Обратно
5.11.2020

Как да разпознаваме добрия лекар?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Може би една от най-престижните и високо ценени сфери на дейност – медицината – не е за хора със слаби сърца. Но какво точно е необходимо, за да бъдеш лекар? Това изисква известна интелигентност и мотивация, най-малкото за да бъдете дори приети в медицинското училище. Да не говорим за издръжливостта, която е необходима, за да се справите с предизвикателните години по време на вашето обучение.

И все пак, оплакванията от лекари са нещо, с което се сблъскваме ежедневно. Може би не се замисляте често за това колко добър е вашият лекар и дали изобщо наистина си заслужава да ходите при него. Но когато дойде тежък момент, в който е нужен изключителен специалист, въпросът става по-належащ.

Как измервате качеството, какъв опит е важен и как разпознавате добрия лекар, когато го видите?

Грижовно, искрено и съпричастно отношение от съответния лекар

Важно е да намерите лекар, на когото имате доверие и с който се чувствате комфортно. А ако става дума за лекар за вашето дете, детето ви също трябва да се чувства комфортно с него.

На пръв поглед грижата и съпричастността може да изглеждат по-малко важни от първокласните медицински свидетелства или професионална принадлежност. Но лекар, който искрено се грижи за вашето здраве и за това на детето ви, е по-вероятно да обърне внимание на симптомите и да продължи да разследва, ако определено лечение не работи.

Добрият лекар трябва да е отворен и отзивчив

Добрият лекар е винаги готов да ви изслуша и да отдели време, за да отговори на вашите въпроси и притеснения.

Слушането не е просто въпрос на учтивост. Искате вашият лекар да се справя добре с диагностицирането на болести, но също така да реагира на вашите желания относно това от каква грижа се нуждаете. Ако сте бременна, това означава да намерите лекар или акушерка, които да ви помогнат бременността и раждането да протекат без усложнения.

Специалист в областта си, който може да ви обясни на език, който да разберете

Добрият лекар не просто реагира на непосредствения здравен проблем, довел пациента до вратата му, но разглежда по-общата картина на цялостното здраве на този пациент и как да го поддържа и подобрява. За целта вашият лекар трябва да бъде информиран за последните медицински изследвания в неговата или нейната област.

Знанието само по себе си не е достатъчно, разбира се. Добрите лекари са способни и желаят да предадат тези знания на език, който можете да разберете, а не на медицински жаргон, който да ви накара да се почувствате объркани и несигурни.

Добра репутация

Вашият лекар трябва да е силно препоръчван. И то не само от най-добрия ви приятел. Повечето хора избират своите лекари въз основа на мнение от приятел или близък. Това е добре, но се опитайте да се консултирате с редица хора, за да имате избор и основа за сравнение.

Що се отнася до специалистите, ако се нуждаете от такива, е добре да поискате препоръки от вашия личен лекар и от всички други лекари, които познавате.

Ще намерите много оценки за лекари и онлайн. Не избирайте и не отхвърляйте лекар само въз основа на един или два отзива, но обръщайте внимание и си имайте едно наум за обратната връзка, която е постоянно положителна или постоянно отрицателна.

Лекар, който винаги ще ви е на разположение

Трябва да намерите специалист, към когото да можете да се обърнете за помощ с лекота. Такива лекари имат последователно и точно работно време. Един добър лекар е на разположение и на вашите услуги дори през нощта и през почивните дни. Ако пропусне обаждането ви, винаги го връща своевременно. В случай че лекарят не е на разположение, то той има помощник, който да ви обслужва през тези часове. Когато избирате лекар за семейството си, разберете дали е възможно да запазите час при необходимост.

Ако сте родител или настойник, добре знаете, че е трудно да се предскаже състоянието на бебето/детето ви. Същият случай се отнася и за бъдещите майки. Изключително важно е да изберете лекар, към когото да можете да се обърнете по всяко време, ако изскочи нещо или пък настъпи моментът на раждането.

Точност

Винаги можете да разберете с какъв лекар си имате работа, съдейки по това колко дълго го чакате, когато имате уговорка. Трябва да сте наясно с това колко време трябва да чакате, за да ви окаже съдействие. Трябва обаче и да разберете, че медицинските услуги понякога включват чакане, тъй като различните пациенти се нуждаят от различни прегледи и интервенции.

Но това не оправдава навиците на някои лекари, на които им отнема повече време, за да се срещнат с пациентите си, понеже се отплесват с ненужни теми. Добрият лекар уважава времето ви и не е нужно да чакате дълго. Лекарят също трябва да отдели време да разгледа здравословния проблем и цялостното здраве на пациента, без да бърза за следващия пациент.

Акредитивни документи

Когато търсите признаци на добър лекар, специализациите и солидните грамоти трябва да бъдат във вашия контролен списък. Но все пак не правете грешката, направена от доста пациенти, които базират преценката си само на впечатляващи дипломи. Дори и най-лошият лекар може да ги има.

Като цяло се уверете, че лекарят е възпитаник на уважавано училище. Ако липсват необходимите документи, трябва да бъдете предпазливи и да намерите друг лекар, с който да се ангажирате. Лекарят трябва да е получил поне основното медицинско разрешение от правителство или съответния орган за медицинско лицензиране. Липсата на сертификат може да бъде предупреждение за неквалифициран лекар.

Лекар, който признава, когато не знае нещо

Понякога лекарят може да не знае точната причина за определено заболяване. Лекарят трябва да ви уведоми за неговите ограничения по отношение на този случай и не трябва да се колебае да се обърне към съвет от експерт в съответната област. Това е изключително важно качество, което не всеки лекар притежава и ако той не се реши да се допита до по-квалифициран него колега, това може да доведе до дълги лечения без резултат, които да ви костват здраве и пари.

Още по темата