Обратно
5.8.2018

Как да си организираме лятната почивка на морето, без да харчим много?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Организирането на лятната почивка на морето със сигурност е нещо, което ангажира вниманието на семейството. Избор на хотел, съгласуване на отпуските, когато повече работещи хора ще пътуват заедно, организиране на транспорт и не на последно място – планиране на необходимите средства за ваканцията – всичко това трябва да бъде съобразено. Бюджетът за семейната лятна ваканция е особено важен. Все пак повечето хора не са в състояние да платят голяма сума и да подготвят джобни пари за кратко време. Има множество възможности за планиране на лятната ваканция на морето, без да се налага заплащането на големи суми. Ето няколко идеи за това как да планираме лятната почивка на морето, без да харчим твърде много.

Ранно записване за почивка на морето

Определено един от начините за организиране на по-евтина почивка на морето е ранното записване за избраната дестинация и предварителното резервиране на харесания хотел. Много от местата за настаняване предлагат промоционални пакети за настаняване, които намаляват цената, ако се направи ранна резервация. Това обаче е свързано с повече планиране. Свързано е и с много ранно решение кога и къде точно ще се пътува. Немалко от промо цените са валидни, ако резервирате например през пролетта или в началото на летния сезон.

Малък недостатък на така организирана почивка на морето е вероятността да се наложи плащане на дадена част от сумата доста по-рано от дните на престой. За хотелиерите това е възможност да си осигурят предварителна яснота за заетостта в различните етапи на сезона. А за клиентите е опция да спестят пари от резервацията преди старта на сезона. Още едни малък недостатък в ранната резервация са форсмажорните обстоятелства, които биха могли да възникнат, докато дойде време за ваканцията. Ако процедирате по този начин и избирате ранна резервация, задължително се информирайте за неустойките, които се дължат, ако по някаква причина се наложи да се отмени пътуването.

Предварителна покупка на билети

В пика на сезона много от транспортните фирми пускат допълнителни автобуси по най-натоварените линии – тези към морето. Единият вариант пътуването до Българското Черноморие да ви излезе по-евтино е да си купите билетите предварително – например две седмици по-рано. Друг вариант е закупуването на двупосочен билет. Това гарантира сигурно наличие на места за дадения ден и час. Гарантира и спокойствие, че няма да липсва възможност за придвижване, ако решите да търсите превоз за своята почивка на морето в последния момент.

Тук е редно да споменем и опциите за споделено пътуване. Ако намерите познати или приятели, които да пътуват в същата посока, е много лесно да се присъедините. Разбира се, нужно е те да имат свободно място при тях. Обикновено този вариант ще ви струва само част от парите , които бихте платили за билет за автобуса. Може обаче да се окаже, че мястото за багаж е ограничено.

All inclusive почивка на морето

Лесен начин за осигуряване на лятна почивка на морето, без да харчим твърде много, е all inclusive настаняването. Немалко от морските хотели работят на този принцип. Реално можете да съчетаете именно такова настаняване с ранно записване и да си организирате една страхотна почивка. От една страна плюсът е, че храната е осигурена и не ви се налага да харчите джобни пари за покупка на такава. От друга – има разнообразие от ястия, така че да има избор и за хората, които не консумират например месо или пък тестени изделия. Откъде може да се намерят такива предложения? Лесно и удобно е на сайтовете на хотелите, които предлагат услугата.

Мъж и жена се наслаждават на залеза по време на своята почивка на морето

Друг вариант за намирането на отстъпки за all inclusive почивка на морето е посещението на сайта на някоя туристическа агенция и избор на пакет за настаняване от там. Използвайки този начин, имате възможност за подбор на хотел, ако вече сте се спрели на дестинация. Това ви спестява ровенето по сайтовете на всеки един хотел поотделно.

Сайтове с отстъпки и ваучери за почивки на морето

Хотелите често публикуват промоционални оферти в сайтовете за колективно пазаруване. Това също е вариант за лятна почивка на морето, без да натоварвате бюджета си. Освен това има огромен избор на варианти за хотели по цялото Черноморие.

Преди да пазарувате от подобни сайтове е редно да изберете какъв вариант на настаняване би ви допаднал. Много потребители се спират само на нощувка с или без закуска, защото това им дава свобода да се хранят навън, без да се съобразяват с други хора или предварително определени часове. Това обаче означава, че трябва да имате солиден резерв от джобни пари – море е все пак. Ако обичате да сте независими и сте се спрели именно варианта само с нощувка, отново можете да спестите пари, като пазарувате от големите вериги за хранителни стоки. Това ще ви спести допълнителни средства от храненето по заведения и ресторанти. All inclusive почивката намалява нуждата от джобни пари. Обвързва ви обаче с престой на едно място и спазването на часовете за хранене.

Last minute оферти за почивка на морето

Това е още една опция да си намерите добър хотел на прилична цена. Офертите за настаняване в последната минута може да ви дадат възможност за лятна почивка на морето, без да натоварят бюджета ви и в същото време да се настаните в страхотен хотел на много ниска цена. Недостатъкът в случая е, че за да се възползвате от подобни оферти, обикновено трябва да следите сайтовете и да сте готови да заминете в кратък срок. Ако разчитате на такива промоции е добре да знаете сайтовете, които публикуват такива оферти. Или пък да използвате услугите на туристически агенции, които да ви предложат такива на хотели, с които работят.

Българските плажове са повече от привлекателни – наслада за нашите очи и души. Така че само трябва да си харесате дестинация и да решите кой от изброените варианти за евтина почивка на морето би ви бил най-удобен за изпълнение.

Още по темата