Обратно
11.4.2020

Идеи за малък и среден бизнес

Автор:
Vivus.bg

Ако планирате да започнете собствен бизнес, но не знаете към коя индустрия да се насочите, за да си подсигурите добър старт и разрастване, вероятно тази статия ще ви е от полза. В интернет има много идеи за малък и среден бизнес, много от които не са приложими за България. Ето защо тук ще разгледаме такива, които ще ви дадат възможност действително да развиете бизнес план, да създадете постоянна клиентела и да разчитате на постоянен поток от приходи.

Какви фактори са от значение, когато избирате вашата идея за малък и среден бизнес?

Преди да се насочете към нещо определено, трябва да вземете предвид следните факти, които могат да са ви полезни, преди да изтеглите бизнес кредит, за да развиете своята бизнес идея.

Нужда от основни потребности – добър довод за развиване на малък и среден бизнес

Нуждата от такива стоки като храна, облекло и обувки винаги ще съществува. Предвид съвременния начин на живот и многобройните хронични и заразни болести, лекарства и хранителните добавки също са сред стоките от първа необходимост. Дамите всякога искат да изглеждат привлекателно, така че козметичните продукти също представляват добра инвестиция. Малък и среден бизнес може да бъде реализиран на база на тези примери.

Нужда от допълнителни удобства

Апартаментите и колите постоянно се нуждаят от почистване и ремонт, електротехниката с времето се разваля, така че почистващите фирми, фирмите по поддръжка и ремонт, както и сервизите също няма да останат без работа.

Хората отделят време всяка година да отидат на почивка. Така че стартирането на фирма в развлекателния бизнес или в туристическия бранш също е добра идея.  Родителите купуват продукти за децата си – от самото раждане на бебето до неговата зрялост. Увеличават се и хората, които гледат домашни любимци, за които са необходими специални продукти. Всичко това са идеи, които съпътстват живота на човека и ако инвестирате разумно в, няма как да фалирате.

Идеи за малък и среден бизнес

Тук ще ви предложим 6 конкретни идеи за малък и среден бизнес, които ще ви помогнат да разработите вашия собствен бизнес план.

Идея №1: Отваряне на сервиз за ремонт и поддръжка на автомобили

Тъй като в България броят на автомобилите непрекъснато нараства, ако отворите такъв сервиз, със сигурност ще имате достатъчно работа, тъй като тези превозни средства се нуждаят от постоянна поддръжка и ремонт. Към вашия сервиз бихте могли дори да отворите автомивка, за да разширите услугите, които предлагате.

Идея №2: Фирма за ремонт на апартаменти

Това е друга широка сфера, към която бихте могли да се насочите за осъществяване на малък и среден бизнес. Тя включва най-различни услуги по поддръжката и ремонта на апартаменти или офис помещения. Такава фирма би могла да предлага монтиране на окачени тавани, шпакловане на стени, саниране, поставяне на топлоизолация, ремонт на подове, ел. услуги, водоснабдяване, монтаж на врати и дограма, поставяне на плочки в баните и тоалетните и много други. Повечето потребители търсят една фирма, която да поеме целия спектър от ремонтни услуги в дома им, затова колкото повече услуги извършвате, толкова повече ще се разраства вашия бизнес.

Идея №3: Фирма за организиране на тържества и празници

Ако предпочитате да се насочите към развлекателната сфера, бихте могли да предлагате услуги по организирането и провеждането на сватби, шоу програми, празници, рождени дни, корпоративни събития, юбилеи и други.

Друга идея за малък и среден бизнес в развлекателната сфера представлява инвестирането в билярд, боулинг, пейнтбол, театри, детски забавления и дори във водни атракции. Възможностите тук са наистина многобройни.

Идея №4: Салон за красота и здраве

Отварянето на салон за красота, фризьорски салон, спа център, студио за масажи или дори фитнес зала са услуги, отнасящи се до сферата на красотата и здравето. Тъй като всеки би искал да бъде привлекателен и здрав, особено в по-млада възраст, стартирането на такъв малък бизнес означава да се насочите към по-младото поколение – от 18 до 40-годишна възраст. Например бихте могли да отворите собствено студио за красота. В него можете да предлагате педикюр, маникюр, епилации, фризьорски услуги, за да подготвяте момичетата за тяхната сватба или за абитуриентската вечер, или без нужда от повод. Фитнес залите също са посещавани през цялата година от хора, които се борят със затлъстяването вследствие на болест или на заседнал начин на живот.

Идея №5: Туристическа фирма

Говорейки за малък и среден бизнес, можете да отворите своя фирма за организиране на екскурзии на местно ниво, на национално ниво или дори в чужбина. Тъй като България е предпочитана дестинация за туризъм, бихте могли да се концентрирате само върху екскурзиите в България, като превозвате туристите до забележителности, представяте им ценна информация за древната история и култура, свързана с тези места и ги включвате в интересни дейности като разглеждането на антични тракийски гробници, дегустация на различни сортове български вина, наблюдаване процеса на дестилация на розовото етерично масло и други.

Друга идея, свързана с туризма, е отварянето на фирма за автомобили под наем.

Идея №6: Фирма, свързана със сферата на образованието

Ако предпочитате да се насочите към сферата на образованието, то и тук има десетки възможности за започването на нов малък и среден бизнес.

Можете да давате индивидуални или групови уроци по различни предмети в подготовката за кандидатстудентски изпити и матури. Бихте могли да създадете център за изучаване на български език за чужденци. Можете да откриете психологичен кабинет за справяне със стрес и психологични травми или да отворите логопедичен кабинет за деца с проблеми в говора. Интернет ви дава възможността да преподавате и да водите обучения онлайн.

Как да изберете къде да се насочите?

Възпозвайте се, че сте специалист

За да има успех вашата дейност, се насочете в такава сфера, в която сте специалист. Ако вече имате изградено име като майстор, естествена стъпка би била да откриете фирма за ремонт и поддръжка на домове. Ако започвате малък и среден бизнес, в който тепърва навлизате и не знаете почти нищо за тази сфера на дейност, вероятността от провал е много по-голяма. Причината е, че вашите конкуренти вероятно ще имат голяма преднина със своя опит и знания.

Използвайте хобито си

Ако все още се чудите какво точно да изберете, можете също да погледнете и своето хоби – каква сфера на дейност ви е любима и я вършите с удоволствие в свободното си време. Един пример за такъв бизнес е отварянето на къща за пеперуди. В този пример собственикът започнал да колекционира различни видове екзотични пеперуди, за да впечатли своите дъщери. Сега неговата къща за пеперуди е известна и се е превърнала в собствен бизнес, който му носи доходи.

Финансиране

Естествено, за развитието на малък и среден бизнес ви е необходима и инвестиция. Има вариант, в който сте спестили пари и те са достатъчни за финансирането на проекта и развитието на идеята ви. Има и вариант, в който се нуждаете от средства. При него е възможно изтеглянето на бизнес кредит, кредитна линия или пък кандидатстване за финансови субсидии по различни програми за млади предприемачи.

Още по темата