объркващи. Но това не трябва да ви обезкуражава. Трябва да сте наясно, че ако нещо се случи, не сте попаднали във финансовото положение, в което се намирате, за една нощ, няма и да излезете от него за една нощ. Дайте си време да се учите и израствате. С упорита работа и всеотдайност можете да управлявате парите си уверено. Дори това да ви се струва като твърде много време и усилия, повярвайте ни, ще бъдете благодарни на себе си, че сте го направили.

Още по темата