Обратно
18.1.2020

Как да се справим с високата сметка за вода?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Висока сметка за вода може да ни сполети през всяко едно време на годината. Това може да ни навлече финансови проблеми, дори ако става дума само за един месец. Не трябва да подценяваме сметката за вода, особено ако тя е придружена от други харчове, които не са свързани с нея. Истината е, че има начини и съвети, благодарение на които да намалим излишното хабене. Те не винаги са свързани с ограничения и пестене.

Душ или вана да използваме, за да не сме изненадани от месечната сметка за вода?

Една от първите стъпки, която да направите, ако сте решили да намалите харчовете, свързани с вашата сметка за вода, е да осъзнаете, че душът е по-икономичен от ваната. Ако използвате душ, може да намалите излишното хабене на вода с няколко пъти, на практика с хиляди литри, което никак не е преувеличение. Използването на душ не е свързано с ограничения в хигиената ви, а просто с намаляването на сметката за вода. Между другото, душът е много по-икономичен и по отношение на излишното хабене на електричество, така че с този план вие ще спестите и от вашата сметка за ток. Единствената причина да използвате вана може да бъде удоволствието, но ако искате да намалите харчовете си по сметки, то душът е вашият идеален старт.

Колко време прекарвате под душа обаче? Дали не е толкова, че реално да утежни една сметка за вода?

Нека бъдем честни, много хора ползват душа неоптимално. Тоест те стоят под него около час, което никак не се отразява добре на една сметка за вода. Ако това е тенденция, то тя може да ви донесе неприятни финансови проблеми. Ето защо друг от съветите е: не стойте под душа излишно време, защото това значително увеличава сметката. Половин час под душа може да е разликата между 4 кубика и 14 кубика вода за месец. А реално дори 10 минути са достатъчни, за да се изкъпем както трябва. Тук дори не става дума за ограничения, а по-скоро просто за разумно пестене на вода.

Икономични уреди

Точно както се случва с тока, старите уреди харчат повече вода от новите. Старите електроуреди могат да са работещи, но не и оптимални. Какви други съвети има, свързани с електроуредите? Няма да е лошо да разгледате инвентара си и да решите къде може да инвестирате някой лев, за да си спестите бъдеща висока сметка за вода и евентуални финансови затруднения. Да, това ще доведе до краткосрочно неудобство, но в дългосрочен план определено си струва. Става дума за инсталирането на икономични електроуреди, които подпомагат пестенето на вода. Например можете да се обзаведете с тоалетно казанче с две степени на пускане на вода, вместо само с една. Вместо всеки път да пускате голяма струя вода, може да използвате подобно двустепенно казанче и да преценявате кога може да спестите. Освен това съществуват водоспестяващи душове, които ще намалят сметката ви поне наполовина.

Имате ли течове в дома?

Един тих причинител на излишно хабене на вода е обикновеният и на пръв поглед безобиден теч. Капките, които безмълвно капят всеки ден, може и да не ви изглеждат опасни, но определено могат да ви докарат финансови проблеми, ако не ги поправите навреме. Ако един теч се остави да си „върши работата“, той може да ви трупа десетки литри вода на ден, което е чувствителна тежест върху вашата сметка за вода.

По-добре го поправете

Отделете малко време и поправете течовете в дома си. Това също не са ограничения и дори не става дума за пестене – просто правите подобрение на своя инвентар.

Дребни спестявания против висока сметка за вода

Една част от хората няма да стигнат толкова далеч, че да предприемат тези стъпки, но друга част ще го правят с радост, а дори вече сигурно го правят. Става дума за дребни неща, които намаляват една сметка за вода. Тук наистина говорим за ограничения, благодарение на които капка по капка ще направите море – почти буквално.

Докато сапунисвате ръцете си, спирате ли водата? Може да започнете да го правите, защото водата, която тече, докато сапунисвате ръцете си, е излишна.

Изхвърляте ли отпадъци в тоалетната? Да, това също може да доведе до прекалено често пускане на водата там и съответно още тежест върху сметката за вода.

Търкате съдовете с препарат и водата тече? По-добре я спрете, защото това е излишно.

За мъжете: как изплаквате самобръсначката си, когато се бръснете? Ако го правите с течаща струя вода, това може да са десетки струи за едно бръснене. Вместо това може да си приготвите съд с вода, в който да си плакнете самобръсначката.

Кредит за вода?

Една сметка за вода понякога може да донесе наистина чувствителни финансови проблеми, особено ако тя набъбне заради някакви сериозни течове или аварии. Тя може да достигне големи размери и единственият начин да бъде „спасена“ е допълнителна сума пари, която да я погаси.

Струва ли си да теглите кредит, за я платите? Ако говорите за класически банков кредит, то вероятно не си струва, защото ще изгубите много време и ще си причините излишни главоболия. Вместо това може да проверите дали можете да вземете пари назаем от приятел или да проверите възможностите за онлайн кредит. Ако сметката за вода не е висока, онлайн кредитът е добър вариант, защото става изключително бързо. Освен това ако теглите от дадена компания за първи път, обикновено не носи със себе си лихви и непонятни такси, тоест ще връщате точно толкова, колко сте изтеглили. Ако сметката за вода ви е причинила еднократно неудобство и е спешно появила се нужда, то един бърз кредит е доста добър вариант, върху който си струва да помислите.

В крайна сметка нямате време за губене по процедури, проучвания, ходене по офиси и търсене на най-добра оферта за потребителски кредит от банка. Бързият кредит ще ви бъде преведен след 10-15 минути и вие спокойно ще може да си внесете сумата за тази сметка за вода и ще забравите, че сте я имали.

Още по темата