Обратно
12.2.2021

Съвети и методи, с които да поддържаме здрави очи

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Здравето на човека е едно от най-големите му богатства. Но какво би било съвършеното здраве, ако загубим дори и малка част от него – зрението? Трудно е дори да си представим живота в съвършен мрак или невъзможността да виждаш нещо без диоптрични очила. Много хора биха се отказали от всичко, за да могат да виждат отново. Зрението е толкова значимо и важно за човека, че от него до голяма степен зависи щастието, затова трябва да се научим да го пазим. Трябва да полагаме усилия, за да поддържаме здрави очи.

Значението на храненето за това да имаме здрави очи

Здравето на очите може да се съхрани с десетилетия, ако се храним балансирано и здравословно. С правилна диета може да отложим появата на някои изменения като катаракта или дегенерация на макулата (жълто петно) при възрастните. За здрави очи не бива да пренебрегвате приема на Oмега-3 мастни киселини, витамините С и Е, цинк и лутеини. По-големи количества от тези важни вещества се намират в зеленолистните зеленчуци (зеле, спанак), яйцата, ядките, цитрусовите плодове, бобовите култури и мазната риба (сьомга, скумрия, херинга), лененото семе и други, които е добре да включим в ежедневното си меню.

Редовни тренировки за здрави очи

Много хора разчитат само на правилната диета и започват да изчисляват калории, киселинност и алкалност на храните, придържат се към разделно хранене и т.н. Но когато говорим за здраве, не бива до пропускаме и други важни фактори. Освен с диета, доброто здраве трябва да се поддържа и с редовна физическа активност. Този фактор е от голямо значение, както за общото състояние, така и за поддържането на здрави очи. Упражненията на открито, ежедневната разходка, работата в градината и много други видове активности понижават риска от развитието на диабет, високо кръвно налягане и хиперхолестеролемия, които катализират появата на очни заболявания.

Спрете цигарите, за да имате здрави очи!

Обърнете внимание на това правило, тъй като връзката между тютюнопушенето и повишения риск от появата на катаракта, дегенеративни малформации в очния нерв и макулата е доказана. Насърчаваме ви да спрете цигарите, дори ако сте дългогодишни пушачи. Така въпреки продължителната злоупотреба, отказът от тях ще съдейства за съхранение на зрението ви.

Как да предпазим очите си от механично увреждане?

Когато работите с инструменти, не забравяйте да използвате защитни средства, включително и предпазни очила, за да си осигурите здрави очи. Те се различават от диоптричните или слънцезащитни очила по класа защита и се използват най-вече в ремонтни дейности, лабораторни опити, работа с киселини и други. По този начин ще предотвратите попадането на малки остри частици в областта на очната ябълка, които могат да предизвикат остри или хронични възпаления, ако не се извадят своевременно. Освен това в очите може да попадне голямо количество прах от абразивни или други увреждащи лигавицата частици, което не благоприятства здравето на очите.

При някои видове спорт също има опасност за механична повреда. Такива са например плуването и хокеят на лед. Плувците почти винаги използват очила за плуване, които не само увеличават видимостта под водата, но и предпазват от пряк контакт с водата в басейните. Обикновено тя е обилно третирана с различни химикали, които е по-добре да не контактуват с лигавицата.

Очите имат нужда от почивка

Почивката е много важен фактор за доброто здраве на човека. Тя е от съществено значение не само за поддържането на здрави очи, но и за цялото тяло. Периодът на карантина ни постави в затворено пространство, което от своя страна натоварва очите допълнително. В дома разстоянията са малки и очите се натоварват допълнително от честото взиране в екрана. Добре е да излизате периодично на терасата и да гледате в далечината, за да могат очите да се отпуснат от натоварването пред компютъра. Очните мускули се отпускат, когато гледате надалеко, затова ако дълго време прекарвате пред екран, си отделяйте по половин минута на всеки половин час, за да излизате на балкона и да гледате в далечината. Друга възможност е да сложите длани върху очите по такъв начин, че да спрете достъпа на светлина до тях. Това помага очите да се възстановят.

Една от най-полезните почивки е сънят. За да имате здрави очи, вечер е добре да не стоите пред екрана поне час преди лягане. Най-доброто време за сън е преди полунощ и часовете след 22 часа са златната възможност да възстановите тялото. За съжаление, съвременният човек често предпочита да прекара тези часове пред екрана. Тази практика не само уврежда очите, но и има негативно въздействие върху централната нервна система, сърцето и психиката. Затова е по-добре вечерта да си легнете навреме, а сутрин да станете по-рано.

Очила за слънчева защита

Слънчевите очила могат да намалят вредното влияние на ултравиолетовите лъчи през летните месеци и дори през зимата, когато падне сняг, който отразява вредните за очите лъчи. В такъв случай силната слънчева светлина се насочва от две посоки. Можете да се защитите от нея с качествени слънцезащитни очила, с които да намалите вредните емисии на ултравиолетовите UVA и UVB лъчи, които могат да причинят катаракта и дегенерация на макулата. Хубавите очила могат да възпрепятстват 99% до 100% от вредните лъчи и да способстват за запазването на здрави очи.

Пийте повече вода

Водата съставлява над 60% от човешкото тяло. В мозъка процентът на течността надвишава 80%. Често се опитваме да заместим водата с безалкохолни напитки, кафе, ексцентричен източен чай или газирани слабоалкохолни напитки. Нуждата от вода не може да бъде пълноценно заместена от тези “алтернативи”. Тя способства много за качеството на кръвта, а от там и за много функции в тялото, включително и зрителната. Използвайте водата не само вътрешно, но и за да поддържате тялото си в добра хигиена. Това се отнася и за лицето и очите, особено ако ползвате контактни лещи. Ръцете трябва да бъдат добре почистени и измити със сапун преди всякаква манипулация с лещите.

Не бива да възприемаме зрението за даденост. В този дигитален век е необходимо да бъдем по-разумни и да предприемем необходимите мерки, за да се радваме винаги на здрави очи и добро зрение.

Още по темата