Обратно
19.6.2018

Онлайн професии, които можем да работим от вкъщи

Автор:
Kaloyan Stoyanov

В днешно време нараства броят на хората, които се насочват към работата от вкъщи. Дори да работите на постоянно работно място, онлайн пространството предлага огромно разнообразие от опции, които да ви послужат като вариант за допълнителен доход. Много млади хора избират да се реализират именно по този начин. Разбира се, подобна дейност има както плюсове, така и минуси. Положителните черти при практикуването на онлайн професии определено започват с това, че не пътувате до работното място. Това ви спестява времето, задръстванията, промените в климатичната обстановка, сами си определяте работното време. Един от най-големите минуси определено е липсата на контакти с хора на живо. Това е така, тъй като упражнявайки професията по този начин, общувате предимно чрез компютъра си. Задължително изискване за работата онлайн е надеждната връзка с интернет, за да осъществявате контакти и да упражнявате работата си.

Какво представлява работата онлайн?

Много от съвременните професии са такива, че могат да бъдат упражнявани от дома. Онлайн работата има едно много сериозно изискване – да сте постоянни и да поддържате високо ниво и отлично качество при представянето си. Ако сте например преводач, добре е да поддържате отношения с няколко различни клиента. Така освен че диференцирате приходите си, намалява вариантът да останете без работа.

Хората, работещи на свободна практика и упражняващи онлайн професии, известни още с по-популярното понятие „фрийлансъри“, практически не се трудят само за един клиент и нямат един работодател. Те изпълняват проекти, възложени от различни контрагенти с различна продължителност. Разбира се, можете да работите и на трудов договор към някоя компания, но да не посещавате нейния офис, а да се трудите от собствения си дом. Ако искате да сте напълно легални по отношение на доходите си, може да проверите какви са условията за регистриране и работа като самоосигуряващо се лице.

Какви онлайн професии можем да работим от вкъщи?

Има огромен избор от възможности за работа от вкъщи и упражняване на онлайн професии. Разбира се, задължително е да сте подготвени да вършите различни дейности и да избягвате разсейването. Ако искате да полагате грижи за децата си, без това се отразява негативно на приходите ви, вижте някои от най-популярните опции за онлайн работа от вкъщи. Заплащането зависи винаги от това какво сами си договорите, за колко клиента работите и върху какви проекти. Тук роля играе и спецификата на заниманието на съответните онлайн професии – дали работите на час или на база цялостен проект.

  • Виртуален асистент

Задълженията са основно да помагате за организирането на текущите задачи във фирмата. Може да включват отговаряне на електронни съобщения, поддръжка на архив, обработка на поръчки, актуализация на цени, организиране на график за срещи – всякакви различни неща, които по принцип правят офис асистентите, но от дома.

  • Препродаване на стоки

Същото е като да качвате стоки в сайтовете за обяви, но те не са ваша собственост, а нечия друга. Получавате комисионна от всяка продажба, като сумата зависи от това какво сте договорили с продавача. Задължително условие за тези онлайн професии е да сте много добри търговци и да работите добре с големите чужди платформи.

  • Кол център

Много от чуждите компании, а вече някои от българските, използват дистанционни кол центрове, които предават нататък по веригата оплаквания или поръчки на стоки и услуги. Оборудването обикновено се предоставя от компанията, а вие работите именно като кол център агент. Плюс към заплащането тук е ако знаете чужди езици и се справяте в устната комуникация на тях. Задължително условие е да имате тихо и спокойно място за работа и приятна дикция. Заплащането обикновено е на час и/или след определен период изработени часове или пък всеки месец. Реално отново зависи какво сте си договорили.

  • Преводач

Преводачеството е истинска класическа форма на дистанционна работа, която можете да вършите само с помощта на знанията си по дадения език, който владеете. Има няколко различни платформи, които всички преводачи знаят и в които можете да работите. Другият вариант, за който обаче е задължително да имате сертификати за владеене на езика, са преводаческите агенции.

В момента в България се търсят хора както с популярните езици, така и с редките такива – например нидерландски, финландски, шведски и т.н. Дори да нямате диплома по даден език, която да удостоверява знанията ви за определено ниво, можете да потърсите клиенти в по-широко достъпните сайтове за фрийлансъри. Заплащането е много високо за редките езици и не особено привлекателно за масовите. Въпреки това е отлична възможност да практикувате езика и да разширявате познанията си по него. Много хора работят именно такъв тип онлайн професии.

  • Автор на съдържание

Фирмите често не разполагат с персонал, който конкретно да създава съдържание за уеб сайтовете. Така че те възлагат работата на хора на свободна практика. Може да се налага да пишете всичко – от описания на продукти, през статии за блог, материали за социалните мрежи, текстове за продуктови категории и т.н. Някои компании адмирират преводите от чужди езици, защото по някои теми материалите на български почти липсват. Задължително е обаче да имате познания в дадената област и да представяте не неразбираеми приказки, а смислено съдържание, което да бъде добро не само за търсачките, но и полезно за потребителите.

Ако разбирате от финанси, инвестиции, счетоводство, дори козметика може да намерите добри оферти както от български, така и от чужди клиенти. Заплащането за тези онлайн професии обикновено е според договореното. Все пак трябва да следите и какви са средните нива в бранша, за да не се подцените или обратното – надцените.

  • Онлайн преподавател

Ако знаете перфектно език или имате задълбочени познания в дадена област – например фотография, счетоводство, програмиране – можете да си намерите работа като онлайн преподавател. Онлайн преподаването е много удобно и нелошо откъм заплащане занимание. Може да се упражнява и паралелно с например преводаческа дейност. Тук се изисква да удостоверите нивото на знанията си със съответните документи.

  • Програмист

Ако разбирате от скриптове и ви се отдава писането на кодове като програмист, можете да упражнявате професията, работейки за себе си. За да имате повече шанс да спечелите клиенти, които да ползват услугите ви, е абсолютно задължително да можете да представите добро портфолио и доволни клиенти. Добре е, когато те ви препоръчат на други и ви помогат да намерите още контрагенти. Работейки сами за себе си, можете да определяте цените и да пресмятате какви приходи бихте желали самите вие да получите. Разбира се, това е без да стоите твърде далеч от средните цени в бранша.

Плюсът тук, както и при другите онлайн професии е, че след определено време няма да се налага вие да търсите клиентите, те сами ще ви търсят. Можете, разбира се, да предлагате и комплексна услуга – например разработка и поддръжка на сайтове. Все повече хора от ИТ сектора се насочват към работата за чужди компании. Така те успяват и да работят от дома си и същевременно да си докарват добри приходи. Заплащането в тази сфера е на час или на база завършен проект – отново според договорката.

Още по темата