Обратно
2.1.2022

Как да си създадете смарт дом?

Автор:

Живеем в ерата на компютърните нововъведения и смарт иновациите. Телефоните, телевизорите, битовата техника и автомобилите не са това, което бяха преди няколко години. Във всички технологии са внедрени автоматизирани и умни процеси, алгоритми и системи, които правят живота ни все по-лесен, удобен и без нуждата от човешка намеса. Въпреки че за много хора идеята за смарт дом изглежда прекалено иновативна и сложна трансформация, все повече млади хора се престрашават да я изпробват и това води до коренна промяна в начина им на живот.

В интелигентните домове много системи като отопление, осветление, видеонаблюдение и прочие могат да се контролират от дистанция с устни команди от различни приложения, гласови асистенти, мрежови контролери и други. Технологията смарт дом всъщност представлява автоматизиране на домакинските дейности. Действието на системите в дома може да бъде под смарт ръководство, ако потребителите закупят специални смарт уреди, предназначени за целта. Те трябва да позволяват да бъдат свързани към интернет мрежата и да получават команди чрез специален алгоритъм.

Как възниква интелигентният или т.нар. смарт дом (умен дом)?

Идеята за автоматизиране на процесите в домакинството възниква още през миналия век, а рационализирането на технологиите и напредъкът на информационните технологии са катализатор на всичко това. Първите пионери са семейство Жетсонс, които ползват преобразувател на 120 kHz радиочестота в дигитални кодови команди към инсталацията в дома си. Така наречената автоматизация за дома “Х10” става първата смарт къща още през далечната 1975 г.

По онова време те са можели да автоматизират някои процеси в електрическата верига поради наличието на автоматични ключове във веригата, но днес съществуват много повече смарт уреди, които могат да получават цифрови команди посредством WiFi връзка с интернет. Дори не са ви необходими кабели, с които да свържете уредите си към определена мрежа.

Технологии, необходими за създаването на смарт дом

Много от уредите, които смарт домът има в своя арсенал, са смарт уреди, които струват по-скъпо от обикновените. Възможно е обаче и да конфигурирате не толкова скъпа система за дома си, като най-важните и необходими устройства са свързани с разпространението на информационния поток команди, а именно:

• Рутер – основа за изграждането на смарт дом

Да започнем от самото начало. За изграждането на интелигентен дом са необходими някои устройства, като основното сред тях е достъпът до интернет чрез  качествен рутер. С негова помощ можете да разпръсквате сигнала до всяка точка на жилището си и интерактивните уреди ще приемат командите на системата. Съвременните рутери са двулентови и поддържат честоти от 2,4 GHz и 5 GHz, но дори и по-стар модел ще може да ви осигури коректна работа за почти всички смарт уреди.

• Гласов асистент

Всеки от големите брандове в интернет индустрията има свой гласов асистент, пуснат на пазара. Алекса (от Amazon) е може би най-предпочитаният сред тях. Има още четири вида, но е важно да се уверите, че на смарт уредите ви пише, че работят с Алекса или Google. Трябва да подчертаем, че гласовите асистенти не са задължителен елемент във вашия смарт дом, но са улеснение, което много хора предпочитат да ползват.

• Смарт уреди

В редовете по-долу ще изброим редица от възможните уреди, които можете да внедрените във вашия интелигентен дом. Много технологии вече притежават програмируеми управляеми модули, така че няма да се налага винаги да търсите специална техника.

Кои компоненти и уреди могат да се управляват чрез технологиите, предоставяни от един смарт дом?

Елементите, които можете да управлявате автоматично с гласови команди или от вашите електронни устройства, са много. Тяхното натрупване и синхронизиране с вашите персонални нужди и предпочитания ще направи дома ви като голям жив организъм, който работи, осветява, отоплява, охлажда, прибира и куп други неща. Тук ще изброим някои от тях:

• Метеорологична станция на покрива на къщата

Тази станция предоставя данни до част от смарт уредите в дома ви, които отговарят за поддържането на оптималната температура в помещенията.

Настройване на температура и влажност в смарт дом

• Смарт ключове, фасонки, крушки

Ключовете от този вид приемат команди и могат да бъдат програмирани по различни схеми - например на седмична програма чрез вградените модули за управление.

• Отключване на входната врата с пръстови отпечатъци

• Инсталирани датчици за дим и висока температура

• Управляеми електрически щори и осветление

Електрически ключ с добавен модул за управление кара щорите ви да се спускат и вдигат само по гласова команда или по предварително програмирана схема за цялата седмица. Осветлението също може да бъде настроено за определена часова рамка, без да хабите излишно електричество през деня.

• Управляем кран за главния водопровод

С тази джаджа в един смарт дом можете да затваряте и отваряте главния кран за водата в жилището си от другия край на света по телефона. А това е начин да спасите от наводнение имуществото си и това на съседите под вас. С този кран можете да предпазите и тръбите си от замръзване и евентуално спукване през студените месеци. Някои смарт системи предпазват и от токови удари, като изключват електричеството при поява на високо напрежение от електроразпределителните дружества към дома ви.

• Термопомпа за вашето подово отопление

Някои хора предпочитат да управляват всяка тръба поотделно, с цел да намалят разходите си за електроенергия. Топлата вода може да се пусне сутрин и то не е задължително да е по всяка от тръбите. Така се избягват загуби. Преди да се къпят, потребителите могат да пуснат необходимите тръби чрез бутони за управление или смартфон приложение.

Управлението на помпи и тръби може да се използва и за напояване на вашите тревни площи, градини или цветя в дома. Това ще ви спести много усилия и загуби на любими растения, когато заминете на почивка далеч от дома си.

• Сензори за алармена система, за движение и видеонаблюдение

Сензорите пускат автоматично алармена система или подават сигнал до службите за охрана на недвижимото имущество. Смарт видеонаблюдението ви дава видео картина на дома ви през цялото време, в което отсъствате от него. Смарт сензорите за движение могат да различават движението на вашата котка от това на децата ви, както и движението на подозрителни личности.

• Климатично обзавеждане, аудио-видео уредба и много други смарт уреди

Плюсове и минуси на един смарт дом

Плюсовете на интелигентния дом се виждат от пръв поглед. Няма да вършите толкова много действия и да се ангажирате с рутинните ежедневни задачи. Стилната съвременна техника ще ви направи човек с различна визия и статус в обществото. Чрез автоматизирането на много процеси ще пестите и доста електроенергия.

Всичко това си има своята цена и тя е повече разходи за уредите, по-висока стойност за поддръжката на техниката. Не на последно място е преминаване към по-голямо обездвижване и бездействие, което има негативни последици върху здравето. Друг въпрос, който безпокои много от собствениците на смарт домове, е проникването на хакери до данните на техните умни устройства. Така те биха могли да обезвредят алармата, да загасят осветлението и да направят други доста по-сериозни щети.

Още по темата