Обратно
29.5.2022

Как да намалим разхода на гориво на колата си?

Автор:
Vivus.bg

С привидно постоянно растящите цени на моторните горива поради пазарните условия и световните събития разходът на гориво се превръща във все по-голям проблем за повечето шофьори. Тъй като завишените цени засягат все повече хора всеки ден, мнозина търсят начини да намалят потреблението и разходите.

Още от момента, в който всеки нов шофьор започне да кара първия си автомобил, той започва да изгражда своите навици за шофиране. Не всеки метод на каране е един и същ от гледна точка на пестенето на гориво. Добрата новина е, че всеки може да промени начина си на каране, за да се адаптира към високите цени и да спести излишните разходи. Тази статия ще предложи ценни съвети за свеждане на разхода на гориво до минимален.

1. За по-нисък разход на гориво редовно поддържайте автомобила си и регулирайте налягането на гумите

За да се каже, че един автомобил е в изрядно техническо състояние, значи, че той се движи по начин, определен от производителя при производството му. Разбира се, колкото повече километри са изминати с една кола, толкова по-трудно става това. Но все пак, стига редовно да обслужвате автомобила си, ще се радвате на възможно най-ефективно и бюджетно возене.

Изчислявайте и проверявайте налягането на гумите, за да си осигурявате икономично и по-евтино шофиране. Освен това с поддържането на правилно налягане на гумите си гарантирате по-голяма безопасност на пътя, по-дълъг живот на гумите, по-добро управление и не на последно място - по-голям комфорт при шофиране. Можете да намерите препоръчителното от производителя налягане в книжката на колата, на залепен етикет на шасито зад вратата на водача или на вратичката на бензиновата капачка.

Имайте предвид, че и товарът играе важна роля. Ако е по-тежък, налягането трябва да е по-високо. И обратното - ако шофирате сами или не пренасяте багаж и сте по-леки, не е нужно толкова високо налягане.

2. Контролирайте педала за газта и карайте равномерно според ограниченията, за да поддържате нисък разход на гориво

Неравномерното и неразумно каране, обикновено свързано с превишаване на скоростните ограничения, е основен фактор за високия разход на гориво. Първата стъпка, която да предприемете, за да се отървете от този приятен, но скъп и рисков навик, е да не превишавате разрешената скорост за шофиране. Колкото и спешно и бързо да смятате, че трябва да стигнете от точка А до точка Б, дори и да карате с превишена скорост, не си гарантирате спестяването на много време. Освен това застрашавате не само себе си, но и всички хора на пътя. Направете си правилно сметката кога трябва да пристигнете до избраната дестинация и тръгнете малко по-рано, за да няма нужда да настъпвате допълнително газта и да се излагате на риск.

Втората стъпка е да се стараете да поддържате една средна скорост. Това означава предимно да се придържате към каране на една предавка и по-рядко да се налага да сменяте от висока на ниска такава. Изпреварването и карането на високи обороти само затормозява двигателя и увеличава разходка драстично, като това е главната причина за горене на огромно количество гориво, колкото и да е икономична колата ви. Перфектните обороти, които не е препоръчително да превишавате, са 2000. Изненадващо лесно е да имплементирате тези навици, дори и когато вече сте свикнали да натискате повече педала на газта.

3. Предвидете пътната обстановка и се адаптирайте така, че да пестите своето гориво

Вече споменахме, че поддържането на правилната скорост е от съществено значение за икономията на гориво. Това означава, че посредством пътната обстановка трябва да съобразите кога да намалите и кога да ускорите, дори и кога да се качите в превозното средство.

Следете внимателно за светофари и пътни знаци. Ако прецените, че отдавна е светнало зелено, няма смисъл да настъпвате газта, понеже има вероятност да не успеете да преминете. Обратното важи и при тъкмо светнало зелено – при него знаете, че не е нужно да намалявате или да ускорявате излишно и съответно можете да преминете възможно най-плавно. Преценете дали следва баир или наклон, за да можете да ускорите преди изкачването и да няма нужда да горите прекалено много гориво. Не на последно място - преценете часа, през който решавате да излезете, понеже постоянното ползване на газ и спирачка по време на задръстване допринася за покачването на разхода. Пътувайте, когато знаете, че трафикът не е прекалено натоварен.

4. Намалете съпротивлението

Премахнете решетъчния багажник и покривната кутия, когато не влизат в употреба, защото те усилват съпротивлението срещу вятъра. Предметите, които пренасяте на покрива на вашата кола, могат да увеличат съпротивлението с до 39% в зависимост от скоростта, с която се движите, което прави автомобила ви много по-малко икономичен.

Шофирането с отворени прозорци също създава съпротивление. Когато шофирате с ниска скорост, отворете прозорците на колата и изключете климатика. Когато шофирате с висока скорост обаче, затворете прозорците и включете климатика, ако е необходимо (опитайте се да избегнете това, ако е възможно, и ще спестите още повече). По този начин намалявате съпротивлението.

5. За нисък разход на гориво използвайте правилно климатика и парното

Климатикът и парното използват мощността на двигателя, за да могат да работят и следователно допринасят за допълнителното горене на гориво. Когато карате в града и нямате нужда да ги използвате, е по-добре да ги държите изключени. Когато е наложително да се охладите, можете да свалите прозорците. Когато карате с висока скорост на магистралата обаче, е много по-икономично да използвате климатика, отколкото да отваряте прозорците. Въпреки че изглежда, че спестявате повече чрез прозорците, шофирането, докато са отворени, създава съпротивление, което допринася за изразходването на много повече гориво отколкото климатика.

6. Възползвайте се максимално от двигателя, когато е загрят, за да спестите ненужни разходи

Имате възможност да икономисате гориво, ако организирате деня си така, че вместо да излизате по няколко пъти, веднъж да запалите колата и да се възползвате от загретия двигател, за да свършите всичките си задачи, изискващи използването на автомобила. Всяко следващо палене и каране със студен двигател увеличава разхода, въпреки че изминатото разстояние може да е същото. Вместо отново да палите колата си, разходете се няколко минути до определеното място и спестете значително количество гориво.

7. Намалете товара, който пренасяте в колата и не забравяйте да разчистите багажника

Въпреки че малките детайли не играят основна роля, те също влияят върху икономисването на гориво, така че не трябва да бъдат пренебрегвани. Превозното ви средство гори повече, когато е по-тежко. Следователно, ако искате да направите дългосрочна промяна, премахнете всякакъв вид ненужни товари от багажника, върху колата или дори от задната седалка. Освен че ще освободите голямо пространство, ще забележите как разходът на гориво ще намалее.  

8. Зареждайте резервоара си само с толкова гориво, колкото ви е необходимо

Само доливането с необходимото количество и избягването на пълен резервоар означава, че горивото, което имате, ще ви закара малко по-далеч. За да улесните преценката на правилното количество гориво, сложете тетрадка или тефтер в жабката или отбелязвайте в телефона си. Когато зареждате, запишете колко гориво сте сложили, за да стигнете от А до Б. Обърнете внимание колко литра зареждате, а не колко лева сте дали, тъй като цената обикновено се променя. Някои резервоари имат капацитет до 109 литра, така че това е значително количество допълнително тегло за носене.

Разбира се, как да пестите гориво зависи от вашата индивидуална ситуация. Но когато комбинирате всички тези съвети по начин, който работи за вас, ще имате добри шансове да намалите разходите си за гориво.

Още по темата