Обратно
31.12.2017

Новогодишно желание – шофьорска книжка! Колко ще ни струва?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

В навечерието на всяка Нова година хората решават да започнат нови неща. Някои решават да спрат цигарите, други – да започнат да спортуват, трети – да се хранят здравословно или да запишат нов курс. А защо да не вложим своето време и известни финансови средства в придобиването на нещо ново и полезно – шофьорска книжка? Ако вече притежаваме такава, можем да повишим своята квалификация и да придобием нова категория. Ако нямаме шофьорска книжка – можем да станем горди притежатели на най-разпространената категория в страната – В.

Нова година – най-доброто време за поемане на нова посока в живота

Трябва само да вземем своето решение и да му дадем старт през новата 2018 г. Сега е времето да се подготвим и да придобием нова категория или само да изкараме курсовете за категория В. По-надолу са обяснени основните изисквания, колко ще ни струва и при какви правила се придобива такъв лиценз. Тук е изключително важно да се отбележи фактът, че най-често промените в различните закони стават валидни в началото на годината. Така че стартирането на шофьорски курс ще може да бъде по новите правила и изисквания във всички наредби и закони.

Цени и правила за шофьорска книжка през 2018 година

Стандартно изискване за получаване на шофьорска книжка относно образование към момента е завършен 10-ти клас, като доскоро се изискваше завършено средно такова. Има и възрастови изисквания. Най-масовите книжки от категория В се издават след навършване на 18 години. От 2018 г. в сила влиза изменение в типа на книжките, което е съобразено с изискванията на Европейския съюз (ЕС). То включва издаването на свидетелства за управление на МПС с чип с биометрични данни.

Курсовете за най-масовите категории В и С обикновено включват два модула – теоретичен и практически. При много случаи се налага заплащането на допълнителни часове, като по този начин цената на целия курс се повишава.

От няколко години действат вътрешни изпити, които се провеждат във всяка една школа. До изпити пред държавните органи се достига едва след покриване на вътрешните тестове. Обучението е разпределено в теоретичен модул, който включва запознаване с правилата за движение по пътищата – знаци, маркировка, предимство. След това наученото на теория се проверява при поставяне в различни реални ситуации. Често въпроси със снимки на кръстовища, светофари и знаци пораждат дискусии не само сред новите водачи, но и сред тези с дълъг стаж. В теоретичната част се изучава и устройството на автомобила. За практическите часове е ясно – шофиране в градска среда, паркиране, нощно каране и разбира се, управление на автомобила в извънградски условия.

Категории за управление на МПС – изисквания и правила за придобиване на шофьорска книжка

Най-масовите шофьорски книжки от категория В се издават след навършване на 18 години. За специализираните категории за управление на автомобил и ремарке, тежкотоварен автомобил с ремарке, автобус и т. н. има и допълнителни условия, като първото от тях е стаж като водач в по-ниска категория – например С. Тук има много допълнителни условности – определен практически стаж, навършена възраст, преминаване на психо тестове, които са специфични за всяка една от категориите извън масовата В.

Цени на курсовете за управление на МПС от категория В

Най-масовите шофьорски курсове за категория В варират в зависимост от това какво е включено в първоначалната оферта. При записване в дадена школа трябва да бъде ясно дали цената е за целия обучителен период и дали включва стойността на вътрешните изпити. Именно за това стойността на обучението много се различава и започва от около 400 лв., достигайки и до над 1000 лв. Цената на вътрешните тестове за шофьорска книжка е различна в зависимост от школата, но най-често стартира от 20 лв. за теория и още толкова за практика. Има и оферти, при които тази стойност е включена в стойността на обучението. При записване задължително трябва да проверим какво влиза и какво не. Отделно от това има и изпити пред ДАИ (Държавна автомобилна инспекция), които се провеждат в присъствието на представител на агенцията. Тяхната цена е 60 лв. за теория и още толкова за практика.

Такса, която не е включена в цената на курсовете, е тази за курс по оказване на първа помощ от БЧК (Български Червен кръст). При подаване на документи за издаване на шофьорска книжка се изисква удостоверението, което се получава на тези курсове. Обикновено минават в рамките на половин ден, като най-общо се разучава оказването на първа помощ при пътни инциденти. Цената на обучението от БЧК е около 40 лв. и се провежда регулярно в центровете на организацията в различните градове на страната.

Необходими документи за шофьорска книжка

Успешното завършване на шофьорския курс се удостоверява със съответното удостоверение, издадено на курсиста от школата, в която е провел обучението си. От посещението на курса за първа помощ на БЧК също се издава удостоверение. Издава се и медицинско свидетелство, най-често от общопрактикуващ лекар, което струва около 20-30 лв. За определени категории (най-вече тежкотоварни автомобили и специализирани превозни средства) се изискват и резултати от психо тест. Нужни са още документ за самоличност и разбира се, диплома за завършена степен на образование. Обикновената услуга за издаване на шофьорска книжка е 25 лв. и е за срок до 30 работни дни. Бързата услуга струва 50 лв. и при нея книжката се издава до 10 дни.

Още по темата