Обратно
26.11.2019

Как да се справим с високата сметка за парно?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Безспорно една от най-стряскащите сметки, които плащаме, е сметката за парно. Тя идва изневиделица и често е по-висока от всички останалите сметки. Много от нас имат чувството, че сметката за парно просто дебне и чака да ни нападне, когато имаме най-малко ресурси за справяне с нея. Много хора подават жалби за надписана сметка. Какво може да направим, за да избегнем финансови затруднения и да се справим с този „злодей“? Вариантите ви са няколко, като започнем от пестене и стигнем до обмислянето на по-решителни варианти, особено ако имате спешна нужда от пари.

Спирайте парното, когато ви няма

Идва месец декември и онези от вас, които ползват парно, вече са принудени да го включат. Парното е ефективен начин за отопление, тук спор няма. Проблемът е в енергийната ефективност – как да избегнем финансови затруднения, без да прибягваме към строги ограничения и без да мръзнем през зимата? Един лесен и очевиден начин е да спирате парното, докато не сте вкъщи. Това е и много добър способ за пестене. Няма нужда да топлите жилището, ако сте на работа, например. Осем часа от деня ви преминават на работа, затова се опитайте да въведете тези ограничения, когато можете.

Ползвайте парно само там, където трябва

Друг подход към ползването на парно с цел енергийна ефективност и оптимално използване на тръбите е да включвате топлото само в тези стаи, в които има крайна нужда от него. Обикновено има поне една стая, в която има тръби и радиатор, но няма нужда те да бъдат пускани. Със сигурност така чувствително ще намалите сметката си. Пестенето чрез този подход ще бъде ясно, когато получите сметката си.

Други методи за отопление?

Защо изобщо трябва да ползвате парно? Да, то е начин за бързо и ефективно отопление, но защо не се замислите за други източници на топлина? Вместо да прибягвате до ограничения, енергийна ефективност може да означава и ползването на електроуреди за отопление. Така ще пестите, без да усещате голяма разлика в температурата. Има предостатъчно варианти за икономични печки на пазара, така че отделете някой друг ден, за да се запознаете с тях. Няма нищо лошо и в това да комбинирате парно и икономични електроуреди. Така пестенето ви е в кърпа вързано.

Надписана сметка за парно

Много хора подават жалби за надписана сметка. Вероятно немалка част от тези жалби са предизвикани не от реално надписана сметка, а по-скоро от емоционална реакция на получената сметка за парно. Разбираемо е. Това обаче не означава, че не е възможно да говорим за истинска злоупотреба. Ако имате основателни съмнения за надписана сметка, няма нищо лошо в това да потърсите правата си.

Кредит за плащане на сметка за парно?

Определено сметката за парно може да достигне плашещи размери и да ни създаде големи финансови проблеми. Ако се натрупат няколко сметки, то ние имаме спешна нужда от финансови средства, за да ги изчистим. А спешна нужда често означава кредит. Има хора, чиито сметки за парно не са плащани от години и тук говорим за хиляди левове неплатени сметки. Какво може да се направи в такъв случай? Вместо да жертват съвестта си и да бягат от отговорност, задлъжнелите могат да изтеглят банков кредит, с който да погасят сметките и да започнат относително на чисто (като изключим новия кредит). По 50 лева плащане на месец все пак звучи по-добре от 5000 лева неплатени сметки.

Онлайн бърз кредит

Ако имате само една или две неплатени сметки, но все пак не ви се прибягва до ограничения, нямате спестени пари и имате спешна нужда от пари на заем, то може да помислите за онлайн бърз кредит. С такъв кредит спокойно ще си платите сметката. Няма смисъл да прибягвате до банков кредит за 400-500 лева, защото губенето на време на практика не си струва, след като нуждата може да бъде посрещната много бързо с един онлайн кредит. Ще заявите кредита и ще го получите за десетина минути, а след това ще си платите парното. Освен това ако се възползвате от промоционална оферта за първи безлихвен кредит, ще трябва да върнете на фирмата точно толкова, колкото сте изтеглили.

Не подценявайте парното

Много хора, особено ако тепърва ще използват парно, могат и да подценят финансовите затруднения, които могат да си навлекат заради една сметка за парно. По-добре да бъдете готови за зимните месеци, като спестявате преди това и планирате разходите си за отопление умно, отколкото да съжалявате и да се налага да решавате проблема в реално време. Има много начини да предотвратите по-неприятни ситуации. Сред тях са добре обмислената енергийна ефективност, която ще предотврати набъбването на сметката до страшни размери. Освен това може да помислите, кога и как да ползвате парното, как може да го замените с други уреди и начини за отопление.

Ако нищо не ви помогне и все пак ви се наложи да платите голяма сметка, сигурно ще помислите върху варианта за теглене на кредит. Както стана ясно, ако дължимата сума не е огромна, много по-смислено да изтеглите бърз кредит, който да ви реши проблема, без да носи със себе си бумащина, такси, лихви и изгубено време. Ако пък сте затънали в предишни сметки, той най-вероятно ще трябва да изтеглите по-голям банков кредит, защото е много по-добре да го направите навреме, отколкото с години да влачите едни сметки, които никак няма да ви помогнат във финансов и личен план. Напротив, те ще ви тежат и няма да ви позволяват да започнете на чисто и да пестите. Освен това ще ви натоварят психически, а спокойна съвест и адекватна психика са основата за придвижване във всяко едно отношение, не само финансово.

Още по темата